Tror kostnadshopp kan hindre Opec-drevet skiferoljeboom

Opecs kutt-forlengelse kan bety fortsatt oppgang i den amerikanske skiferoljeproduksjonen. 

OPPTUR: Aktiviteten i den landbaserte amerikanske energiproduksjonen, blant annet mål i antallet rigger, har økt betraktelig på Opecs produksjonskutt.

Foto: Lucy Nicholson Reuters
 • Anders Park Framstad
Publisert:

Torsdag ble det klart at Organisasjonen av oljeeksporterende land (Opec) forlenger dagens produksjonskutt i ytterligere ni måneder. Dette kan være en gavepakke til de amerikanske skiferoljeprodusentene.

Den landbaserte amerikanske aktiviteten har allerede økt betraktelig etter at den første runden med kutt ble introdusert, og nå får produsentene som vurderer opptrapping et enda bredere vurderingsgrunnlag.

Porteføljeforvalter Tor Henrik Thorsen i Fondsfinans Kapitalforvaltning, som har ansvaret for finanshusets energifond, ser imidlertid ikke for seg noen eksplosjonsartet vekst på den andre siden av Atlanterhavet.

– Vi forventer ytterligere produksjonsvekst i USA, men mange av produsentene sliter allerede med lønnsomheten, og med potensielt økte kostnader kan lønnsomhetsbildet bildet forverre seg. Dette kan igjen dempe produksjonsveksten noe, sier Thorsen til E24.

Mindre lønnsomt

Forvalteren viser til at økningen i skiferoljeproduksjonen så langt har vært på 600.000 til 700.000 fat.

Samtidig har Opecs kutt vært på 1,2 millioner, i tillegg til kutt fra Russland.

– Den største utfordringen for skiferoljen er at vi allerede begynner å se store økninger i kostnadene. Selv om skiferoljeprodusentene nå sier at de kan produsere mye på rundt 50 dollar fatet, er det ikke sikkert at det blir like lønnsomt for alle fremover med ytterligere inflasjon i kostnadsbildet for disse produsentene.

Et annet eksempel Thorsen trekker frem, er et varsel fra Halliburton, verdens nest største oljeserviceselskap, som ble sluppet i slutten av mars.

– Halliburton ser en betydelig økning i kostnadene, og opplever at det er vanskelig å få tilbake menneskene de mistet i nedturen. Etter hvert må disse kostnadene dyttes videre på produsentene.

Mer risiko

Oljeprisreaksjonen etter at Opec-forlengelsen ble kjent har vært motsatt av den man kunne tenke seg. Etter økning inn mot beslutningen, har prisene falt til tilbake.

Thorsen tror dette kan være midlertidig.

– Jeg tror at oljeprisen kan komme litt opp igjen når spekulantene som dumpet ut i går, fordi de ikke fikk det de hadde gamblet på, er ute. I utgangspunktet er dette positivt. Vi vil fortsette å se fall i lagrene utover sommeren og høsten, og jeg klarer ikke helt å se at den amerikanske skiferoljen vil klare å dekke opp bortfallet av Opec-olje i denne tidsperioden, sier han.

Les også

Tror Saudi-Arabia har egen agenda i Opec-spillet

Hos Fondsfinans har de posisjonert seg noe i forkant av møtet.

– Vi har tatt litt, men ikke mye mer, risiko. Blant annet har vi gått inn i riggmarkedet, fordi vi trodde vi kom til å få en ytterligere styrkelse etter at oljeprisen falt til 47 dollar tidligere i måneden. I tillegg har vi tatt litt mer i Marathon Oil, som er store i Bakken og Permian, og dermed en mer eller mindre ren skiferolje-aktør, sier Thorsen.

Han ser muligheter for bedre stemning i energisektoren på børs.

– Om man ser fremover, er vel de fleste enige om at vi får lagertrekk utover i 2017, og Opec-forlengelsen bekrefter dette. I utgangspunktet er dette positivt, og alle jeg snakker med forventer økning i oljeprisen utover tredje og fjerde kvartal. Dette bør gi bedre sentiment for energiaksjer, sier han.

Kan snu balansen

Råvareanalysesjef Bjarne Schieldrop i SEB viser til at stimulien fra Opec-kuttene i november allerede har bidratt til at rundt 250 skiferoljerigger har kommet inn i markedet.

Han mener at den amerikanske landproduksjonen, med flat utvikling i antallet rigger fra juli i år til utgangen av 2018, ville kunnet øke med 0,5 millioner fat per dag i 2017.

Videre kunne økningen blitt på 1,5 millioner fat per dag neste år og 1,0 millioner i 2019.

«Men, som en konsekvens av utvidelsen av kuttene til mars 2018, kommer vi sannsynligvis til å se en mer støttende oljepris, og dermed at enda flere amerikanske skiferoljerigger kommer ut i markedet gjennom de ni månedene med kutt. Dette kan etter vårt syn snu den globale balansen mellom tilbud og etterspørsel i 2018 og 2019 til overskudd», skriver Schieldrop.

Han mener at Opec burde gjort kuttene over ett kvartal for å få ned lagrene, istedenfor å strekke dem over tre.

«Det ville ha gitt de amerikanske skiferoljeaktørene liten tid til å trappe opp investeringene og dermed gitt begrenset samlet produksjonspåvirkning i 2018 og 2019», skriver Schieldrop.

Les også

Tror Saudi-Arabia har egen agenda i Opec-spillet

Les også

Oljeprisen falt mer enn tre dollar fatet: – Markedet har mistet troen på Opec

Les også

Energiminister om kraftig oljeprisfall:
– Ikke bekymret

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Opec
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Goldman Sachs: Anbefaler kjøp av oljeaksjer

 2. – Vil føre til kraftig produksjonsvekst neste år

 3. Analytiker ut mot Opecs strategi:
  – Trist for oljemarkedet

 4. Annonsørinnhold

 5. Markedet sliter med å spå skiferoljens neste steg: – Nå er alle famlende

 6. – Oljeprisen er fortsatt ikke lav nok