Aksjekursen til Statoil er halvert siden oljeprisfallet startet

Statoil-aksjen ble onsdag handlet for under 100 kroner for første gang på nesten elleve år.

STATOIL HAR DALT HÅND I HÅND MED OLJEPRISEN: Den øverste grafen viser kursutviklingen til Statoil på Oslo Børs siden juni 2014, mens den nedeste grafen viser oljeprisutviklingen i samme periode.

Infront/E24
  • Sophie Lorch-Falch
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert: Publisert:

Børslokomotivet Statoil var det tyngste loddet på hovedindeksen til Oslo Børs onsdag.

Investorene solgte og kjøpte Statoil-aksjer for 832 millioner kroner i løpet av dagen, og barberte børsverdien med 7,20 prosent.

Det er et usedvanlig bratt fall for børslokomotivet, og betyr at Statoil-aksjekursen for første gang siden februar 2005 er under 100 kroner. Statoil ble børsnotert i 2001.

Følg utviklingen i E24s aksjelive!

Justert for inflasjon var 100 kroner i 2005 verd 121,46 kroner etter dagens kroneverdi.

Statoil-aksjen har de siste tre månedene tapt 30,42 prosent av aksjeverdien. Det er i hovedsak oljeprisfallet som får investorene til å skjelve.

– Jeg synes vi ser noe tilsvarende for andre oljeaksjer som også har relativt mye gjeld, og at det her knyttes opp mot at det er et relativt rendyrket oppstrømsselskap, sier analysesjef i Handelsbanken Capital Markets, Anne Gjøen, til E24.

Les også

Seadrill-ras: – Nå er det krisestemning blant aksjonærene

– Moderat fall

Onsdag ramlet oljeprisen ned til en ny bunnotering, da nordsjøoljen et øyeblikk ble omsatt for så lite som 27,07 dollar fatet.

På spørsmål om Statoil-investorene overreagerer i forhold til den seneste tidens oljeprisfall, er svaret klart «nei» fra Gjøen.

Anne Gjøen, analysesjef i Handelsbanken Capital Market.

– Jeg vil heller si at Statoil har falt relativt moderat i forhold til den oljeprisutviklingen man har sett helt inntil nå nylig. Jeg mener at Statoil for få dager siden kom fra et nivå jeg mener reflekterer en pris på over 60 dollar, men når oljeprisnivået er såpass langt unna, og det ser ut som det er høy usikkerhet rundt utbyttepolitikken, da akselererer kursfallet.

Oppstrømsselskaper som Statoil er svært sensitiv overfor oljeprisfall fordi selskapets inntekter faller med oljeprisen.

I fjorårets ni første måneder gikk selskapet med et underskudd på 28,2 milliarder på grunn av sviktende inntekter.

– Høy usikkerhet rundt utbyttepolitikken

Til tross for dundrende underskudd, masseoppsigelser og den laveste oljeprisen på 12 år, står Statoil fast på at aksjonærene skal få utbetalt det samme utbyttet – 1,80 kroner per aksje.

– De de har klart å oppnå med utbyttepolitikken, er at kursen har holdt seg mye lenger oppe enn den ellers ville gjort, sier Gjøen, som ikke tror at Statoil vil klare å følge opp utbyttepolitikken med dagens oljepris.

– Sånn jeg ser det vil gjeldsgraden raskt bli såpass høy at jeg tror de ikke vil opprettholde det, sier hun.

Aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB legger vekt på at det var helt andre markedstilstander sist Statoil annonserte at utbyttepolitikken opprettholdes.

Pareto Securities, Senior Oil & Gas Analyst Trond Omdal. FOTO: ROBERT S. EIK/E24

– Det er derfor spenning knyttet til om de vil gjenta dette ved kapitalmarkedsdagen sin 4. februar. Det finnes aksjonærer som er avhengig av utbytte. Dersom oljeprisen holder seg på 30 dollar per fat vil de bli nødt til å kutte, sier aksjestrategen til E24.

Pareto-analytiker Trond Omdal tror Statoil vil gjenta utbyttemålet på selskapets kommende kapitalmarkedsdag, og at dette vil føre til at aksjen igjen stiger.

– Statoils konsernsjef Eldar Sætre har også på NHO-konferansen nylig sagt at selskapet vil opprettholde utbyttene selv med svært lave oljepriser på kort sikt, men dersom oljeprisen blir værende på dagens nivå over lengre tid vil både Statoil og mange av de andre internasjonale oljeselskapene måtte vurdere å kutte utbyttet, sier han til E24.

