Miljøvernere varsler kamp mot Equinor-godkjenning

Equinors miljøplan for leteboring i Australbukta er godkjent av petroleumstilsynet NOPSEMA, men kampen er ikke over for miljøvernerne.

Under Equinors generalforsamling i Stavanger i mai hang miljøorganisasjoner opp plakater mot selskapets oljevirksomhet.

Carina Johansen / NTB scanpix
 • André Haugen
Publisert:

Leteplanene har møtt sterk motstand av frykt for at boring i det sårbare området kan skade dyrelivet.

Miljøorganisasjonen The Wilderness Society har markert seg som en av de sterkeste motstanderne. Nå varsler de at de vil søke juridisk bistand for å undersøke lovligheten rundt avgjørelsen.

– Den store majoriteten av australiere ønsker ikke oljeboring i Australbukta, og vil nå se på hvilke juridiske muligheter vi har for å beskytte australiere fra denne risikable og uønskede boringen, skriver Peter Owen, leder for organisasjonen i Sør-Australia, i en pressemelding.

Han viser til en spørreundersøkelse fra tenketanken The Australia Institute, som viser at 60 prosent av australiere er motstandere av boring i området. Undersøkelsen baserer seg på svar fra 1.536 respondenter.

– Hårreisende

Også Greenpeace Norge reagerer, og ber Equinor om å trekke seg ut fra prosjektet, skriver NTB

– Denne avgjørelsen er hårreisende, både for det sårbare miljøet i Australbukta og for verdens klima. Vi håper de neste stegene på veien mot klimafiendtlig oljeboring gjør at Equinor må trekke seg ut av Australbukta, sier leder Frode Pleym i Greenpeace Norge til nyhetsbyrået.

Erik Haaland sier til NTB at Equinor vil fortsette dialogen med lokalbefolkningen og interessegrupper i Sør-Australia og sier at det fremdeles gjenstår mye arbeid før en beslutning tas.

32.000 høringssvar

Equinor tok kontroll over to lisenser i Australbukta, et område utenfor den sørlige kysten, i 2017. Daværende Statoil overtok BPs eierandel på 70 prosent i letelisensene EPP39 og EPP40.

I februar kom selskapet med utkast til en miljøplan for oljeleting. I løpet av en 30 dager lang høringsrunde fikk den over 32.000 tilbakemeldinger.

Ifølge The Wilderness Society har et titalls tusen demonstrert mot leteplanene. Surfere har padlet ut i havet i demonstrasjonene. Også i Norge har det vært demonstrasjoner mot planene, blant annet under generalforsamlingen i mai.

«NOPSEMA har satt strenge betingelser for godkjenningen for å sikre et høyt miljøvern, i anerkjennelse av regionens unike verdier og følsomheter», skriver det australske petroleumstilsynet i meldingen om den godkjente miljøplanen.

Godkjenningen er den andre av fire nødvendige godkjenninger før aktiviteten kan påbegynne. Leteboringen er planlagt å starte ved årsskiftet 2020/2021.

– Vi vil nå sette i gang prosessen med å anskaffe en rigg og se på mulighetene for å få inn en partner i prosjektet, sier Haaland til NTB.

Equinor får godkjent omstridt miljøplan i Australia
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Australia
 2. Miljø og klima
 3. Equinor

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Grønt lys for Equinors miljøplan i Australia

 2. Betalt innhold

  Equinor-godkjenning utfordres i Australia

 3. Betalt innhold

  Equinor har levert ny miljøplan for leteboring i Australia

 4. Annonsørinnhold

 5. Equinor trekker seg fra leteplaner i Australbukta

 6. Australiere hudfletter Equinor etter klima-video