Vattenfall om Einar Aas-saken: – Vi var veldig overrasket over hva som skjedde

Den svenske kraftgiganten Vattenfall har hatt «seriøse» diskusjoner med Nasdaq etter at børsens sikringsfond ble tømt for å dekke tapene etter Einar Aas-krafttrading. Av milliarden Nasdaq måtte be medlemmene bidra med, måtte ikke Vattenfall ut med mer enn 5,6 millioner.

Vattenfall
Publisert:

Etter at krafttrader Einar Aas kom i en likviditetsskvis i Nasdaq kraftmarked i september, valgte børsen å tvangsselge posisjonene hans. Det påfølgende tapet var så stort at Nasdaq måtte be de andre medlemmene i børsens sikringsfond om å spytte inn om lag en milliard kroner.

Selskapets direktør for medierelasjoner, Markus Friberg, opplyser til E24 at Vattenfall kun er medlem i Nasdaq Clearing for sertifikathandel, og at selskapet bidro med 590.000 euro (5,63 millioner kroner) til sikringsfondet etter en forespørsel fra Nasdaq.

Dette er bokført under finansielle kostnader i regnskapet, men beløpet er ikke stort nok til å dukke opp som en egen post.

Summen Vattenfall betalte er langt lavere enn andre sentrale aktører i kraftmarkedet måtte ut med. Finske Fortum opplyste at de bidro med 20 millioner euro (drøye 192 milllioner kroner) til sikringsfondet i kjølvannet av kollapsen.

– Veldig overrasket

Det har vært spekulert i om det er svenske Vattenfall som kjøpte derivatporteføljen til Einar Aas, men da det svenske kraftselskapet la frem sine kvartalstall tirsdag ville toppledelsen hverken bekrefte eller avkrefte om det er tilfellet:

– Vi kommenterer aldri på tradingen eller enkeltposisjonene våre, svarte finansdirektør Anna Borg på E24s spørsmål.

– Hva er Vattenfalls syn på Nasdaqs håndtering av porteføljen og de påfølgende tapene i sikringsfondet?

– Vi var veldig overrasket over hva som skjedde og at en enkeltaktør kunne ha en posisjon som nesten satte clearinghuset i mislighold. Vi har hatt seriøse diskusjoner med Nasdaq i etterkant, og så vidt vi forstår har de fulgt sine prosedyrer og retningslinjer, men det vil nok komme spørsmål i kjølvannet av denne situasjonen om reguleringene er gode nok, sa finansdirektør Anna Borg i Vattenfall.

Les på E24+

Einar Aas mot personlig konkurs: Historien om den mystiske kraftmilliardæren

Vattenfall-ledelsen fikk også spørsmål om likviditeten i derivatmarkedet etter Einar Aas-saken sprakk og hvordan det påvirker Vattenfall:

– Det var mye usikkerhet i ukene etterpå og så har det stabilisert seg. Likviditeten i kortere papirer er ok, men den er lavere enn før på lengre kontrakter, men den var også lavere fra før. Det er ikke mulig å se om dette vil ha noen definitiv effekt på markedet ennå, svarte Borg.

Selger eiendeler

Anna Borg, finansdirektør i Vattenfall

Nasdaq-børsen og Einar Aas inngikk i september, i samråd med sine advokater, en frivillig avtale med kreditorene.

Ifølge Nasdaq betydde dette en realisering av Einar Aas' verdier for at børsen skulle kunne inndrive tapene som ble påført de andre medlemmene i børsens sikringsfond.

Kreditorene, som inkluderer store kraftselskaper som Fortum, Vattenfall og Statkraft, har lagt ut en drøy milliard kroner til Nasdaqs sikringsfond som de trolig vil kreve tilbakebetalt.

Fordelingen av dette kravet mellom Nasdaq og Aas vil deretter avgjøre om Einar Aas er konkurs, eller om han klarer å tilbakebetale beløpet.

– Nasdaq Clearing utforsker alle rettigheter og mulige alternativer for å dekke inn tapene for medlemmene og kundene, skrev Nasdaq om grepene deres oppgjørssentral nå tar.

I en egen uttalelse bekreftet Einar Aas' advokat i Wikborg Rein, Marius M. Gisvold, overfor E24 at klienten hans «har forpliktet seg (...) til en plan for gjennomføring av en privat gjeldsforhandling» som Nasdaq også anbefaler de andre børsmedlemmene.

Publisert:
Gå til e24.no