– Opec må handle raskt om de vil unngå 50 dollar fatet

Virusutbruddet i Kina har satt en støkk i oljemarkedet. Råvareanalytiker advarer om at oljeprisen får seg en ny trøkk hvis oljekartellet Opec ikke kutter mer i produksjonen sin.

Saudi-Arabia presser nå på for å sette i gang med drastiske, kortsiktige produksjonskutt i forkant av at de møtes denne uken. På bildet er energiminister Mohammed bin Salman.
Publisert: Publisert:

Oljeprisen har falt rundt 15 prosent til under 55 dollar etter at frykten for coronaviruset begynte å spre seg.

Utviklingen skjer etter at flere analytikere har pekt på at virusutbruddet kan gi lavere oljeetterspørsel, særlig på bakgrunn av at folk vil fly mindre.

– Hvis viruset starter å akselerere utenfor Kina, som virker rettferdig å anta, så vil den globale oljeetterspørselen falle mye mer og lenger, skriver råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB i en kommentar.

Les også

WHO erklærer coronaviruset en «internasjonal folkehelsekrise»

Kan falle til 50 dollar fatet

Som vanlig når det er snakk om oljeprisen er oljekartellet Opec fort inne i bildet, særlig når prisen faller. Kartellet har en produksjonskuttavtale som er laget for å bidra til å heve oljeprisen.

Schieldrop understreker at Opec ønsker seg et stramt oljemarked, noe dagens situasjon med et overtilbud av olje ikke legger opp til.

I et stramt marked har de vanligvis mulighet til å selge oljen sin i spotmarkedet med en premie til oljepriser med senere levering.

– I et marked med overskudd av olje så handles spotprisen vanligvis til en rabatt til olje med senere levering og Opec hater virkelig dette. Opec gjør hva de kan for å holde markedet stramt, men det var en utfordring allerede før virusutbruddet, skriver Schieldrop.

– Med virusutbruddet så ser dette mer ut som en «highway to Opec-hell», eller et skifte fra backwardation til contango. Om det skjer vil det trekke brent front-end-kontraktene ned til 50 dollar fatet, legger analytikeren til.

Backwardation og contagno er benevnelser som forklarer hvordan prisen på terminkontrakter er i forhold til spotprisen på råvarer. Førstnevnte betyr at spotprisen er høyere enn prisen på terminkontrakter, mens contango altså betyr det motsatte.

– Hvor lang tid det vil ta for Opec å handle med et taktisk kutt må vi bare vente og se, men om de vil unngå en pris på 50 dollar fatet bør de handle raskt, skriver Schieldrop.

Les også

Dette skjer hvis coronaviruset blir påvist i Norge

Saudi-Arabia presser for Opec-kutt 

Saudi-Arabia presser nå på for å sette i gang med drastiske, kortsiktige produksjonskutt i forkant av at de møtes denne uken. Hensikten er å håndtere utslaget det kinesiske coronaviruset vil ha på oljeetterspørselen.

Det sier ikke navngitte Opec-representanter til Wall Street Journal.

Opec og allierte skal etter planen møtes på tirsdag og onsdag, der de skal diskutere mulige tiltak etter virusspredningen. På dette møtet er det to mulige scenarioer som skal diskuteres, ifølge avisen.

Under ett scenario vil Saudi-Arabia lede an et kollektivt kutt på 500.000 fat om dagen, som vil vare til viruskrisen er over. Et annet alternativ er et midlertidig kutt av Saudi-Arabia på én million fat om dagen for å rette opp markedet, skriver avisen.

Selv om Saudi-Arabia ønsker seg kutt, har Opec foreløpig ikke planlagt et krisemøte der alle delegasjonene vil være representert, ifølge avisen.

I stedet skal kartellet holde et såkalt teknisk møte for å vurdere virkningen virusutbruddet vil ha, og så komme med anbefalinger til medlemslandene. Deretter skal produsentene bestemme om de skal holde en liten samling ledet av Saudi-Arabia og Russland.

Les også

Virus-rammede Kina pumper penger inn i økonomien

Publisert:
Gå til e24.no