Nå tror Aker Solutions det løsner: Øker prognosene for inntekter og resultat

I februar turde ikke Aker Solutions håpe på mer enn litt økte inntekter og omtrent samme margin i 2019. Drøye to måneder senere er utsiktene lysere.

Konsernsjef i Aker Solutions, Luis Araujo (t.v.), og finansdirektør Svein Stoknes legger tirsdag frem resultatene i Aker Solutions. Arkivbilde.

Foto: Jon Olav Nesvold NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
  • Hans Henrik Torgersen
Publisert:

NB! Omtalen av prognosen for driftsmargin i 2019 i artikkelen er oppdatert for å klargjøre overgangen til ny regnskapsstandard.

Etter flere tunge år i kjølvannet av oljebremsen, med fall i omsetning og kutt i antall ansatte, ser det nå lysere ut for det norske oljeservicekonsernet Aker Solutions.

Selskapet la i februar frem prognoser om at inntektene i 2019 skulle «litt opp» og at bruttomarginen (EBITDA) ville ende omtrent som i fjor.

I selskapets ferske rapport for første kvartal som ble offentliggjort tirsdag er tonen mer lystig:

Nå forventer selskapet en inntektsvekst «opp mot 10 prosent» basert på en sterk ordreinngang i fjor og en høy anbudsaktivitet.

Klarer man det vil selskapet ha klart å vokse omsetningen med rundt 10 prosent i to år på rad.

Samtidig venter selskapet en oppgang i underliggende driftsmargin, men selskapet skriver også at de forventer om lag samme margin i år som de har hatt i første kvartal, uten den nye regnskapsstandarden IFRS 16.

Den nye regnskapsstandarden gjør nemlig at man bokfører operasjonelle leasingkostnader som en finansiell kostnad, og ikke en driftskostnad. Dermed blir driftsresultatet høyere enn det ellers ville vært, mens resultat før skatt fanger med seg den økte finansielle kostnaden.

Etter den gamle regnskapsmetoden, uten IFRS 16, lå brutto driftsmargin (EBITDA) på 6,8 prosent i første kvartal, mot 7,2 prosent i 2018.

Med den nye regnskapsmetoden endte marginen på 8,7 prosent i første kvartal.

Selskapet indikerer altså at de tror de vil ende med en underliggende margin på rundt syv prosent i år også, mens den nye regnskapsmetoden altså gir selskapet et marginløft på papiret.

– Et aktivt marked for de tidligere stadiene av utforskning, kombinert med høy grad av tildeling av kontrakter betyr at selskapet er godt posisjonert til å utnytte de mulighetene dagens marked tilbyr, sier selskapets toppsjef Luis Araujo, i en børsmelding.

Les også

Utenlandsgjennombrudd for Aker Solutions: Skal utrede gasskompresjon for Chevron i Australia

Nesten en milliard mer enn ventet

Omsetningen i første kvartal hoppet kraftig fra 5,48 til 7,26 milliarder kroner, mens analytikerne hadde ventet en omsetning på 6,47 milliarder, ifølge konsensustall fra InFront.

Brutto driftsresultat økte fra 425 til 634 millioner, mens det var ventet 615 millioner.

Resultat etter skatt økte fra 105 til 149 millioner kroner, målt mot samme periode i fjor.

PS! IFRS 16-reglene kan gjøre sammenligningen mot fjoråret upresis.

Selskapet fikk inn ordrer for 5,5 milliarder i kvartal og kan nå vise til en ordrereserve på 33,3 milliarder kroner. De skriver at de nå kjemper om ytterligere kontrakter til en verdi av 55 milliarder kroner.

I tillegg til å ferdigstille overleveringen av den første prosessplattformen på Johan Sverdrup-feltet for Equinor, kunne Aker Solutions også markere at de i første kvartal sikret seg en studiekontrakt for gasskompresjon med Chevron for det gigantiske Jansz-lo-feltet utenfor kysten av Australia.

Her skal Aker Solutions se hvordan de kan få opp mer gass fra feltet gjennom å videreutvikle teknologien med undervannskompresjon, som de lanserte på Åsgard-feltet for Equinor i 2015.

– Dette er det internasjonale gjennombruddet for vår subsea-kompresjonsteknologi, som allerede har gitt svært gode resultater på Åsgard, sier Aker Solutions-sjefen.

Aker Solutions opplyser også at de har gjort en strategisk investering i Airborne Oil & Gas i kvartalet.

Selskapet produserer komposittrør av høy styrke og som er motstandsdyktig mot rust for bruk i undervannsanlegg til oljeindustrien. Nå vil Aker Solutions ta med deres løsninger inn i subsea-systemene de selger.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aker Solutions

Flere artikler

  1. Aker Solutions-ras etter svake resultatutsikter: – Overskuer det meste

  2. Femte kvartal på rad med omsetningsvekst

  3. Betalt innhold

    Aker Solutions knuser forventningene

  4. – Det største gjennombruddet de siste fem-seks årene

  5. Aker Solutions venter inntektsfall på rundt 25 prosent i år