Equinor planlegger andre fase i Brasil-utbygging
Oljekjempen har begynt planleggingen av en andre fase i Bacalhau-utbyggingen i Brasil.
Equinor og partneren Exxon Mobil vil øke fremtidig produksjon på Bacalhau-feltet i Brasil, sier Equinor til Reuters tirsdag.
Selskapet planlegger å bore en ny avgrensningsbrønn nord på feltet neste år for «å bedre forstå reservebasen for utviklingen av andre fase», opplyser Equinor.
Partnerne vurderer nå å tildele kontrakt for en andre borerigg. Forboringen av fase 1-brønner ventes å starte i tredje kvartal, sier en talsperson for selskapet.
Nyheten kommer like under et år etter at Equinor og partnerne ExxonMobil, Galp og Petrobras ga grønt lys for utbyggingen av Bacalhau – som kan kalles det «brasilianske Johan Sverdrup».
Selskapet opplyste den gang at den første fasen av feltet som det da ble tatt en beslutning om, innebærer en investering på om lag 8 milliarder dollar, som den gang tilsvarte 66 milliarder kroner.
Prosjektet har en balansepris under 35 dollar, har Equinor tidligere opplyst.
Stengt Equinor-anlegg bidro til lavere utslipp i fjor
Samlet lisenser
Funnet som estimeres til å inneholde over to milliarder fat olje totalt sett (over flere faser) ble opprinnelig gjort av det statlige brasilianske oljeselskapet Petrobras i 2012.
Equinor kom inn i bildet i 2016, da selskapet bladde opp 2,5 milliarder dollar til Petrobras for å sikre seg 66 prosent av lisensen der Carcará-funnet ligger.
I 2017 gikk Equinor og partnerne seirende ut av en auksjonsrunde der de sikret seg eierskap i Carcará Nord-lisensen. I tillegg ble partene enige om en unitisering, som samlet eierskapet på tvers av lisensene og gjorde Equinor til operatør for hele utbyggingen og feltet.
I dag eier Equinor 40 prosent som operatør, mens partnerne ExxonMobil og Galp (Petrogal Brasil) eier henholdsvis 40 og 20 prosent. Myndighetene er også med som en ikke-investerende partner.
Det er ventet at den første produksjonen på feltet vil skje i 2024.
Har delt ut milliardkontrakter
En rekke leverandører har sikret seg i fjor kontrakter på gigantutbyggingen.
Subsea7 og OneSubsea gikk sammen og vant den såkalte Surf-kontrakten som inkluderer kabler, rør og navlestrenger.
Baker Hughes, Halliburton og Schlumberger har vunnet kontrakter for boring og brønntjenester.
Riggkontrakten har gått til Seadrill og West Saturn-riggen.
Det er japanske Modec som har sikret seg kontrakten for å levere det enorme produksjonsskipet (FPSOen) som skal ta imot og prosessere oljen som utvinnes. Produksjonskapasiteten skal være på 220.000 fat per dag og lagerkapasiteten skal være på minst to millioner fat olje.
Selve skroget til produksjonsskipet skal bygges av Dalian-verftet i Kina.