Han understreker imidlertid at Pareto ikke tror det vil skje fordi oljeprisen vil stige i andre halvdel av 2016, samtidig som Statoil vil fortsette å reduserere drift- og investeringskostnader.

– På dagens aksjekurs er det stor sannsynlighet for utbyttekutt er priset inn, men dersom Statoil annonserer kutt i utbyttet allerede nå i februar vil aksjen trolig falle ytterligere, sier Omdal.

Les også

Aksjemegler om børsfallet: – Har skapt større frykt enn det man har sett så langt i år

Aksjekursen halvert

Kristian Tunaal er aksjestrateg i DNB Markets.

E24 Javad Parsa

Oljeprisfallet startet den bratte reisen fra 115 dollar fatet i juni 2014. Det foreløpig bunnpunktet for oljeprisen traff onsdag ettermiddag, da spotprisen på nordsjøolje et øyeblikk var 27,08 dollar fatet. Lavere har ikke oljeprisen vært siden 2003.

I samme tidsrom har snaut halvparten av aksjeverdien til Statoil forduftet.

23. juni 2014 kostet én Statoil-aksje 194,750 kroner. Ved stenging onsdag var prisen 97,900 kroner. Staten eier 67 prosent av Statoil.

– Er Statoil fortsatt en god investering, Omdal?

– Styrken til Statoil på norsk sokkel hvor de har gode felt som Johan Sverdrup, som fortsatt er lønnsomt med en oljepris ned mot 30 dollar fatet. Og i går annonserte Statoils konsernsjef Eldar Sætre at investeringsestimatet på Johan Castberg-feltet i Barentshavet har blitt reduserte fra nær 100 milliarder norske kroner til mellom 50 og 60 milliarder, og break-even fra nær 90 dollar fatet til under 50 dollar fatet.

Sjekk lønnsomheten til norske oljefelt!

– I tillegg har Statoil svært lave produksjonskostnader her i Norge på gjennomsnittlig 7 dollar fatet og kan opprettholde bra produksjonsvekst frem til 2020 selv med ytterligere store kutt i investeringene. Selskapet har også bra kredittrating og lave finansieringskostnader til for at gjelden er høyere enn en flere av konkurrentene, sier Omdal til E24.

Les også

Herbjørn Hansson tippet dagens oljepris på 28 dollar for ett år siden

Tror oljeprisen skal opp

Det er likevel lite håp blant analytikerne om at Statoil-aksjen vil hente inn deler av kursfallet med det første.

– Hva man tror om Statoil-aksjen, kommer helt an på hva man tror om oljeprisen den neste tiden, og det er en vanskelig øvelse å si hvor bunnen er, sier Omdal.

– Vi tror oljeprisen skal opp, og spesielt i andre halvår venter vi vesentlig høyere priser enn i dag. Vi forventer ytterligere 20 til 25 prosent kutt i oljeinvesteringene globalt i 2016. Vi forventer også fortsatt fallende skiferproduksjon i USA, som vil gi det største fallet i produksjonen utenfor OPEC på 25 år, som gjør at overproduksjonen av olje reduseres og markedet balanseres, sier Omdal.

Aksjestrateg Tunaal mener oljeprisen skal opp fra dagens nivå på lang sikt.

– Det er fortsatt behov for olje, og med 30 dollar per fat, vil ny kapasitet ikke bli bygget ut. Det vil være behov for mer olje fremover, og det vil drive prisene opp.

Les også

Lundin-sjefen roser Statoils milliardkutt - men kjører solo på nabofeltet

Gjøen i Handelsbanken mener det må skje noe fundamentalt med oljeprisen for at Statoil-aksjen skal løftes vesentlig.

– Det kan være at man går sammen om et samordnet produksjonskutt. En sånn uventet hendelse hadde vært med på å løfte oljeprisen, sier hun.

Les også

Fryser lederlønn i Statoil

Les også

Statoil-topp om kostnadsnivået i oljebransjen: – Kunne tatt tak i det

Les også

For 13 år siden ville dagens oljepris vært ansett som høy

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Equinor
  2. Olje og gass

Flere artikler

  1. Oslo Børs faller kraftig

  2. Statoil-sjefen om oljeprisen: – Stor usikkerhet

  3. To faktorer som løfter Statoil-aksjen

  4. Annonsørinnhold

  5. – Et tillegg til verktøykassen

  6. Statoil-milliarder fordufter på Børs: Oljeprisen skaper frykt i markedet