Stadig flere milliarder i spill: Aker BP og Equinor forhandler om den største utbyggingen siden Johan Sverdrup

Samtidig som Aker BP og Equinor fortsatt ikke har blitt enige om en utbyggingsløsning for Noaka-området, fortsetter antallet fat i området bare å stige. Området seiler opp til å bli den største oljeutbyggingen siden Johan Sverdrup-feltet.

Konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP

Foto: Ole Berg-rusten NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Med den ferske kvartalsrapporten i hånd, og en letedirektør med gode nyheter ved sin side, kunne Aker BP-sjef Karl Johnny Hersvik fredag annonsere at de nå tror det er mellom 500 og 700 millioner fat olje å hente opp i Noaka-området i Nordsjøen.

Det er opp fra forrige estimat på 550 millioner fat, takket være det nye funnet på Liatårnet som ble annonsert fredag.

– Vi trenger fortsatt mer data og analyse for å vite hvor mye vi kan få ut og hvordan vi skal drenere reservoaret. Funnet vil kreve en områdeløsning og kan ikke bygges ut alene, men vi mener funnet viser det store potensialet i området, sa letedirektør Evy Glørstad-Clark fra podiet.

Usikkerheten gjør at Aker BP kommer med det letedirektøren beskriver som et «pragmatisk» estimat på at Liatårnet inneholder 80 til 200 millioner fat olje. Funnet har ikke bare skapt begeistring på Aker BP-kontorene, men også fått selskapet til å mobilisere leteavdelingen og riggkapasitet.

Fredag varslet selskapet også at de fremskynder to letebrønner fra neste års leteprogram til i år.

Den ene ligger i Norskehavet, mens den andre ligger i Noaka-området og skal bores i Nipa-prospektet. De planlegger også å bore en eller to avgrensningsbrønner av Liatårnet:

– Vi vil gjøre vårt beste for å fremskynde avgrensningen av Liatårnet slik at den gjøres rett etter boringen av Nipa, sa Hersvik fra podiet og la til at de sikter seg inn mot slutten av året.

– Så Noaka-området kan vise seg å bli enda større enn den oppjusteringen dere har gjort i dag?

– Hvis det blir funn på Nipa kan dette bli enda større. Så dette er egentlig bare en fortsettelse av strategien vi har hatt. Dette er et betydelig prosjekt og det er ikke lenger bare en liten akkumulasjon, sier konsernsjef Karl Johnny Hersvik i Aker BP til E24 etter at han fredag la frem resultatene for andre kvartal.

Les også: Aker BP med litt lavere resultater og nytt oljefunn

Letedirektør Evy Glørstad-Clark i Aker BP

Foto: Marius Lorentzen E24

Lundin-kurs til besvær

Aker BP estimerer at Nipa kan inneholde mellom 35 og 115 millioner fat. Slår den spådommen til for fullt kan Noaka-området stige til rundt 800 millioner fat.

Det er godt over de 560 millioner fatene som ifølge Oljedirektoratet ligger i Johan Castberg-feltet som Equinor nå bygger ut, og langt over andre utbygginger de siste årene som Edvard Grieg, Martin Linge, Ivar Aasen og Goliat.

Den eneste utbyggingen som er større for tiden er Johan Sverdrup-feltet som inneholder mellom 2,2 og 3,2 milliarder fat olje.

Det er imidlertid en stor faktor som foreløpig har bremset arbeidet med å planlegge en utbygging: Konflikten med Equinor. Nesten halvannet år etter deres egen frist for å gjøre et konseptvalg har de to selskapene ennå ikke blitt enige om plattformløsning.

Dagens Næringsliv omtalte 1. juli at Equinor og Aker BP skulle være i forhandlinger om at Aker BP kunne ta over Equinors eierandel i Lundin i bytte mot at Equinor fikk eierandelen i Noaka.

Lundin endte med å kjøpe tilbake mesteparten av sine egne aksjer fra Equinor direkte, uten at Aker BP ble involvert, men det betyr ikke at ting ikke kan skje i Noaka-området likevel.

– Skal dere være med på Noaka-utbyggingen uansett?

– Jeg merker meg at det er mange som nå spekulerer i at vi skal selge oss ut. Det har jeg ikke lyst til å kommentere. Jeg håper dere ser her i dag at vi har høy selvtillit når det kommer til at PQ-løsningen er den beste løsningen, sier Aker BP-sjefen til E24, med referanse til sin egen plattformløsning.

– Du vil ikke si den ene eller andre veien om dere vil være i utbyggingen?

– Nei, jeg tror vi skal holde forhandlingene til de rommene hvor de skal gjennomføres, sier Hersvik.

Aker BP-sjefen var fredag ordknapp på mulige utfall på Noaka, men på spørsmål om et mulig oppkjøp eller partnerskap med Lundin er interessant for Aker BP løfter han litt på sløret:

– Lundin er et fantastisk selskap og de har fått enormt interessante ting på norsk sokkel. Det har vi og. Per i dag er Lundin-aksjen priset betydelig over Aker BP. Det er en kompliserende faktor for å si det sånn, men utover det har jeg ikke behov for å kommentere noe særlig rundt M & A (oppkjøp og fusjoner, journ.anm.), sier Hersvik.

