Nå gjeninnfører USA sanksjonene: Kan ramme Irans oljeeksport

De første Iran-sanksjonene gjeninnføres nå etter Donald Trumps skroting av atomavtalen. Irans oljeeksport kan bli kraftig redusert, tror oljeekspert Torbjørn Kjus.

SANKSJONER: USAs straffetiltak vil redusere Irans oljeeksport, tror analytikere. Her fra en produksjonsplattform i Persiabukta.

Foto: Raheb Homavandi Reuters
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Denne uken gjeninnfører USA enkelte av sine sanksjoner mot Iran.

Det gjelder blant annet sanksjoner på handel med dollar, gull og andre metaller.

Sanksjonene rettet mot den iranske oljehandelen skal først skal tre i kraft i november, men signalene fra private kjøpere er klare, ifølge råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB.

– Det man ser er veldig tydelig signaler fra privateide raffinerier over hele verden, som sier at «vi kommer til å slutte å importere olje fra Iran i henhold til sanksjonene fra USA», fordi de vet at hvis de fortsetter å importere olje fra Iran, så vil de få såkalte sekundære sanksjoner mot seg fra USA, sier han til E24.

Les også: USA gjeninnfører sanksjoner mot Iran

Da president Donald Trump trakk USA fra den internasjonale atomavtalen med Iran tilbake i mai innebar det at USA igjen innfører sanksjoner mot landet.

Etter 4. november er det ventet at alle sanksjonene vil ha trådt i kraft igjen, ifølge det amerikanske finansdepartementet.

Les også

Iranere frykter mørk fremtid med nye amerikanske sanksjoner

Tror oljeprisen kan stige kraftig

Mange analytikere venter at sanksjonene vil ramme Irans oljeeksport. Vurderingen at oljeprisen kan stige opp mot 90 dollar fatet, avhengig av hvor mye olje som faktisk forsvinner fra markedet, ifølge CNBC.

Mandag handles olje i spotmarkedet til 74 dollar per fat.

Data samlet inn av Bloomberg indikerer at Irans oljeeksport allerede har falt med rundt 430.000 fat per dag siden toppen i april på 2,8 millioner fat om dagen.

– Vi vet at sanksjonene kommer til å få effekt, uavhengig av hva offisielle myndigheter sier i Kina, Europa og India, hvor de offisielle myndighetene ikke er enige med USA i det hele tatt, sier Schieldrop.

Bjarne Schieldrop, sjefstrateg råvarer, SEB

Foto: Marius Lorentzen E24

– De private raffineriene har ikke noe valg. De har for mye virksomhet som kommer til å bli truffet til at de kan håndtere det, sier han.

Venter Iran-fall i oljemarkedet

Oljeekspert Torbjørn Kjus tror det kan falle bort mer olje enn det mange analytikere antar. Ved forrige sanksjonsrunde under Obama-administrasjonen ble Irans eksport redusert med rundt 1 million fat per dag, påpeker han.

– I utgangspunktet har de fleste analytikerne antatt at det skal bli mindre enn det, kanskje en halv million fat. Men det kan se ut til at det fort blir mer, etter at Trump sa at det blir ekstremt strikt, de sterkeste sanksjonene noensinne og ingen unntak.

– Jeg ser for meg at det fint kan bli en reduksjon på 1 million fat, sier Kjus.

Oljeekspert Torbjørn Kjus i Vistin.

Foto: Geir Barstein

Resultatet av oljebortfallet vil bli at oljelagrene reduseres, altså et strammere marked, med mindre oljeetterspørselen kollapser, vurderer analytikeren.

– Jeg ser at det burde bli et ganske bra oljemarked, rent fundamentalt, sier Kjus.

Oljeeksperten sier at OECD-landene ser ut til å innrette seg etter USA-sanksjonene, mens et land som Kina trolig ikke kommer til å skalere ned oljeimporten fra Iran, men heller ikke øke importen.

– Ut i fjerde kvartal bør det være betydelig mindre eksport fra Iran ut i markedet, sier han.

Produserer mer

Les også

Oljeanalytiker om «tikkende bombe» og sanksjoner: – Vil kunne gi tilbudssjokk

Kjus peker på at Saudi-Arabia, Kuwait, De forente arabiske emirater og Russland allerede begynte å øke oljeeksporten i juli for å motvirke effektene av sanksjonene, noe som har presset oljeprisen lavere.

– Nå har det tilbudet for å veie opp for sanksjonene i stor grad truffet markedet. Når fatene fra Iran faller bort skal dette stramme seg til, sier han.

Schieldrop sier Saudi-Arabia ønsker at sanksjonene mot den regionale rivalen Iran skal få full effekt. Det er samtidig betinget av at det er nok olje i markedet.

– Det blir nesten umulig å innføre harde sanksjoner mot Iran hvis det er mangel på olje i markedet. Dette er nok også en forpostfekting for å gjøre markedet i stand til å innføre sanksjoner mot Iran. Det er mye mindre vanskelig for et raffineri å kutte importen av olje fra Iran hvis de har alternativer rede for hånden, sier han.

Les også

Pompeo: USA gjeninnfører sanksjoner mot Iran

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Iran
 3. Donald Trump
 4. USA
 5. Torbjørn Kjus

Flere artikler

 1. Frykter Iran-sanksjoner spiser opp oljelandenes krisebuffer

 2. Oljeprisen falt med over to dollar

 3. USA har gjeninnført sanksjoner mot Iran

 4. Analytiker spår oljepriscomeback i november

 5. Oljeprisen faller etter Trump-smitte: Analytiker mener markedet vil tynges av Biden-seier