Oljeekspert om nytt oljeanslag: – Sier hvor viktig Barentshavet er

Norge har nesten 50 prosent mer olje igjen å finne, etter en fersk kartlegging av et område nær Svalbard. Det blir viktig for oljebransjen, tror analytiker.

MER OLJE: Bildet er tatt fra Goliat-plattformen som ligger utenfor Hammerfest. Innrammet er kartet over det nye området hvor Oljedirektoratet mener det kan finnes opp mot 10 milliarder fat.

Foto: NTB scanpix/Oljedirektoratet
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Oljedirektoratet kom med overraskende nyheter tirsdag.

Barentshavet skjuler nemlig mer olje og gass enn det man tidligere har regnet med, hvis man tar med området rett sørøst for Svalbard, som kalles «Barentshavet nordøst».

Les mer: Oljedirektoratet tror vi kan finne 10 milliarder fat til i nord

Direktoratet tror det kan finnes 1,4 milliarder kubikkmeter olje og gass (8,8 milliarder fat) i dette området, noe som dobler det tidligere anslaget for ressursene i Barentshavet.

– Det er særdeles positivt og viktig. Direktoratet har tidligere flagget at anslaget trolig ville bli økt, men en dobling er jo betydelig, sier Pareto Securities-analytiker Trond Omdal til E24.

Den nye kartleggingen bidrar også til å øke anslaget over de totale ressursene som står igjen å finne på norsk sokkel, ifølge Omdal.

– Dette fører til at de totale uoppdagede ressursene i Norge øker med nesten 50 prosent. Det er stor usikkerhet knyttet til slike anslag, men det er en veldig positiv story. Det sier noe om hvor viktig Barentshavet er, sier han.

Oljedirektoratet har tidligere anslått Norges uoppdagede ressurser til 18,37 milliarder fat oljeekvivalenter. Nå legger direktoratet på ytterligere 8,8 milliarder fat, noe som tilsvarer en økning på 47,9 prosent.

NYE ANSLAG: Tidligere har Oljedirektoratet anslått at det finnes 2,92 milliarder kubikkmeter (18,37 milliarder fat) olje og gass som ennå ikke er oppdaget på sokkelen. Nå legger direktoratet til 8,8 milliarder fat på dette anslaget, etter å ha kartlagt en hittil uåpnet del av sokkelen som strekker seg langt nord mot Svalbard.

Foto: Oljedirektoratet

– Kritisk å gjøre funn

Omdal sier at Barentshavet kommer til å bli svært viktig for oljebransjen og leverandørindustrien, for å sikre fremtidige oppdrag og inntekter og unngå en kraftig omstilling.

– Nå snakker man om 15 letebrønner i Barentshavet i år. Det er veldig positivt, men det er også veldig kritisk at vi gjør funn, sier Omdal.

– Hvis vi ikke får noen funn i de neste par årene vil du ha veldig få store feltutbygginger etter Johan Castberg og Johan Sverdrup fase to, og det blir vanskelig å opprettholde olje- og gassproduksjonen på lang sikt. Da blir det en mer krevende omstilling for leverandørindustrien, som kan få omstillingen hittil til å virke beskjeden, sier han.

Les også

Oljedirektoratet tror det kan hentes ut 10 milliarder fat øst for Svalbard

– En farlig lek

Området sørøst for Svalbard ligger langt mot nord og er ikke åpnet for petroleumsvirksomhet. Miljøbevegelsen er skeptisk til å åpne dette området, både av hensyn til klimaet og på grunn av geopolitiske spenninger som kan oppstå.

– Dette er ikke-utvinnbare ressurser. Jeg oppfatter det mer som en farlig lek enn en realitet. Dette er selvsagt olje som aldri må opp, sier Bellona-leder Frederic Hauge til E24.

– Dette er også å pushe grensene for samarbeidsavtalen mellom regjeringen og samarbeidspartiene, men jeg vet ikke om Venstre og KrF orker å ta kampen, sier han.

Les også

– Her vil det være svært vanskelig å håndtere eventuelle ulykker

– Helt uaktuelt

Hvis Norge skal opprettholde olje- og gassproduksjonen gjennom det neste tiåret, trenger oljebransjen tilgang på nye områder.

Men produksjonen så langt nord kan bli kostbar, og kan være i strid med både miljø- og klimainteresser.

Venstres Ola Elvestuen er klar på at det er uaktuelt å åpne opp området i det nordøstre Barentshavet, selv om det kan ligge mye olje der.

– Nei, det ligger langt nord for iskantsonen. Helt uaktuelt og uansvarlig å åpne disse områdene for petroleumsaktivitet, skriver Elvestuen i en melding til E24.

Både oljeindustrien selv og flere fagforeninger har i det siste uttrykt bekymring for at oljepolitikken har endret seg i mer klimavennlig retning. De appellerer til store partier som Arbeiderpartiet og Høyre om å ikke begrense oljeaktiviteten.

Les mer: Fagforeninger krever Aps oljestøtte

– Geopolitisk uklokt

Det er uenighet om hvilke rettigheter Svalbardtraktaten gir til å utvinne ressurser rundt Svalbard, påpeker Hauge. Russland har tidligere protestert på Norges aktivitet nær Svalbard.

Les mer: Russland varsler Svalbard-bråk om nye oljeområder

– Det er geopolitisk uklokt. Hva er det blir konflikter av i Arktis? Det er ressurser. Og vi må dempe konfliktnivået i Arktis, sier han.

– Hvis Norge kan utvinne olje i 200-milssonen, kan da ikke andre gjøre det samme? spør han.

Skattenivået på Svalbard er også langt lavere enn på fastlandet, noe som potensielt kan være lukrativt for oljeselskaper som vanligvis betaler rundt 80 prosent skatt til Norge.

Les også

Russland varsler Svalbard-bråk om nye oljeområder

Store funn

Oljeselskapene har gjort flere store funn i Barentshavet, blant andre Alta/Gohta og Johan Castberg, i tillegg til Statoils Snøhvit og Enis Goliat som allerede er i produksjon i det arktiske havområdet.

Det vil trolig bli boret hele 15 letebrønner i Barentshavet i år, noe som i så fall blir ny rekord og to flere enn i rekordåret 2014, ifølge Oljedirektoratet.

– Letekampanjen de to neste årene blir svært viktig for Norges fremtidige utsikter som petroleumsnasjon, sier Pareto-analytiker Trond Omdal.

– Industrien vil trolig bli enormt fokusert på Korpfjell-prospektet, hvor man snakker om at det kanskje kan finnes flere milliarder fat, sier han.

– Dagens tall fra Oljedirektoratet styrker troen på aktivitet i nord, noe som vil bidra til arbeidsplasser, inntekter til fellesskapet og gi livskraft til lokalsamfunn fra Stavanger til Kirkenes, sier Norsk olje og gassdirektør Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

Her kan du lese mer om

 1. Norsk olje og gass
 2. Olje og gass
 3. Oljedirektoratet
 4. Pareto
 5. Equinor
 6. Bellona
 7. Kristelig Folkeparti (KrF)
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Oljedirektoratet tror vi kan finne 10 milliarder fat til i Nord

 2. Betalt innhold

  Tror det finnes 10 milliarder fat i Barentshavet nordøst

 3. Oljedirektoratet tror på enorme mengder olje i Barentshavet nordøst

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Norges oljereserver har økt med 40 prosent siden 1990

 6. Tror det er olje tilsvarende 40 Castberg-felt å finne