Energigigant: Kan få 28,6 milliarder i ubetalte strømregninger

Britiske husholdninger sliter med å betale strømregningene sine.

Høye gasspriser og inflasjon kan føre til at flere britiske husholdninger ikke får betalt strømregningene fremover. Flyfotoet viser husrekker i Sør-London.
 • Benedicte Storm Bamvik
Publisert: Publisert:

Russlands invasjon av Ukraina har gitt kraftige ringvirkninger i det europeiske energimarkedet.

I ukene etter at russiske soldater marsjerte inn i landet ble EU mer og mer bestemt på å frigjøre seg fra russisk olje og gass, både gjennom sanksjoner og planer om ny energiomstilling.

Dette har ført til at olje- og gasspriser har gått til himmels – og sistnevnte er svært viktig for de britiske innbyggerne, som hovedsakelig bruker gass til oppvarming i sine hjem - kontra vannkraften og oljen vi bruker her i Norge.

Nå advarer britiske energileverandører at andelen britiske husholdninger som ikke klarer å betale strømregningene kan øke drastisk i løpet av året.

Blant varslerne finner man den europeiske energigiganten E.on.

Les også

Gassprisen stiger kraftig

Milliarder i ubetalte regninger

Michael Lewis, som styrer E.ons virksomhet i Storbritannia, har nå sagt at de ubetalte regningene trolig vil øke med 50 prosent innen utgangen av året.

Ifølge Bloomberg tilsvarer dette 2,4 milliarder pund, eller 28,6 milliarder norske kroner, målt i dagens kurs.

Samtidig har Storbritannias største energileverandør, Centrica PLC, allerede sagt at 10 prosent av deres 7,2 millioner kunder ikke har betalt regningene.

– Det har sakte gått opp for oss at kostnadskrisen ikke forsvinner, sier Oxford-professor og tidligere energirådgiver Dieter Helm til Bloomberg.

– Av alle regningene innbyggerne står overfor, er det strømregningen som virkelig skiller seg ut.

Krisen som professoren omtaler er drevet av gassleverandører som tar mer betalt for gassen, samtidig som kundene får mindre muligheter til å betale på grunn av prisstigning på mat, skatt og renter.

Den engelske sentralbanken Bank of England sammenligner dagens energikrise med oljekrisen på 1970-tallet.

Fra Nyhamna i Aukra til Easington i Nordøst-England går den 1.200 kilometer lange gassledningen Langeled. Spøkefullt sies det at hver femte engelske tekopp varmes med gass fra Norge.
Les også

Tyskland inngår milliardavtale med norsk rederi for å frigjøre seg fra russisk gass

Pristaket til himmels

Britiske strømkunder har et eget pristak med hensikten om å beskytte husholdningene fra skarpe prisstigninger.

Pristaket forvaltes av et forvaltningsorgan som regulerer elektrisitets- og naturgassindustriene (Ofgem), og justeres to ganger i året basert på prisene de siste seks månedene.

I april ble dette pristaket oppjustert med hele 54 prosent, og det er forventet at dette pristaket vil bli oppjustert også senere i oktober.

Oppjusteringene kan føre til at omtrent 40 prosent av befolkningen i Storbritannia står i fare for å bli kastet ut i energifattigdom.

Energifattigdom er når en husholdning ikke har råd til å varme opp hjemmet sitt til en tilstrekkelig temperatur som følge av lav inntekt, høye drivstoffpriser, og ofte også dårlig isolerte boliger.

Strømregningen spiser altså opp store deler av inntekten, og folk havner i et uføre.

Les også

Tror stans i russisk gass vil gi strømpris opp mot fem kroner kilowattimen

Norsk gass til Storbritannia

Ifølge Norsk Petroleum er Norge verdens tredje største gasseksportør, kun bak land som Russland og Qatar – og har de seneste årene dekket mellom 20 og 25 prosent av det totale gassforbruket i EU og Storbritannia.

Spøkefullt sagt: Hver femte engelske tekopp varmes med gass fra Norge.

I vinter nådde prisene på gass nye høyder.

Bildet viser Troll A-plattformen på Trollfeltet, et petroleumsfelt i den nordlige delen av Nordsjøen. Gjennom ledningen «Langeled» bringer de gass til Easington i nordøst-England.

Prisen for leveranse én måned frem i tid lå på under 20 euro per megawattime våren og sommeren 2021, men etter Russlands invasjon av Ukraina var den på det meste mer enn ti ganger høyere.

For Norge gir de høye prisene enorme inntekter til selskapene og staten. I fjor ble Norges eksportinntekter fra gass på hele 476 milliarder kroner, mens inntektene fra olje var 350 milliarder kroner, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Norge vil trolig kunne levere noe mer gass til Europa i 2022, etter at Equinor og partnerne fikk mulighet til å utsette noe vedlikehold og øke produksjonen på feltene Oseberg, Troll og Heidrun.

Les på E24+

Prisene til himmels: Dette må du vite om gass

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Gass
 2. Olje
 3. Bank of England
 4. Storbritannia
 5. Strøm
 6. Energi
 7. Centrica

Flere artikler

 1. Britisk inflasjon stiger til det høyeste på 40 år

 2. Tror energikrisen kan føre 40 prosent av britene ut i fattigdom

 3. Frykter høyere priser: – Jeg får nesten ikke hjulene til å gå rundt

 4. Norge solgte gass for 112 milliarder kroner: – Uten sidestykke

 5. – Hadde de kuttet gasstilførselen til Tyskland i morgen, hadde det vært krise