Analytiker: Denne faktoren kan gi oljeprishopp

Rekordmange veddemål på lavere oljepriser kan gi et oljeprisløft på 5 dollar fatet ved neste Opec-møte, ifølge oljeanalytiker.

KAN GI PRISHOPP: Rekordstor spekulasjon i lavere oljepris kan gi et betydelig prishopp ved neste Opec-møte i mai. Bildet viser en oljepumpe i Alberta, Canada.
 • Geir Molnes
Publisert: Publisert:

Prisen for ett fat nordsjøolje ligger tirsdag morgen på rundt 51,82 dollar.

Det er svakt opp fra mandag, men ørlite lavere enn prisen på like over 52 dollar fatet fredag - og fortsatt høyere enn det laveste nivået fra forrige uke, da prisen vakte like over 50 dollar fatet.

Ifølge Bloomberg kuttet investorer sine veddemål på høyere oljepriser i rekordstor grad forrige uke, men oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets mener dette ikke er riktig.

– De har misforstått litt. Det som har skjedd er ikke at investorer har solgt posisjoner de hadde, men at det er lagt på rekordmange short-posisjoner. Det er mer positivt, sier Kjus til E24.

Slike short-posisjoner er i praksis veddemål på at prisen skal svekkes, mens lang-posisjoner er veddemål på at prisen skal styrkes.

Flere sjetonger på bordet

Analytikeren ville vært mer bekymret dersom det var snakk om nedsalg av lange posisjoner.

– Da tar man sjetongene bort fra bordet, men nå har man lagt på sjetonger. Det som skjer nå setter scenen for en oljeprisoppgang senere, når det blir klart at Opec forlenger kuttavtalen, sier Kjus.

Les også

Fersk rapport om nosk sokkel: – Neste oljebølge blir mindre

– Det kan gi en oppgang på 5 dollar i seg selv. For oljeprisen sin del så er det mye bedre at det legges på short-posisjoner, fremfor at det fjernes lange posisjoner. Det er ikke noen nervøsitet blant dem med lange posisjoner nå, sier han.

Han forklarer at mye av handelen skjer gjennom forhåndsprogrammert maskinhandel. Med mange short-posisjoner, vil en prisoppgang på 1,5 dollar kunne gi en økning på 4-5 dollar, ifølge analytikeren.

– Når prisen begynner å stige igjen, så tar frykten over. Da kan du få store oppganger. Det var dette som skjedde under forrige Opec-møte. Da fikk man en prisoppgang på 7 dollar fatet på to dager, sier han.

Ser lavere lagertall

Kjus minner samtidig om at det kan være plassert enda flere veddemål på negativ prisutvikling enn det tallene fra fredag viser. Disse baserer seg på data fra forrige tirsdag, og er dermed en uke gamle.

En annen faktor som kan drive prisen oppover er amerikanske lagertall. Disse har økt over tid, som gir en negativ impuls til prisen. Men det vil det snart bli slutt på, mener Kjus.

Les også

Tre faktorer som kan senke oljeprisen

– Etter to-tre uker så er vi ferdig med det. Alt henger sammen med Opec-kuttene og seilingstiden til USA, sier Kjus.

– Folk som burde vite bedre hadde forventet at Opec-kuttene skulle bli synlig i USA i januar og februar. Men hvorfor skulle man forvente det? Vi vet jo hva seilingstiden er, og vi vet at produksjonen var rekordhøy i november og desember, sier oljeanalytikeren.

Uenig med Harvard-profil

Når Opec-kuttene begynner å slå inn regner han med at den negative impulsen med lageroppbygging i USA blir borte.

– Jeg ser ingen grunn til ikke å være positiv for oljeprisen fremover.

Han skjønner lite av analysen til Harvard-forsker Leonardo Maugeri, som forrige uke fikk mye oppmerksomhet for nye, pessimistiske anslag for oljeprisen, gjengitt blant annet av Financial Times. Professoren tar utgangspunkt i en egen database på 1.200 oljefelt.

– Jeg skjønner ikke hvordan folk kan tro at han har bedre data om dagens tilbud og etterspørsel enn IEA, og ledende konsulentselskaper . Symptomene i markedet vedrørende prisdifferensialer, arbitrasjer og svake fraktrater tyder på at Opec er i ferd med å levere, og alt tyder på en tilstramming av markedet fremover, sier Kjus.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Torbjørn Kjus
 3. Opec

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Det er liten grunn til å frykte at oljeprisen skal falle mer

 2. Betalt innhold

  Mener det er liten grunn til å frykte at oljeprisen skal falle mer

 3. Rekordmange veddemål på oljeprisøkning

 4. Oljeskeptikere tatt på sengen av nye Opec-kutt

 5. – Bør se 53–54 dollar ganske raskt