Økokrim: Miljøkriminalitet må anmeldes og straffes

Petroleumstilsynets håndtering av ulovlige utslipp og miljøkriminalitet får kritikk av Økokrim, som kaller inn tilsynet for å svare på manglende anmeldelser.

Leder for avdelingen for miljøkriminalitet i Økokrim Hans Tore Høviskeland vil ha straff framfor dialog. Han peker på at flere anmeldelser vil ha en disiplinerende effekt og lede til bedre sikkerhet på norsk sokkel.

Tore Meek / NTB scanpix
 • NTB
Publisert:

Kun 11 av 3.528 utslipp de 15 siste årene er politianmeldt av Miljødirektoratet, viser tall Klassekampen har hentet inn. Ingen er anmeldt av Petroleumstilsynet, som forvarte praksisen med at tilsynet foretrekker dialog framfor straff.

– Petroleumstilsynet ønsker mer dialog enn straff. Der er jeg uenig. Jeg tror flere anmeldelser vil ha en disiplinerende effekt og lede til bedre sikkerhet på sokkelen, sier Hans Tore Høviskeland til Klassekampen.

Han leder avdelingen for miljøkriminalitet i Økokrim og har kalt inn Petroleumstilsynet til et møte.

– Vi ønsker å ta kontakt med Petroleumstilsynet for å få kartlagt hvorfor de ikke anmelder de alvorligste miljøkrim-sakene. Vi mener det er veldig viktig at de anmeldes. Vi vil finne ut hva dette dreier seg om, sier Høviskeland.

Allerede i 2014 ba Økokrim tilsynet anmelde oftere. Høviskeland peker på at flere anmeldelser vil ha en disiplinerende effekt og legger til at også enkeltpersoner kan stilles til ansvar ved alvorlig forurensing.

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) sa for to uker siden at regjeringen vil vurdere praksisen med bruk av anmeldelser og overtredelsesgebyr, og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har oppfordret Petroleumstilsynet til å bruke flere virkemidler når de følger opp ulovlige utslipp i oljebransjen.

Les også

Økokrim betalte tilbake 13,8 millioner kroner til Triton etter ny smell

Her kan du lese mer om

 1. Lov og rett
 2. Økokrim
 3. Petroleumstilsynet
 4. Utslipp
 5. Miljødirektoratet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. 3.528 utslipp på 15 år – kun elleve anmeldelser

 2. Høyesterett skjerper straffen for strandsonebygging i Grimstad

 3. Ingen personlig straff til Verisure og Sector Alarm etter gigantgebyr

 4. Annonsørinnhold

 5. DNB anmelder flere corona-bedragerier

 6. Krever ekstern oljegransking etter Melkøya