- Trenger et nytt gigantfunn annethvert år

- Vi trenger å åpne nye letearealer, og vi trenger nye funn, sier Statoil-topp.

VIL HA NYE OMRÅDER: - Vi trenger å gjøre et nytt stort olje og gassfunn annethvert år de neste tiåret for å motvirke fallende produksjon, sier Statoils finansdirektør Torgrim Reitan.
Publisert:

- Vi trenger å gjøre et nytt olje og gassfunn annethvert år de neste tiåret for å motvirke fallende produksjon.

Det var budskapet fra Statoils finansdirektør Torgrim Reitan da han møtte finanskomiteen på Stortinget onsdag.

Reitan møtte i komiteen i forbindelse med høringsarbeidet med Perspektivmeldingen 2013.

Perspektivmeldingen er regjeringens viktigste dokument og drøfter viktige utviklingstrekk i det norske samfunnet og i norsk og internasjonal økonomi fram mot 2060.

I et intervju med nyhetsbyrået Dow Jones Newswires utdypet Statoil-toppen sitt budskap onsdag ettermiddag:

- Vi forventer at produksjonen på norsk kontinentalsokkel vil holde seg ganske bra frem til 2010 eller 2025, deretter vil den falle, sier Statoil-toppen.

I 2011 hadde Norge olje og gassinntekter på 372 milliarder kroner. Samtidig har Norges oljefond nådd 4.000 milliarder kroner.

Les også: Norsk oljeproduksjon halvert på 13 år

Halvert siden 2000
Men, Statoil-toppen advarer; den høye aktiviteten i oljesektoren vil avta det neste tiåret, dersom det ikke blir tildelt nye leteområder og det blir gjort nye oljefunn.

For norsk produksjon av råolje er halvert de siste 13 årene, men dette har delvis blitt kompensert av høyere gassproduksjon.

I sin årlige rapport om norske olje- og gassressurser, spådde Oljedirektoratet tidligere i år at det i 2013 vil produseres 91,93 millioner kubikkmeter olje på norsk sokkel.

Til sammenligning, i toppåret 2000 ble det produsert 181,18 millioner kubikkmeter olje - altså det dobbelte av produksjonen i år.

Statoil forventer at nedgangen vil akselerere en gang etter 2020.

- For å illustrere endringen, trenger vi et funn på størrelse av Johan Sverdrup annethvert år for å motvirke nedgangen i produksjonen. Dette er utfordringen vi står overfor. Vi trenger å åpne nye letearealer, sier Reitan.

Les også: Johan Sverdrup vokser seg større

Motvirker ikke fallende produksjon
Han påpeker at Statoil har gjort store funn i de siste årene; som Johan Sverdrup (estimert å inneholde 1,887 milliarder fat olje) samt Skrugard og Havis.

Johan Sverdrup-feltet er et av tidenes største oljefunn på norsk sokkel og vil være i produksjon mot slutten av tiåret.

Men Reitan legger til at disse ikke motvirker hele effekten av fallende produksjon på de modne elefantfeltene Ekofisk, Oseberg og Gullfaks.

- Dagens rekordhøye aktivitet i norsk oljesektor er i stor grad drevet av funn som ble gjort tidligere, som har blitt lønnsomme med en høyere oljepris, og som ikke var lønnsomme på 1980 – og 1990-tallet.

Les også: Det norske vil hente nye milliarder

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om