Miljøvernere varsler kamp mot Equinor-godkjenning

Equinors miljøplan for leteboring i Australbukta er godkjent av petroleumstilsynet NOPSEMA, men kampen er ikke over for miljøvernerne.

Under Equinors generalforsamling i Stavanger i mai hang miljøorganisasjoner opp plakater mot selskapets oljevirksomhet.

Carina Johansen / NTB scanpix
 • André Haugen
Publisert:,

Leteplanene har møtt sterk motstand av frykt for at boring i det sårbare området kan skade dyrelivet.

Miljøorganisasjonen The Wilderness Society har markert seg som en av de sterkeste motstanderne. Nå varsler de at de vil søke juridisk bistand for å undersøke lovligheten rundt avgjørelsen.

– Den store majoriteten av australiere ønsker ikke oljeboring i Australbukta, og vil nå se på hvilke juridiske muligheter vi har for å beskytte australiere fra denne risikable og uønskede boringen, skriver Peter Owen, leder for organisasjonen i Sør-Australia, i en pressemelding.

Han viser til en spørreundersøkelse fra tenketanken The Australia Institute, som viser at 60 prosent av australiere er motstandere av boring i området. Undersøkelsen baserer seg på svar fra 1.536 respondenter.

– Hårreisende

Også Greenpeace Norge reagerer, og ber Equinor om å trekke seg ut fra prosjektet, skriver NTB

– Denne avgjørelsen er hårreisende, både for det sårbare miljøet i Australbukta og for verdens klima. Vi håper de neste stegene på veien mot klimafiendtlig oljeboring gjør at Equinor må trekke seg ut av Australbukta, sier leder Frode Pleym i Greenpeace Norge til nyhetsbyrået.

Erik Haaland sier til NTB at Equinor vil fortsette dialogen med lokalbefolkningen og interessegrupper i Sør-Australia og sier at det fremdeles gjenstår mye arbeid før en beslutning tas.

32.000 høringssvar

Equinor tok kontroll over to lisenser i Australbukta, et område utenfor den sørlige kysten, i 2017. Daværende Statoil overtok BPs eierandel på 70 prosent i letelisensene EPP39 og EPP40.

I februar kom selskapet med utkast til en miljøplan for oljeleting. I løpet av en 30 dager lang høringsrunde fikk den over 32.000 tilbakemeldinger.

Ifølge The Wilderness Society har et titalls tusen demonstrert mot leteplanene. Surfere har padlet ut i havet i demonstrasjonene. Også i Norge har det vært demonstrasjoner mot planene, blant annet under generalforsamlingen i mai.

«NOPSEMA har satt strenge betingelser for godkjenningen for å sikre et høyt miljøvern, i anerkjennelse av regionens unike verdier og følsomheter», skriver det australske petroleumstilsynet i meldingen om den godkjente miljøplanen.

Godkjenningen er den andre av fire nødvendige godkjenninger før aktiviteten kan påbegynne. Leteboringen er planlagt å starte ved årsskiftet 2020/2021.

– Vi vil nå sette i gang prosessen med å anskaffe en rigg og se på mulighetene for å få inn en partner i prosjektet, sier Haaland til NTB.

Equinor får godkjent omstridt miljøplan i Australia

Her kan du lese mer om

 1. Australia
 2. Miljø og klima
 3. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Grønt lys for Equinors miljøplan i Australia

 2. Betalt innhold

  Equinor dropper planene om leteboring utenfor kysten av Australia

 3. Betalt innhold

  Equinor har levert ny miljøplan for leteboring i Australia

 4. Annonsørinnhold

 5. Equinor trekker seg fra leteplaner i Australbukta

 6. Australiere hudfletter Equinor etter klima-video