Konkursskred blant amerikanske oljeselskaper:
– Vanskelig å se for seg at det vil stoppe nå

Den lave oljeprisen vil trolig tvinge flere selskaper ut av markedet, både i utlandet og i Norge, mener ekspertene.

IKKE LENGER UNNTAK: Med dagens oljepriser må også oljeselskapene i Midtøsten foreta kostnadskutt, men de slipper lettere unna konkursfaren enn selskap i Norge og USA.
Publisert:

Ikke siden den amerikanske resesjonen mellom 2007–2009 har flere amerikanske oljeselskaper gått konkurs i løpet av et kvartal. Hele ni selskaper med gjeld på til sammen 2 milliarder dollar måtte pakke sammen i fjerde kvartal.

Det viser en rapport fra den amerikanske sentralbankens avdeling i Dallas, Texas.

– Lavere oljepriser har vært en betydelig påkjenning på amerikanske olje- og gassprodusenter, blant annet fordi de må hanskes med høyere kostnader enn mange av sine internasjonale kollegaer, skriver forskerassistent Navi Dhaliwal og forskningsøkonom Martin Stuermer i rapporten ifølge Bloomberg.

Også her i Norge har oljebremsen krevd sitt første offer da seismikkselskapet Dolphin ikke fikk refinansiert sin massive gjeld, og dermed måtte melde konkurs i midten av desember.

– Om konkursene fortsetter i dette tempoet, vil trolig flere følge i 2016, skriver forskerne i rapporten.

Les også

Oljespekulanter vedder på oljepris på 14-tallet

Vanskelig å se slutten

SER FLERE KONKURSER: Pareto Securities, Senior Oil & Gas Analyst Trond Omdal.

Da oljeprisen tok «juleferie» var den opp om lag 0,5 prosent til 37,89 dollar per fat, og i løpet av to år har den falt 66,10 prosent. Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto tror det er store sjanser for at Dolphin ikke blir det eneste norske ofret.

– Om flere går konkurs kommer selvfølgelig an på hvor lenge oljeprisen holder seg på dagens nivå, men dersom den ikke øker vil stadig flere selskaper ha behov for restrukturering av gjelden sin. De kan by på store utfordringer, sier analytikeren til E24.

– Årsaken til at dette blir vanskelig kan være at bankene ikke ønsker å satse mer på selskaper med ustabilt grunnlag. I enkelte selskaper vil aksjonærene kanskje også tvile på om de ønsker å investere gode penger i utrygge selskap.

Les også

Lundin finner stadig mer olje rundt Edvard Grieg: Slik kan feltet bli nesten dobbelt så stort

Særlig oljeserviceselskaper vil få vanskeligheter med å betale gjelden sin om oljeprisen holder seg på dagens nivå, eller at vi ikke ser tegn til stigning snart, mener Omdal.

– Det finnes også tilfeller hvor aksjonærene ikke har muligheten til å stille med den kapitalen selskapet trenger, sier han.

– Kan vi få se en konkursbølge blant norske og utenlandske selskaper i 2016?

– Det er vanskelig å si at det stopper her, altså med de selskapene som allerede er falt fra, men alt vil avhenge av oljeprisen, svarer Omdal.

Forrige uke måtte 45 nye olje- og gassrigger stenge driften i Nord-Amerika. Totalt er 1270 rigger blitt stengt siden i fjor, viser oljeserviceselskapet Baker Hughes ukentlige riggtelling.

Les også

Oljeprisen under 37 dollar: – Det faller og faller. Det tar aldri slutt

Håper å slippe kutt

– Mange av selskapene venter nok også så lenge som mulig med å sette i gang restruktureringen, enkelte av dem som går konkurs har kanskje ventet litt for lenge, sier Omdal til E24.

Han legger til at han ikke tror de store internasjonale selskapene som Statoil vil gå under selv om oljeprisen holder seg under 40 dollar per fat, men analytikeren ser ikke bort ifra at de vil måtte kutte utbyttet om dette skjer.

– Om oljeprisen holder seg så lav vil Statoil få en gjeldsgrad på 40 prosent, og da vil de bli nødt til å kutte utbytte for å holde sitt mål om en gjeldsgrad på 30 prosent på land sikt, sier Omdal.

Han legger til at fallet vil bli stort for den internasjonale oljekjempen som kryper til korset og kutter utbyttene sine først.

– Derfor forsøker de fleste å unngå dette så lenge som mulig, men det er klart at på et tidspunkt vil det bli helt nødvendig, sier Omdal til E24.

Statoil tok juleferie med en solid økning på Oslo Børs onsdag. Da siste handel var gjennomført var selskapet opp 5 prosent på Børsen.

Les også

Eksperter venter flere krisegrep: – For mye stål ligger ubenyttet i norske fjorder

Lav oljepris lenge

Onsdag nedjusterte oljeanalytiker Thina Saltvedt sine prognoser for oljeprisen neste år til under 50 dollar per fat i gjennomsnitt. Som hovedårsak listet Saltvedt oljekartellet OPECs beslutning om å holde oljeproduksjonen oppe på 30,7 millioner fat per dag.

Hun understreket også at OPEC trolig ikke vil gi opp denne strategien før tilstrekkelig mange oljeprodusenter har falt ut av markedet, slik at oljetilbudet kommer tilbake på normalnivå globalt.

– Tror du konkursene i USA, Norge og andre steder på en måte er positivt og bringer oss tilbake til normalnivå?

– Ja, det er klart at færre selskaper spiller inn på hvordan oljeprisen utvikler seg, sier Omdal til E24.

Han er imidlertid ikke like pessimistisk som Saltvedt, og peker på at Pareto tror på en oljeprisøkning i løpet av 2016.

– Selv de som mener oljeprisen skal ned i 20 dollar per fat, ser en oljeprisvekst i løpet av det neste året, sier Omdal.

Les også

Venter oljepris under 50 dollar fatet i 2016

Les også

Markedet herjet med oljeprisen julaften 2008: Nå kan det skje igjen

Les også

80 år siden oljelagrene var så fulle til jul

Publisert:
Gå til e24.no