HitecVision-topp har ståltro på oljesatsing: – Lønnsomheten er fantastisk

HitecVision-partner Pål Reiulf Olsen ser gode avkastningsmuligheter i en oljebransje som har vært gjennom en hestekur de siste årene.

OPTIMIST: Seniorpartner Pål Reiulf Olsen i oppkjøpsfondet HitecVision.
Publisert: Publisert:

ONS, STAVANGER (E24): Etter noen tunge år preget av kostnadskutt har oppgangen i oljeprisen gitt grobunn for ny optimisme i oljeselskapene, og forventninger om skyhøy fortjeneste de neste årene.

Sist gang bransjen var samlet på ONS-messen i Stavanger var oljeprisen på 50 dollar per fat. Nå har prisen passert 75 dollar fatet.

Det er godt nytt for bransjefolkene og oljeinvestorene.

– Lønnsomheten er fantastisk. Utbyggingskostnadene er på all time low. Oljeprisen er høy og robust. Så avkastningsmulighetene er veldig, veldig bra, sier Pål Reiulf Olsen til E24.

Han er seniorpartner i Stavanger-baserte HitecVision, som har spesialisert seg på investeringer i olje- og gassindustrien.

Les også: Optimisme før oljemesse: Så høyt kan oljeprisen gå

ONS byline Kjetil Marius Asgeir

– Fornøyd med utviklingen

En kapitalbase på fem milliarder dollar forvaltes i flere oppkjøpsfond, som har satset tungt på alt fra oljeselskaper til leverandører og teknologi:

  • Senest i sommer kom meldingen om at porteføljeselskapet Point Resources slås sammen med den norske virksomheten til italienske Eni, for å etablere oljeselskapet Vår Energi.
  • Dette selskapet blir en betydelig aktør i Norge. Fra første dag vil det produsere rundt 180.000 fat per dag fra 17 olje- og gassfelt. Det er for eksempel mer enn det et selskap som Aker BP produserte i andre kvartal i år.
  • Blant årets kjøp er forsyningsbasen Mongstad, mens porteføljeselskapet Cape Omega kjøpte seg inn i gassrøret Polarled og Gassled, et nettverk av gassrør, i fjor.

Les også: Skal bore 3.000 brønner

Investorene i HitecVision sine fond er langsiktige, som pensjonskasser, stiftelser, familiekontorer og nasjonale fond. Selv har oppkjøpsfondet en tidshorisont på ti år i sine investeringer.

Ifølge Olsen er stemningen god i investormassen.

– Vårt inntrykk er at de er veldig optimistiske, og fornøyd med utviklingen.

– Vi har hatt ekstremt lojale investorer. Når vi reiste vårt siste fond var 95 prosent gjenkjøp, altså samme kunder som kom tilbake, sier HitecVision-toppen.

Les også

Equinors milliard-vindprosjekt: Ser muligheter for norsk leverandørindustri

Ser muligheter i spesialfinansiering

Fremover ser han muligheter for fondet i finansieringen av oljerelaterte selskaper, fordi de rene banklånene ikke lenger er like tilgjengelige.

– Bankene låner i praksis ikke ut penger til noen prosjekter, de har i hvert fall ikke gjort det de siste årene, sier Olsen.

– Jeg tror på fremveksten av alternative finansielle kilder til bankene. Typisk vil det være kapitalmarkeder, obligasjonsmarkedet, alternative avkastningsstrukturer, og mer spesialdesignet finansiering, sier han.

Innenfor sistnevnte nisje eier HitecVision majoriteten i det alternative finansieringsselskapet Offshore Merchant Partners (OMP), som tilbyr langsiktige finansieringsløsninger gjennom salg- og leasingstrukturer samt andre gjeldsinstrumenter.

– Det er det vi jobber med. Vi har blant annet OMP som adresserer akkurat det segmentet der, sier Olsen.

Les også

– Vi har absolutt ikke tapt kampen om Lofoten

Les også

– Kan bidra til at man får ned kostnadene

Les også

Equinor utreder milliard-vindprosjekt

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om