Analytiker: Den amerikanske skiferproduksjonen undergraver Opec

Amerikanerne har blitt en aldri så liten hodepine for verdens mektigste oljenasjoner.

KONKURRANSEDYKTIG: Amerikansk skiferolje har tatt makten ut av Opecs hender.

Foto: Spencer Platt AFP
 • Eirik Amb Nysveen
Publisert:

Gjennom teknologiske fremskritt har amerikansk skiferproduksjon blitt lønnsomt med en langt lavere oljepris enn tidligere, og Opec, og Russland kjenner presset, ifølge oljeanalytiker og forfatter Daniel Yergin.

─ Internasjonale oljeprodusenter prøver å tilpasse seg en verden der amerikansk skiferproduksjon er lønnsomt på mellom 40- og 50 dollar fatet, sier Yergin til CNBC.

Lønnsomme 40 dollar lavere

Torsdag besluttet oljekartellet Opec å forlenge produksjonskuttavtalen til og med mars neste år.

Da avtalen ble inngått i slutten av november i fjor skulle den i utgangspunktet løpe i seks måneder, fra januar og ut juni.

I takt med at Opec har kuttet i første halvår, har antallet aktive rigger i USA økt uke for uke, og produksjonen har også økt kraftig.

Siden starten av desember i fjor har den amerikanske oljeproduksjonen økt med mer enn 600.000 fat per dag, og antallet skiferolje-rigger har økt med rundt 250.

─ Da oljeprisen begynte å falle, var det en utbredt oppfatning om at skiferprodusentene trengte 70 til 80 dollar, men de har vært så innovative. Det er nesten så man ser på «skifer 2.0», det er nærmest en helt annen industri enn hva vi så for tre år siden, sier Yergin.

FALL: Amerikansk lettolje har siden sommeren 2014 gått fra over 100 dollar, ned under 30 dollar, og ligger nå på litt under 50 dollar fatet.

Foto: Infront

Oljeprisen begynte å falle på sensommeren i 2014, og amerikansk lettolje falt fra rett under 108 dollar fatet i midten juni 2014, til 26,03 dollar fatet på sitt laveste 11. februar 2016.

Det gir et fall på 75 prosent på 20 måneder.

I underkant av 16 måneder senere ligger spotprisen på amerikansk lettolje på 49,83 dollar per fat, altså nesten 58 dollar lavere enn toppen i 2014.

Les også

Tror kostnadshopp kan hindre Opec-drevet skiferoljeboom

Opec skuffet markedet

Da det ble kjent at Opec-landene hadde kommet til enighet om å forlenge kuttene med ni måneder falt oljeprisen noe overraskende. Markedet virket å tro at Opec skulle være enda mer aggressive i sin tilnærming, enten ved å øke kuttene, eller redusere eksporten.

– Markedet hadde åpenbart mistolket Saudi-Arabias uttalelser om å gjøre «whatever it takes» for å få oljelagrene ned til snittet de siste fem årene. Markedets syn er at det Opec & Co har gjort i første halvår langt fra er nok, og at «whatever it takes» burde vært mer, skriver SEBs råvaresjef, Bjarne Schieldrop i en oppdatering.

Her kan du lese mer om

 1. Opec
 2. Saudi-Arabia
 3. Russland
 4. USA
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Jeg tror det var dråpen som fikk begeret til å renne over

 2. Strateg om oljemarkedet: – Endelig biter Opec-kuttene

 3. Nervøst oljemarked før viktig tallslipp

 4. Annonsørinnhold

 5. Tror kostnadshopp kan hindre Opec-drevet skiferoljeboom

 6. – Nå brenner plattformene i Opec-landene