I et tenkt scenario der Aker BP og Lundin fusjoneres med oppgjør i aksjer, vil en høy aksjekurs på Lundin sammenlignet med Aker BP gjøre at Lundin-aksjonærene får relativt mer av det nye selskapet enn det Røkke og de andre Aker BP-aksjonærene får.

Les også: Lundin Petroleum om oppkjøpsryktene: – Vi har ingen diskusjoner med Aker BP nå

Liatårnet-funnet ligger midt i det avbildede Noaka-området i Nordsjøen. Aker BP er dominerende i lisensene i sør, mens de og Equinor eier halvparten av de nordlige delene Krafla/Askja.

Foto: Aker BP

«Konfliktrabatt» på Aker BP-aksjen

Aker BP-aksjen var fredag ettermiddag opp 1,9 prosent etter fremleggelsen av kvartalsrapporten og letenyheten. Det tilsvarer en økning på 5,0 kroner til 266,80 kroner per aksje.

Analytiker Karl-Fredrik Schjøtt-Pedersen i ABG Sundal Collier sier til E24 at Liatårnet-funnet tilsvarer rundt åtte kroner i ekstra verdier per Aker BP-aksje, på toppen av verdsettelsen de hadde av Noaka-området fra før.

– I verdsettelsen har vi lagt inn en rabatt fordi vi er usikre på forholdet mellom Aker BP og Equinor og utfallet av forhandlingene, sier Schjøtt-Pedersen.

Legger man ABGs beregninger til grunn, der det allerede er en usikkerhetsrabatt inne, ser aksjemarkedet altså ut til å være enda mer forsiktig inntil videre.

– Dette er et veldig spennende funn. Det mangler åpenbart fortsatt mye data, men det er et betydelig funn, sier analytikeren om Liatårnet som ble annonsert fredag.

At de 80 til 200 millioner fatene utgjør mye for Aker BP er det ingen tvil om, ifølge analytikeren, som peker på at selskapet hadde 946 i påviste og betingede ressurser (2C) ved årsslutt.

Analytikeren sier at det er flere grunner til at det er usikkerhet i utfallet. For det første ønsker de to selskapene en forskjellig utbyggingsløsning, og for det andre er eierskapet fordelt ulikt mellom selskapene over flere lisenser.

– Equinor har allerede infrastruktur nord for Noaka, i tillegg til at de nesten ikke eier noen ressurser sør i området. Så økonomien Equinor ser i prosjektet kan være en annen enn den Aker BP ser, sier Schjøtt-Pedersen og påpeker at Equinor ikke er med i lisensen der Liatårnet-funnet er gjort.

– Funnet kan gjøre det mer interessant for Aker BP å forsøke å kjøpe ut Equinor, eller gi dem flere kort i en potensiell byttehandel, fortsetter han.

Les også

Aker BP med vellykket test av ny gangbroteknologi

Må avklare oljekvaliteten

Letedirektør Evy Glørstad-Clark i Aker BP sier til E24 at selskapet er trygge på at reservoaret er av veldig god kvalitet og at det er snakk om olje i all hovedsak.

Oljen ligger imidlertid svært grunt på rundt 1.000 meter i Skadeformasjonen i det letedirektøren kaller et konsolidert sediment. Det har gjort boringen kompleks og også bidratt til at man har ikke klart å få opp en oljeprøve ennå.

Noe av det avgjørende er om det er snakk om tung eller lett olje.

Er det en tung olje krever det mer å få den opp og derfor legger man et bunnestimat på 80 millioner fat. Er oljen lettere mener Aker BP de kan få opp 200 millioner fat, om ikke enda mer, forklarer letedirektøren.

Før man beslutter en eventuell utbygging sier letedirektøren at de må gjøre en testproduksjon.

– Hadde dette funnet ligget i en av de vanlige formasjonene vi er vant med norsk sokkel kunne jeg sagt i dag at vi hadde klart å få opp nok olje til å forsvare en egen utbygging, men vi trenger mer data før vi kan konkludere, sier hun.

Nipa-prospektet som er det neste som Aker BP skal bore i området ligget litt øst for midten av Noaka-området, men er mer kjent geologi. Ifølge letesjefen ligger det også nært nok til å kunne bli koblet inn i en Noaka-løsning.

– Dere har tidligere anslått at balanseprisen (break-even) som trengs for å få lønnsomhet i Noaka-området er en oljepris på rundt 35 dollar per fat. Er den nå lavere med det nye funnet?

– Det er litt tidlig å si fordi vi annonserte funnet i dag, men det ville jo vært forunderlig om break-even gikk opp etter at man la inn så mange nye fat, sier Karl Johnny Hersvik.

Les også

– Jeg tror Eldar har all grunn til å være fornøyd

Les også

Equinor skal ta over utbyggingen av Barentshavets neste oljefelt

Les også

Korpfjell tørr på andre forsøk

Her kan du lese mer om

 1. Det norske oljeselskap
 2. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Aker BP-sjefen åpner for Noaka-løsning før nye boreresultater

 2. Betalt innhold

  Aker BP vs. Equinor: Noaka-konflikten på ett minutt

 3. – En sammenslåing av selskapene er ikke på agendaen

 4. Annonsørinnhold

 5. Har funnet enda mer olje i konfliktområdet Noaka

 6. Aker BP boret tørt i konfliktområdet Noaka