Varsler pålegg til Total: Martin Linge-plattform støver ned

Petroleumstilsynet varsler pålegg til Total for mangelfull oppfølging med Martin Linge-prosjektet, og sier teknisk utstyr blir utsatt for store mengder vann og støv.

VARSLER PÅLEGG: Franske Total har fått et varsel fra Petroleumstilsynet om et mulig pålegg om å rette feil og mangler på Martin Linge-modulen som bygges i Sør-Korea. Martin Linge-feltet ligger i Nordsjøen, og prosjektet er forsinket sammenlignet med de opprinnelige planene.

Foto: ABB
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert: Publisert:

I slutten av mars var Petroleumstilsynet på tilsyn hos Martin Linge-prosjektet.

En modul til plattformen er under bygging på Samsung-verftet i Sør-Korea.

Nå varsler tilsynet at operatøren Total kan få pålegg om å rette opp feil og mangler i prosjektet.

– Våre observasjoner viser mangelfull oppfølging i prosjektet, skriver Petroleumstilsynet i et brev til Totals norske virksomhet.

Ptil peker på at viktig teknisk utstyr ikke er godt nok beskyttet mot skitt og vann, noe som kan medføre forsinkelser eller behov for å rengjøre eller skifte utstyr senere.

– Preserveringen av utstyr og systemer både innendørs og utendørs var mangelfull, noe som medfører at utstyr og systemer blir eksponert for store mengder støv, vann, partikler, urenheter med mer fra pågående konstruksjons- og ferdigstillelsesaktiviteter, skriver Ptil.

Den franske oljegiganten får frist til 2. mai med å svare på brevet fra Petroleumstilsynet.

Hvis tilsynet ikke er fornøyd med Totals svar og tiltak, kan det velge å pålegge Total å rette opp feilene. Pålegget som varsles har frist til den 29. mai.

I det varslede pålegget ber Ptil også Total om å vurdere sine gjeldende planer, prioriteringer og bruk av ressurser for å sikre en forsvarlig ferdigstillelse før innretningen installeres på feltet.

Les også

Martin Linge rammes av forsinkelser

Flere feil og mangler

I brevet til Total påpeker tilsynet en rekke mangler ved modulen som bygges på Samsung-verftet i Sør-Korea:

 • skap med elektrisk utstyr eller instrumenter, fordelingstavler og ventiler står åpne uten tilstrekkelig vern (preservering)
 • det mangler overtrykk i rom med støvsensitivt utstyr
 • mangler ved status, inspeksjon og overvåkning av beskyttelsen av utstyr
 • mangler og skader på beskyttelsen (preserveringen) av utstyr
Les også

Eni mener kritikerne klager på «gamle forhold»: Slik vil Eni sikre suksess for Goliat-kjempen i Barentshavet

Kan medføre utskiftning

Manglende beskyttelse av teknisk utstyr kan medføre tidkrevende rengjøring og i verste fall gjøre at det må skiftes ut, noe som kan gi nye forsinkelser når utstyret skal tas i bruk på norsk sokkel, ifølge tilsynet. Martin Linge-feltet ligger i Nordsjøen.

– Konsekvensene av manglende preservering i ferdigstillelsesfasen vil medføre ressurs- og tidkrevende rengjøring og i verste fall utskifting av svekket eller skadet utstyr og komponenter, skriver Ptil.

– Videre kan dette medføre store utfordringer for planlegging og gjennomføring av ferdigstillelses- og oppstartsaktivitetene offshore, påpeker tilsynet.

Utsatte produksjonsstarten

I 2015 meldte Total at oppstarten av produksjonen på Martin Linge-feltet ble utsatt fra slutten av 2016 til 2018.

Les mer: Martin Linge rammes av forsinkelser

Noe av årsaken til utsettelsen i 2015 var forsinkelser hos underleverandøren Technip i Frankrike og Samsung-verftet i Sør-Korea.

Petroleumstilsynet jobber fortsatt med å fullføre en rapport etter tilsynet i forrige måned, som også avdekket flere feil knyttet til fagmessig utførelse på elektriske installasjoner.

Les også

Petroleumstilsynet i fersk rapport: Eni driver «brannslukking» på Goliat

– Det ble også avdekket feil og mangler knyttet til fagmessig utførelse på elektriske installasjoner, skriver Ptil.

Blant annet påpeker tilsynet skader i ytterkappen på elektriske kabler, mangelfull beskyttelse av kabler og skader på varmekabler.

Tidligere har også Enis Goliat-installasjon hatt problemer med det elektriske anlegget. Det flytende produksjonsskipet måtte gjøre en rekke utbedringer etter at innretningen ankom produksjonsstedet i Barentshavet.

Les også: Goliat-oppstart utsatt nok en gang

– Er i gang

Det franske selskapet bekrefter å ha mottatt varselet fra Ptil.

– Vi har mottatt varsel om pålegg fra Petroleumstilsynet, samtidig som vi venter på selve rapporten fra tilsynet, sier kommunikasjonssjef Leif Harald Halvorsen i Total til E24.

– Vi vil studere den nøye og gi Petroleumstilsynet svar. Vi er i gang med å følge opp en del av de tingene som de har anmerket, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Total
 3. Nordsjøen
 4. Oljebransjen
 5. Samsung

Flere artikler

 1. Total må fikse Martin Linge

 2. Betalt innhold

  Pålegg til Total etter Martin Linge-tilsyn

 3. Total Norges toppledelse til Sør-Korea etter dødsulykke

 4. Betalt innhold

  Ni regelbrudd avdekket på Martin Linge

 5. Seks omkommet under bygging av norsk oljeplattform i Sør-Korea