Statoils amerikanske drøm: Jakter lisenser på Hawaii

Statoil fisker etter vindkraftlisenser utenfor Hawaii og California, og kaster seg ut på dypt vann som krever flytende turbiner.

NYE FARVANN: Slik ser Statoil for seg at de flytende turbinene utenfor Skottland skal se ut. Nå jakter selskapet på nye farvann utenfor Hawaii og California for neste Hywind-prosjekt.

Illustrasjon: Statoil
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

– Vi ser på Hawaii og California som markeder med stort potensial for flytende vind. Derfor har vi søkt på lisensområder der, sier Statoils havvinddirektør Stephen Bull til E24.

En rekke delstater i USA, inkludert California og Hawaii, har som mål å øke bruken av fornybar energi kraftig for å redusere utslippene samt kostnadene ved import av fossil energi.

– Hawaii er over 90 prosent drevet av fossil energi, og har et mål om å bli 100 prosent fornybart i 2045. Da vil fornybar energi være en nøkkel, sier Bull.

– Stor mulighet

California vedtok i fjor høst å nå 50 prosent fornybar elektrisitet innen 2030, og 40 prosent allerede i 2020.

– Det er absolutt en stor mulighet for Statoil, sier Bull.

Les også

Fersk rapport spår kraftig vekst for vindkraft

Hywind er Statoils egenutviklede fundament for havvindmøller, en flytende stålsylinder med ballast som er ankret opp mot havbunnen.

I motsetning til bunnfaste vindturbiner kan Hywind-fundamentene flyte på store dyp som hittil har vært utilgjengelige for vindkraften.

– Tidlig stadium

Statoil har vist interesse for to områder utenfor Oahu, den største øya på Hawaii.

– Her kan det være aktuelt med prosjekter på rundt 400 megawatt. Det er ennå på et for tidlig stadium for oss å konkretisere dette, men vi har vist interesse for disse områdene, blant annet for å lære å kjenne regelverket og markedet, sier Bull.

STOR TURBIN: Så store er vindturbinene som Statoil nå installerer utenfor Skottland. Selskapet fisker nå etter lisenser for flytende vindprosjekter i USA.

Foto: Illustrasjon: Statoil

I California er Statoil i konkurranse mot utvikleren Trident Winds, som i januar leverte søknad på lisens for et prosjekt på over 700 megawatt i Morro Bay nordvest for Los Angeles. Da amerikanske myndigheter spurte om noen ville konkurrere, kastet Statoil seg på.

– Vi ønsker å både være utvikler og operatør i Morro Bay-området – det er altså strategien vår også i andre havvindmarkeder, sier Bull.

Les også

IEA: Fornybart større enn kull

Vurderer mange land

Statoil bygger for tiden ut Skottlands første flytende havvindpark, med fem turbiner på seks megawatt hver. For neste flytende vindprosjekt vurderer selskapet en rekke markeder.

– Vi har også sett på Japan lenge, både for bunnfaste og flytende plattformer, og nå skjer det også en positiv utvikling i Frankrike, Taiwan og Sør-Korea, sier Bull.

Markedet for havvind er ventet å vokse fra 13.000 megawatt i i fjor til 100.000 megawatt i 2030, ifølge International Renewable Energy Agency. Kostnaden for å bygge ut havvind er ventet å falle til 7,4 eurocent (67 øre) per kilowattime i 2045 fra 17 eurocent (1,55 kroner) per kWh i fjor, sier byrået.

DYR STRØM: Kraftprisene i Europa ligger på et høyere nivå enn i Norge. Søylene viser snittpris for husholdninger i ulike land i eurocent per kilowattime, andre halvdel av 2015.

Eurostat

I Norge ville det fortsatt bli regnet som en høy pris, men i Europa ligger strømprisene i gjennomsnitt godt over 10 eurocent (91 øre) per kilowattime, og i USA ligger snittprisen på strøm rundt 10 cent (84 øre) per kWh.

Statoil planlegger i utgangspunktet å finansiere vindprosjektene sine selv, men ifølge Bull vurderer selskapet også å gjøre som andre selskaper og selge seg ned i prosjekter etter at de er ferdigstilt.

Danske Dong Energy har flere ganger solgt deler av sine havvindprosjekter til finansielle investorer, inkludert leketøysprodusenten Lego.

På dypt vann

Nesten 60 prosent av USAs havvindressurser finnes i områder på dypt vann, og Statoil tror at Hywind-konseptet kan bli et konkurransefortrinn, etter å ha testet det siden 2009. Frem til nå har havvind blitt bygget ut på grunt vann, med bunnfaste vindmøller.

– Vi ønsker å bygge opp en pipeline av havvindprosjekter, og har et fortrinn med vår erfaring fra Hywind, sier Bull.

STERK VEKST: Etter en nedgang i år forventes det globale havvindmarkedet å vokse videre resten av tiåret, ifølge Make Consulting i en rapport for norske Eksportkreditt.

Kilde: Make Consulting

Nå kommer det også flere andre konsepter for flytende havvind i tillegg til Statoils vertikale sparbøye, inkludert både strekkstagsplattformer og halvt nedsenkbare plattformer.

– Vi ser at flere andre konsepter for flytende havvind blir utviklet, og tror at mer konkurranse vil styrke denne teknologien. Flere prosjekter gir flere leverandører, globalisering og større konkurranse, sier Bull.

MORRO BAY: Dette er området hvor Statoil og Trident Winds har meldt interesse for en lisens for flytende vindkraft.

Foto: U.S. Bureau of Ocean Energy Management.

Statoil vurderer også om det skal tilby andre selskaper sin flytende vindteknologi, eller la andre selskaper produsere den på lisens.

Havvindindustrien vil vokse med mellom 15 og 20 prosent i året fremover, ifølge en rapport Make Consulting har laget for Eksportkreditt. Så langt har norske leverandører bare fem prosent av det globale markedet for leveranser til havvind.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Vindkraft
 3. Fornybar energi
 4. USA

Flere artikler

 1. Flytende vind åpner nye farvann: Nå åpnes Statoils Hywind-park

 2. – Dette har vært en ilddåp

 3. Aker Solutions om flytende havvindprosjekt: – Viktig milepæl

 4. Annonsørinnhold

 5. Equinors nye Tokyo-kontor satser på havvind: – Et nøkkelland

 6. Aker Solutions håper på norsk havvind: – Det haster hvis Norge ikke skal stå igjen på perrongen