Viken Høyre sier ja til oljeutredning i nord og nei til å flytte iskanten sørover

Høyres største fylkeslag Viken følger ikke opp Oslo Høyres vedtak om nei til oljeutredning i nord. Fylkeslaget vil heller ikke flytte iskanten sørover.

Parlamentarisk leder i Høyre og stortingsrepresentant fra Viken, Trond Helleland, stemte med flertallet da Viken Høyre sa ja til konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja, samt nei til å flytte iskanten sørover.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • NTB
Publisert: Publisert:

Oslo Høyre ertet på seg partiets fylkeslag i nord da de tidligere i år, som første Høyre-lag, vedtok å verne havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja mot konsekvensutredning for mulig oljeutvinning.

Flere andre fylkeslag skal ta stilling til det samme i helgen. Først ut var Viken Høyre, der forslaget om vern ble fremmet fra en enkeltrepresentant. Det fikk imidlertid bare noen få stemmer, opplyser Trond Helleland, parlamentarisk leder i Høyre og stortingsrepresentant fra Viken, til NTB.

– Det ble et klart nei fra Viken, og det er helt i tråd med Høyres politikk. Vi ønsker å ha kunnskap og ha et kunnskapsgrunnlag. Derfor ønsker vi å konsekvensutrede disse områdene. Men det betyr ikke det samme som at vi kommer til å bygge ut der, sier Helleland.

Fylkeslaget stemte også ned et forslag fra flertallet i redaksjonskomiteen om å flytte iskanten sørover.

– Ikke fordi vi ikke skal ha et våkent blikk til utbyggingen i nord, der skal miljøhensyn veie veldig tungt, men å fastslå at man skal flytte iskanten sørover uten å ha det faglige grunnlaget, det sa årsmøtet i Viken Høyre nei til, sier Helleland.

Spørsmålet om vern av havområdene i Lofoten, Vesterålen og Senja skal også opp til diskusjon på årsmøtene hos Vestfold og Telemark Høyre, samt Vestland Høyre i helgen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Iskanten
 2. Viken
 3. Høyre (H)
 4. Lofoten

Flere artikler

 1. Vestland Høyre med forslag om verning av Lofoten Vesterålen og Senja

 2. Betalt innhold

  Høyre-forslag: – Tiden er ute for olje i sårbare områder

 3. Betalt innhold

  Vestland Høyre sa nei til vern av LoVeSe

 4. Annonsørinnhold

 5. Vestland Høyre sa nei til vern av LoVeSe

 6. Betalt innhold

  Oslo Høyre har vedtatt vern av Lofoten, Vesterålen og Senja