SpaceX får skyte opp spionsatelitter

Elon Musk og SpaceX tar opp kampen med Lockheed Martin og Boeing, i et marked verdt 540 milliarder kroner.

FULL FRES: Falcon 9-raketten på vei ut til verdensrommet med en satelitt fra NOAA på ryggen. Snart kan den samme raketten bære med seg spionsatelitter.

Scott Audette
  • Andreas Wolden Fredriksen
Publisert:

Det amerikanske luftforsvaret har sertifisert Elon Musks SpaceXs Falcon 9-rakett til å sende opp militære- og spionsatellitter, melder Bloomberg.

Dette markedet er spådd å ha en verdi på rundt 70 milliarder dollar, vel 540 milliarder kroner, innen 2030, ifølge offisielle amerikanske kilder.

Frem til nylig har dette markedet vært kontrollert av United Launch Alliance (ULA), et Boeing- og Lockheed Martin-konsortium.

Musk og co. har brukt to år og mer enn 60 millioner dollar på å få sertifiseringen, og selskapet skal nå konkurrere om en tredel av disse utskytningene.

I påvente av at den store Falcon Heavy-raketten blir ferdig utviklet, kan selskapet foreløpig ikke være raketthesten til de tyngste satellittene.

SpaceX har for øvrig åpnet et Seattle-kontor, hvor det skal utvikles nye satellitter.

Les også

Nå er disse SpaceX-bildene offentlig eiendom

ROCKET MAN: Elon Musk.

Brad Doherty

Lagt ut prisliste

ULA og SpaceX har vært i tottene på hverandre lenge. SpaceX-topp Gwynne Shotwell kritiserte kostnadene ved ULA-utskytningene foran Kongressen i mars.

– Jeg vet ikke hvordan man langer en rakett til 400 millioner dollar. I stedet for å spørre meg om hvorfor jeg er billigere enn ULA, forstår jeg ikke hvorfor ULA kan være så dyre, sa hun da.

SpaceX har gått til det skrittet publisere prisliste for en oppskytningen. «Listeprisen» for en oppskytning i 2016 er nå 61,2 millioner dollar, mens Falcon Heavy går for 90 millioner dollar.

I januar inngikk SpaceX og Det amerikanske luftforsvaret et forlik, etter at førstnevnte hevdet at ULA hadde monopol på markedet.

Les også

Snart skal de skyte opp satellitter fra kampfly

Hel-amerikansk

Det første «møtet» mellom de to selskapene kan bli allerede i juni, når Det amerikanske luftforsvaret skal legge ut kontrakten om oppskytningen av GPS III på anbud.

– SpaceX' inntog som en troverdig, kommersiell oppskytningstilbyder, har skapt konkurranse i dette markedet for første gang på nesten et tiår. Konkurransen vil sende kostnadene for den amerikanske skattebetaleren nedover, og forbedre våre militære slagkraft, sier Debora Lee James, sjef for luftforsvaret.

ULA sier på sin side at de ser frem til å konkurrere mot SpaceX og eventuelt andre selskaper.

Et annet ankepunkt mot ULAs raketter, er at de er avhengige av russiske RD-180-motorer. Kongressen har uttalt at det vil ikke bli tillatt etter 2019. Nesten hele Falcon 9-raketten er lagt i USA.

Les også

Google vil være med på romfartssatsingen til Musk

Milliarder i spill

De to kamphanene konkurrerer også om den neste supply-kontrakten for Det internasjonale romstasjonen, som vil deles ut i september. Verdien på denne kontrakten er 2,6 milliarder dollar, og innebærer blant annet transport av mannskap til stasjonen.

SpaceX har allerede en kontrakt om leveranse av utstyr til romstasjonen, verdt 1,6 milliarder dollar.

Inn kommersiell romfart er Boeing en av konkurrentene til SpaceX. I fjor ble begge tildelt en kommersiell kontrakt fra Nasa, hvor et av selskapene vil bli førstemann til å sende astronauter til verdensrommet, etter at romfergen ble plassert på bakken for godt i 2011.

Publisert:

Flere artikler

  1. Nå skal Elon Musks kjemperakett sendes ut i rommet

  2. SpaceX med usikker start på sitt travleste år noensinne

  3. Kongsberg jobber for SpaceX

  4. Kinas monsterrakett skal fly igjen 

  5. Historisk oppskyting for Elon Musks SpaceX