Amerikansk lettolje under 40 dollar per fat

Onsdag kveld sank både prisen på amerikansk lettolje og nordsjøolje til sitt laveste siden august.

ALLEREDE TUNGT: Oljesektoren sliter allerede med å holde på dagens bemanningsnivå, om oljeprisen går enda lavere kan dette gi store problemer for selskapene.

Marit Hommedal
  • Cecilie Storbråten Gjendem
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Ikke siden august har oljeprisen vært så lav. Onsdag kveld stupte både prisen på amerikansk lettolje (WTI) og nordsjøolje, etter det ble klart at oljelagrene i USA fortsatt fylles opp.

Rett etter klokken 20.00 kostet ett fat amerikansk lett olje 39,94 dollar, ned 4,08 prosent var starten av dagen. Sist WTI-oljen var så lav, var 27. august da prisen var helt nede i 39,08 dollar per fat.

Samtidig falt også nordsjøoljen til sitt laveste nivå siden august, og den lå lenge ned mot 42,58 dollar per fat, noe som er 67 dollar lavere enn toppen i juni i fjor.

– Tidligere i dag kom det oljestatistikk fra USA som var litt på den negative siden, men vi så ikke noen respons på det på oljeprisen da. Så lagertallene er antagelig ikke driver for nedturen nå, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus til E24.

Les også

Utelukker ikke overraskelse som kan gi oljeprisrally

Peker på Iran

Mens Kjus ser på lagertallene, tror BI-professor og NUPI-forsker Ole Gunnar Austvik forventningene om at iransk olje kommer inn på markedet etter jul, kan være en kilde til bekymring i markedene.

– Kortsiktige svingninger som dette trenger ikke nødvendigvis å bety særlig mye, men om jeg skulle gjette på noe som kunne skape uro, er det kanskje forventningene til hvilke påvirkninger Iran kan få nå som de er tilbake i Opec for fullt, sier han til E24 onsdag kveld.

Han legger til at han ikke hadde blitt overrasket om prisen også svingte to dollar opp, og at det er de lange trendene som blir viktigst nå.

– Om en ser på hvilken vei oljeprisene har gått i det siste, er det en klart fallende trend, og den skal videre ned, sier Austvik til E24.

Venter på OPEC

Alle holder nå pusten i forkant av oljekartellet Opecs toppmøte fredag. Til tross for at få tror det vil komme beskjed om produksjonskutt fra kartellet, er mange enige om at en overraskelse er det eneste som kan heve oljeprisene.

– Selv om Opec ikke har like mye makt som tidligere, vil en overraskelse fra dem kunne påvirke prisene, sa oljeanalytiker Thina Saltvedt til E24 i helgen.

Likevel trodde hun sannsynligheten for kutt var svært liten med dagens situasjon.

– Å kutte nå blir som å gi seg halvveis i løpet. De har fått presset ut noe av den amerikanske skiferoljen, men ikke så mye som de hadde trodd. Vi vet fortsatt ikke hvor smertegrensen går for disse produsentene. Om Opec kutter nå, vil vi heller aldri finne ut dette, sa Saltvedt.

Svært volatil

Onsdag var en svært volatil dag for oljeprisen. Kort tid etter klokken 16.00 norsk tid hoppet prisene kraftig opp. Ifølge DNB skyldtes dette en nyhetsartikkel som sa at Iran kunne bekrefte at majoriteten av Opec-landene nå er for kutt i produksjonen.

– Dette er egentlig ingen nyhet da vi allerede vet at størsteparten av landene vil kutte. Problemet er at de tre landene som faktisk sitter med muligheten til å gjennomføre dette, ikke virker å ønske det samme, skriver DNBs oljeanalytiker Torbjørn Kjus i en rapport mandag ettermiddag.

Iran har tidligere i uken sagt at de mener produksjonen i hvert fall bør kuttes fra 31,3 millioner fat per dag ned til Opecs egentlige kvote på 30 millioner fat per dag.

Les også

Lundin går mot strømmen på norsk sokkel

– Vi så noen rare bevegelser i oljeprisen da Iran var ute og sa at majoriteten av Opec-landene vil kutte produksjonen. Men da folk skjønte at de som faktisk skal gjøre de kuttene ikke har annonsert noen kutt, falt den tilbake, sier Kjus til E24 onsdag kveld.

– Jeg tror nedturen har sammenheng med at folk mer og mer forventer at det ikke vil bli noe kutt når Opec nå har møte på fredag. Markedet er veldig nyhetsfokusert nå, så skulle det bli Opec-kutt vil det bli kjemperally. Dette er en spennende uke, men mest sannsynlig skjer det ikke noe kutt.

Kan bli lavere

Dersom Opec fortsetter full produksjon, vil verdens oljelagre fortsette å fylles opp, og prisene blir trolig presset enda lenger ned.

– Dagens hendelser har ikke endret mitt syn og jeg tror vi fort kan se en oljepris ned mot 30-tallet. Akkurat når dette vil skje, vil jeg ikke tippe på, men det trenger ikke ta mange måneder, sier Austvik.

Les også

Derfor venter IEA-sjefen høyere oljepriser

Storbanken Goldman Sachs har tatt prognosene enda et steg lengre og sier at en oljepris helt ned mot 20 dollar er fat er en absolutt mulighet. De har fått støtte av Venezuelas oljeminister Eulogio del Pino, som ifølge Reuters nå mener oljeprisen kan komme ned på «midten av 20 tallet» – altså rundt 25 dollar fatet.

Både Iran og Venezuela har gjort det klart at de på fredagens møte vil stemme for å kutte i produksjonen, og dermed kanskje oppnå en stabilisering av oljeprisene.

Les også

– Å kutte nå er som å gi seg halvveis i løpet

Les også

Eksperter: Oljepris på 30 dollar vil knekke russisk økonomi

Les også

Utelukker ikke overraskelse som kan gi oljeprisrally

Publisert:

Flere artikler

  1. Oljeprisen stiger kraftig

  2. Oljeanalytiker: Kan bli priskrig om olje i Midtøsten

  3. Laveste oljepris på nær én måned

  4. Annonsørinnhold

  5. Oljeåret – fra 27 til 57 dollar

  6. Oljeprisen holder stand etter lagerhopp