Dette kan bevege oljeprisen i 2019

Usikre utsikter for den globale økonomien, handelskonflikten og Opecs overholdelse av produksjonskvotene er blant faktorene som vil kunne styre oljeprisen i det nye året. 

HVOR SKAL OLJEPRISEN? 2018 har vært en aldri så liten berg-og-dalbane for oljeprisen. Flere faktorer står klare til å påvirke også i året som kommer.

Foto: Stuart Conway AFP
  • Nina Tuv
Publisert:

Året vi legger bak oss er en historie om en eneste stor opptur etterfulgt av en eneste stor nedtur for oljeprisen.

Når vi snart går inn i et nytt år er markedet preget av tilbudsoverskudd. Opec har imidlertid nylig blitt enige om å gjøre nye kutt i produksjonen.

Overordnet virker det å være enighet blant analytikerne om at markedet vil stramme seg noe til i året som kommer, men det er flere usikkerhetsmomenter inne i bildet.

Les også

IEA: USAs innflytelse over oljemarkedet vil vokse seg større

Faktorer som kan løfte oljeprisen

Hvis USA beslutter å ikke forlenge unntakene fra å overholde sanksjonene mot Iran, som de har gitt til flere land, vil det kunne sende oljeprisen opp, forklarer analysesjef Christian Yggeseth i Danske Bank til E24.

Les også: Slik gikk oljeprisen i 2018

I året som har gått steg oljeprisen kraftig på frykt for et betydelig fall på tilbudssiden som følge av at iransk olje ville bli utestengt fra markedet. Deretter falt prisen igjen da det viste seg at mange land fikk unntak, slik at bortfallet fra Iran ikke ble så stort som man fryktet. Unntakene er i utgangspunktet gitt for seks måneder og vil dermed gå ut i mai.

Høyere etterspørsel i Iran vil kunne bidra til en overraskende høy etterspørselsvekst i 2019, som kan løfte oljeprisen.

– Iran må mest sannsynlig snu noe av elektrisitetsproduksjonen sin fra gass til olje på flere av anleggene sine, fordi de ikke har stor nok tilgang på gass grunnet produksjonsnedgangen som følge av sanksjonene. Det vil konsumere en større del av deres produksjon, sier Yggeseth.

Videre er Libyas produksjonsnivå som vanlig en joker i oljemarkedet, ettersom landets ustabile forhold har en tendens til å påvirke oljeproduksjonen.

– Libya har produsert på høye nivåer den siste tiden, men historisk har man sett svært mye volatilitet der. Hvis produksjonen plutselig faller igjen kan det dra prisen en del opp, sier Yggeseth.

Analysesjef Christian Yggeseth i Danske Bank.

Foto: Danske Bank

Opecs overholdelse av kutt

Hvorvidt Opec og de andre samarbeidslandene overholder produksjonskvotene sine vil også bli avgjørende. Ved forrige kuttrunde så det ut til at de holdt god disiplin, men det er ingen garanti, påpeker oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets overfor E24.

– I forrige runde leverte de over det de lovet, men det var i stor grad fordi produksjonen i Venezuela kollapset. Det bidro til at Opec-kuttet så fantastisk ut, sier Martinsen.

Nå har Venezuela blitt tatt ut av kutt-gruppen. Landet sliter voldsomt økonomisk, og produksjonsfallet akselererte i 2018.

Les også

Statens julegave til Equinor: Godkjente milliardprosjekt på Troll

– Nå produserer de omtrent 1,2 millioner fat om dagen. En stor del av overskuddet går til å betale ned på lån og renter til Kina og Russland, så svært lite går til statskassen. Det er ingen internasjonale aktører som jobber der lenger i frykt for å ikke få betalt, sier Yggeseth.

Dersom produksjonen der faller mer enn ventet, som ikke er helt usannsynlig, kan markedsbalansen for neste år fort utvikle seg til å bli veldig stram.

Om Opec skulle levere dårligere på kutt-lovnadene sine i denne runden vil det kunne bidra negativt til oljeprisen. DNB Markets har lagt inn i beregningene at Opec vil overholde kvotene med opptil 85 prosent.

– Hvis de leverer i henhold til plan vil det være positivt, og skape balanse i markedet, sier Martinsen.

Usikre effekter fra USA

Det er vanskelig å komme unna den pågående handelskrigen mellom USA og Kina også i dette oljeprisbildet.

Konflikten har i lang tid sådd bekymring for negative effekter på den globale økonomien, og spesielt i Kina og USA. På den andre siden går økonomien i USA i utgangspunktet svært bra. Spørsmålet er hvordan det vil gå fremover.

Oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB Markets.

Foto: DNB Markets

– Det er voldsom vekst i USAs oljekonsum for øyeblikket, så jeg vil påstå at oljeintensiteten i USA er høyere enn man skulle tro. Dersom veksten i amerikansk økonomi fortsetter på et greit nivå, vil det trolig være en del oppside i etterspørselen der, sier Yggeseth.

Samtidig har nettopp frykt for svekket etterspørsel globalt vært en bidragsyter til høstens oljeprisfall. Aksjemarkedene over hele verden har blødd, og det har blitt priset inn lavere vekst i verdensøkonomien.

Mange frykter at det vil komme en resesjon i USA om noen år, noe som naturligvis vil dra med seg globale markeder ned i stor grad.

Yggeseth påpeker også at tilbudssiden i oljemarkedet vil være avhengig av amerikanske selskapers evne til å levere på dagens nivåer.

Dagens pris på amerikansk olje (WTI) tilsier at mye av veksten i produksjonen vil forsvinne dersom dagens prisnivå vedvarer, ettersom oljeprisen nå ligger nær break even-pris på skiferolje, tilfører Martinsen.

– De siste månedene har man bare sett tall som viser høyere vekst enn forventet, så å se en knekk og avtagende vekst vil være en viktig faktor. Vi tror det vil skje gitt nivået oljeprisen ligger på, sier han, men presiserer at denne effekten kanskje ikke kommer før i 2020.

– Hovedargumentet for stigende oljepriser er at vi trenger bra vekst fra skiferolje fremover for å balansere oljemarkedet, og det tror vi ikke kommer til å skje med WTI under 50 dollar fatet, sier Martinsen.

Les også

Spår ny norsk oljetopp i 2024 – 20 år etter rekorden

Les også

Krever handling etter klimarapport: – En nasjon av petroholikere

Les også

Avviser fond for klimatiltak i oljebransjen: – Helt ko-ko

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Olje og gass
  2. USA
  3. Iran

Flere artikler

  1. Oljeåret: Fra 67 til 86 dollar og ned under 54

  2. Analytikere kutter oljeprisanslagene for 2019

  3. DNB Markets kutter i oljeprisforventningene

  4. Annonsørinnhold

  5. Usikkerhet rundt både tilbud og etterspørsel før Opec-møte

  6. Oljeprisen stiger etter saudiarabisk utspill: – Naturlig å tro at andre følger etter