Aker Solutions-rapport

Aker Solutions spår inntektsfall etter to år med vekst

På vei ut av oljebremsen kunne Aker Solutions glede seg over to år med vekst. Nå tror ledelsen det blir nedgang neste år, men de vet ikke ennå om 2020 bare er en fartsdump eller den nye normalen.

Konsernsjef Luis Araujo og finansdirektør Ole Martin Grimsrud (bak) i Aker Solutions under kvartalspresentasjonen onsdag.

Terje Pedersen
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Det er vanskelig å forutse om dette er en ny norm eller ikke. Jeg håper jo vi fortsetter å vokse, særlig når vi nå også går inn i nye segmenter der vi ikke har noe særlig tilstedeværelse i dag, sier konsernsjef Luis Araujo i Aker Solutions til E24.

Onsdag la selskapet frem resultatene for tredje kvartal og nye mål for fornybarsatsingen. I rapporten kommer det frem at selskapet venter noe lavere inntekter og marginer neste år, som står i kontrast til inntektsveksten de siste par årene.

– Vi er nok den eneste leverandøren (i oljenæringen, journ.anm.) som kan vise til 12 prosent omsetningsvekst i både i fjor og i år etter en veldig krevende tid for næringen, sier Araujo.

– Vi forventer nå at inntektene vil gå noe ned neste år og det samme med marginene. Det skjer ettersom vi faser inn flere kontrakter som ble inngått i et veldig konkurranseutsatt marked, fortsetter han.

Etter oljebremsen var det store spørsmålet når utviklingen skulle snu for bransjen, og om man noensinne ville nå «gamle høyder». Selv om Aker Solutions og oljeservice har kommet seg langt bedre enn for eksempel rigg- og supplybransjen, så er ikke marginene det de en gang var.

– Må dere justere kapasiteten eller bemanningen deres med fallende omsetning neste år?

– Vi vil alltid være påpasselige med kostnadene våre. Vi standardiserer stadig mer av prosesser og utstyr, digitaliserer og effektiviserer i håp om å gjøre mer med folkene vi har. Ser man vi at det er ledig kapasitet noen steder må vi tilpasse oss, vi har ikke noe annet valg, sier Araujo.

I anledning at den første oljen fra det gigantiske nye oljefeltet Johan Sverdrup denne uken flommet gjennom rørledningene og inn til Mongstad-anlegget, brukte Aker Solutions-sjefen anledningen til litt selvskryt på selskapets vegne:

– Vi var hoveddesigneren på prosjektet sammen med kunden vår (Equinor, journ.anm.). Dette er kanskje det mest vellykkede prosjektet i Norge noensinne, ja kanskje i verden, med tanke på størrelse og omfang, sier Araujo og fortsetter:

– Vi er involvert i alle de store åtte prosjektene på norsk sokkel der kostnadene nå er betydelig redusert. Vi er ikke involvert i de fire som sliter. Jeg ville bare si det her i dag fordi kollegaene mine fortjener ros og disse resultatene er så viktig for kundene våre.

Les også

Litt svakere enn ventet fra Aker Solutions

Seks viktige måneder

Selskapets nye finansdirektør, Ole Martin Grimsrud, forklarte at det i månedene fremover vil bli avgjort noen sentrale anbud. Hvis mye klaffer for Aker Solutions kan prognosene for 2020 bli bedre enn de ser ut nå:

– Vi har nå anbud innenfor «Projects»-divisjonen på 45 milliarder kroner, hvorav en betydelig del er innen Subsea. Totalt har vi anbud ute på 55 milliarder, sa Grimsrud og fortsatte:

– Vi har opplevd at noen kunder har skjøvet på når de planlegger å sanksjonere (igangsette, journ.anm.) prosjekter, men det er høy sannsynlighet for at mange av anbudene blir realisert de neste seks månedene.

