Oljeskuffelse i Barentshavet: Korpfjell tørr på andre forsøk

En av de mest omtalte leteprospektene i Barentshavet viser seg å skuffe igjen.

Boreriggen West Hercules til Seadrill. Arkiv.

Foto: Olje Jørgen Bratland / Equinor
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Mandag morgen kom boreresultatene som viser en ny «oljeskuffelse» i Barentshavet. Oljedirektoratet melder nemlig om at letebrønn 7335/3–1 i Barentshavet (Korpfjell Deep) er tørr.

Dette er den andre brønnen som har blitt boret i Korpfjell, et av leteprospektene det har vært knyttet mest spenning til i Barentshavet etter at norske myndigheter åpnet opp nye områder for oljenæringen i 23. konsesjonsrunde.

Da Equinor (den gang Statoil) boret den første brønnen i 2017 (Korpfjell Shallow) traff man bare på et lite gassfunn og ikke noe olje. Estimatene i forkant var høyst usikre, og man regnet med alt fra et småfunn til en mulig oljegigant i det som var blant de største ikke-borede strukturene på norsk sokkel.

For Equinor og partnerne DNO, Lundin Petroleum ConocoPhillips og Petoro blir det dermed ingen stor jubel i denne omgang.

Boringen på Korpfjell Deep er en av de mange brønnene som det er og har vært knyttet mye spenning til i årets letesesong.

En annen struktur det har vært knyttet mye spenning til er Gjøkåsen, men i april ble det kjent at også den andre brønnen der var tørr.

Samtidig som Korpfjell-meldingen kom ble også dette kjent: Nye Equinor-funn ved Norne-feltet

Riggen skal bore mer ved Wisting-funnet

Utviklingen i Barentshavet har imidlertid ikke bare vært negativ i det siste. Oljeselskapet OMV kunne tidligere i år gjøre en stor oppjustering i ressursgrunnlaget i Wisting-funnet sitt, og Vår Energi har også gjort et lite oljefunn ved siden av Goliat-feltet.

Det var West Hercules-riggen til Seadrill som boret Korpfjell Deep. Denne skal nå videre til lisens PL855 i Barentshavet, der Equinor har fått godkjenning for å bore i Sputnik-prospektet (brønn 7324/6–1).

Sputnik ligger rett ved Gemini Nord-prospektet som ga skuffende resultater i 2017, og det ligger bare rundt 30 kilometer fra Wisting-funnet til OMV der Equinor også er med som partner.

Wisting ser ut til å bli det neste store feltet som vil bli bygget ut i Barentshavet. Det er ventet at partene vil gjøre et konseptvalg neste år.

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. DNO
 3. Lundin Petroleum
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Fant olje på Sputnik

 2. Equinor kaster kortene i Barentshavet sørøst: – Vi ser ikke andre muligheter

 3. – Vi har fornyet tro på Barentshavet

 4. Annonsørinnhold

 5. – Det var selvsagt dette vi håpet på

 6. Betalt innhold

  Se oversikt: Dette er årets oljefunn