Oljeprisfallet setter 1,5 millioner fat i fare

Prosjekter som vil gi 1,5 millioner fat per dag i økt produksjon står i fare.

USIKKERHET: Fallet i oljeprisen skaper usikkerhet rundt flere oljeutbyggingsprosjekter. Spesielt oljesandprosjekter i Canada trenger en høy oljepris for å være lønnsomme.
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert: Publisert:

Det bratte fallet man har sett i oljeprisene de siste månedene, gjør at flere oljeprosjekter nå står i fare for å bli lagt i skuffen da de rett og slett ikke er lønnsomme med dagens prisnivåer.

Det mest risikable for øyeblikket, ifølge Financial Times, er kanadiske oljesandprosjekter som trenger en pris på rundt 80 dollar fatet for å gå i null. Amerikanske skiferolje er også presset nå, med break even-priser på 70-tallet.

Dypvannsprosjekter offshore Brasil trenger en pris på rundt 75 dollar, mens prosjekter offshore Mexico kan også stå i fare da de trenger en pris på rundt 70 dollar per fat.

1,5 millioner fat i fare

Med oljepris på rundt 70 dollar er minst 1,5 millioner fat per dag i utbyggingsprosjekter med planlagt med oppstart i 2016 i fare.

Dette ifølge det London-baserte analysebyrået Energy Aspects.

Onsdag ettermiddag falt oljeprisen kraftig igjen. Den duppet nedom 63-tallet før den senere steg noe igjen.

Følg utviklingen i oljemarkedet på E24s aksjelive.

Les også

Opec: Oljeetterspørselen i 2015 vil være den svakeste på 12 år

Godt over 1 million fat per dag i prosjekter med planlagt oppstart i 2017 er også utsatt, ifølge byrået.

Den samme gamle historien

For prosjekter som allerede er igangsatt, der godkjenninger er gitt og finansiering på plass, må det nok et vesentlig større prisfall til for at disse skal bli stoppet, men det kan tenkes at man vil gjøre justeringer i utbyggingsplanene.

Om det skulle bli slik at et stort antall prosjekter blir lagt i skuffen, kan det imidlertid bane veien for en ny runde med markedsubalanser i fremtiden, da eksempelvis for lav produksjon i forhold til etterspørsel, og med dertil kraftig stigende priser.

– Akkurat som i de siste 150 årene så vil det å kvele langsiktige investeringer legge grunnlaget for den neste boomen da etterspørselen bedrer seg igjen, sier Paul Horsnell, analytiker ved Standard Chartered, til Financial Times.

Flere spørsmål

Samtidig er det mange ubesvarte spørsmål rundt fremtidens etterspørsel. Hvordan vil fokuset i Vesten på utslippskutt og mer drivstoffeffektive kjøretøy spille inn?

Les også

Slik kan oljenedturen påvirke din økonomi

Det ventes videre økonomisk vekst i Kina, som sikter seg inn mot å bli en mer forbrukerdrevet økonomi – da en stadig større del av befolkningen løftes opp i middelklassen.

Det samme kan også til en viss grad sies om India, med en middelklasse i vekst og den økende privatbilismen det medfører.

Usikkerhet også på norsk sokkel

Vender man blikket til hjemlige trakter har det vært spekulasjoner rundt lønnsomheten til flere mulig utbygginger, og da spesielt det relativt store Johan Castberg-feltet i Barentshavet. Foreløpige beregninger tyder på at det er mellom 400 og 600 millioner fat olje på feltet.

Utfordringen er imidlertid at mangelen på eksisterende infrastruktur i området, noe som gjør feltet kostbart å bygge ut. Estimatene indikerer at Johan Castberg trenger en oljepris på 70–80 dollar per fat for å være lønnsomt – litt avhengig av hvilken utbyggingsløsning som velges.

Les også:

Nå kuttes prognosene for oljeprisen kraftigDette feltet er en av de viktigste grunnene til at oljeprisen stuperSatser på oljepris under 40 dollarTror oljeprisen først vil stige til 80 dollar i 2017

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Disse norske oljefeltene står i fare på grunn av lav oljepris

  2. Oppdatert oljekart: Lønnsomhetsprisen for flere felt ligger nå langt unna

  3. Betalt innhold

    Statoil: – Dette er en stor dag. Endelig har vi lykkes

  4. Kostnadssprekker og usikker etterspørsel: SV krever nye olje-regnestykker

  5. Betalt innhold

    IKM vant stor kontrakt på Equinors Johan Castberg-prosjekt