Etter presentasjonen presiserte Grimsrud at Aker Solutions ikke opplever at prosjekter i oljebransjen er kansellert, men at oljeselskapene tar noen ekstra runder for å finjustere prosjektene de har.

Både han og konsernsjefen trakk parallellen fra dagens situasjon til 2017, som også så litt mørk ut før det tikket inn en rekke ordre mot slutten av året og inn i 2018.

Aker Solutions tok inn ordrer for totalt 3,28 milliarder i tredje kvartal. Flere analytikere har påpekt at ordreinngangen til konsernet har vært lav i det siste.

Det er imidlertid noen par positive unntak som kan gi store løft fremover:

Selskapet trenger uansett flere ordre, for ordrereserven har nå falt jevnt og trutt siden andre kvartal i fjor da den toppet seg på 27,3 milliarder. Ved utgangen av tredje kvartal hadde den sunket til 17,3 milliarder.

I ordreboken er nå 12 milliarder anslått utført i 2020 og selskapet trenger dermed flere kontrakter hvis de skal klare å nå en omsetning som bare er litt under 2019.

– Det er ganske åpenbart at vi må vinne flere kontrakter. Samtidig er det slik at det er flere prosjekter som «klumper seg» litt opp, så timingen kan påvirkes. Men kontraktene må uansett komme i løpet av de neste to kvartalene hvis det skal få en signifikant effekt på 2020, sa Araujo fra podiet.

Les også

Vil at halve omsetningen er «grønn» innen 2030

«Alle» spør om klima og miljø

En av de store nyhetene fra Aker Solutions onsdag var den nye 20/25/30-planen.

Den innebærer enkelt forklart at selskapet skal ha 20 prosent av omsetningen fra havvind og fornybar, og 25 prosent fra lavkarbonløsninger, innen 2030.

– Investorene stiller stadig flere spørsmål til oss og bransjen om klima og hvordan vi bidrar til å redusere karbonavtrykket. Men dette er også viktig for rekrutteringen vår med tanke på hvor attraktiv vår bransje skal være for både nye og erfarne ingeniører, sa Araujo.

Aker Solutions har gått aktivt inn på både eier- og leverandørsiden i havvind, blant annet i to store prosjekter i California og Sør-Korea.

Her tråkker selskapet i mye upløyd mark og møter på nye kunder og problemstillinger, men også i olje- og gassbransjen er det etterspørsel etter løsninger som kutter utslipp og kutter kostnader.

Dermed er det mange av kundene Aker Solutions kjenner godt fra før som de håper å levere løsninger innenfor både karbonfangst og -lagring, elektrifisering og gasskompresjon til.

Aker Solutions illustrerer poenget sitt med oppsettet i alle de såkalte Feed-kontraktene selskapet er engasjert i for å gjøre innledende studier og ingeniørarbeid på kommende olje- og gassprosjekter:

– I alle studiene vi nå utfører for kunder er det en egen del som omhandler utslipp og miljø, for kundene er bekymret for hvordan de skal redusere fotavtrykket sitt, sier Araujo.

Selskapet er blant annet i gang med å levere subsea-utstyr til Northern Lights-prosjektet som blant annet Equinor står bak. Der har Aker Solutions allerede levert brønnrammen på brønnen som nå bores for å teste om man kan lagre CO₂ på norsk sokkel.

Les også

Aker Solutions satser på gigantisk havvindprosjekt i Korea

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Aker Solutions-rapport
 2. Aker Solutions
 3. Luis Araujo
 4. Norsk sokkel

Flere artikler

 1. 2020 endte med underskudd i Aker Solutions: Sjefen varsler også røde tall i 2021

 2. Aker Solutions tror inntektene vil falle med 30 prosent i år

 3. Aker Solutions venter inntektsfall på rundt 25 prosent i år

 4. Betalt innhold

  Øker inntektene og sikter mot lavere klimautslipp

 5. Aker Solutions varsler betydelig høyere resultat enn ventet