E24-podden på ONS: Har oljenæringen tapt kampen om Lofoten?

Frp og Arbeiderpartiet vil egentlig konsekvensutrede Lofoten for oljeaktivitet, men ingen av dem har så langt fått det til. I E24-podden svarer oljeministeren og Aps energipolitiske talsmann hva næringen har i vente.

DISKUTERER LOFOTEN: Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) og nestleder i energi- og miljøkomiteen Espen Barth-Eide fra Arbeiderpartiet, avbildet etter opptak til E24-podden under ONS 2018

Foto: Marius Lorentzen E24
 • Marius Lorentzen
Publisert:

ONS, STAVANGER (E24): – Vi trenger arealene utenfor Lofoten, sier olje- og energiminister Terje Søviknes i et opptak til E24-podden på oljemessen ONS.

Han møtte Arbeiderpartiets energipolitiske talsmann Espen Barth-Eide til debatt om hva oljenæringen kan forvente av norske politikere fremover. I podcasten rekker vi også å diskutere hva oljenæringen kan forvente når det gjelder oljeskatt og leterefusjon i fremtiden.

Hverken dagens regjering eller den forrige Ap-ledede regjeringen fikk gjennomslag for å starte en konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. I fjor vedtok landsmøte i Arbeiderpartiet et kompromiss der de vil konsekvensutrede blokken kalt Nordland VI, mens resten skal fredes fra oljenæringen:

– Hvis Søviknes legger frem et forslag om konsekvensutredning av Nordland VI i Stortinget på mandag, vil vi stemme for det, sier Barth-Eide, som samtidig kom med en edruelig spådom til oljenæringen:

– Men jeg ser vanskelig for meg at det er noen regjeringskonstellasjon i nærmeste fremtid som kommer til å gå inn for en konsekvensutredning.

Hør E24-podden: Er oljedrømmen om Lofoten knust?

Selv om dagens regjering også har låst seg til et midlertidig vern av Lofoten, er oljeministeren klar på hva han egentlig mener:

– Det blir ganske kritisk utover på 2020-tallet hvis ikke vi gjør noen nye funn. Det ligger ingen flere store utbygginger i pipeline etter Johan Castberg, sier Søviknes.

– Har du og oljenæringen tapt kampen om Lofoten?

– Nei, det mener jeg vi absolutt ikke har. Vi må skape nye muligheter for olje- og gassnæringen og da er tilgang til areal helt avgjørende, sier Søviknes.

– De største ressursene ligger i nord, legger han til.

Hør også denne episoden av E24-podden fra ONS: Dette tror letesjefene finnes i Lofoten

Les også

Equinor må finne mer olje: Skal bore 3.000 brønner

Vil ha Arbeiderpartiet klare

Mens miljøvernere og Havforskningsinstituttet advarer mot oljeleting i Lofoten på den ene siden, så etterlyser flere i oljenæringen og fagbevegelsen handling for å konsekvensutrede området.

Olje- og energiministeren sier at han har innfunnet seg med at ingenting skjer i denne regjeringsperioden, samtidig mener han det er viktig at ikke Arbeiderpartiet endrer standpunkt nå.

– Spiller det noen rolle når dere uansett har forhandlet Lofoten bort i to regjeringsperioder?

– Ja, primærstandpunktene til partiene spiller en rolle. Basert på det parlamentariske grunnlaget i Stortinget vil det kunne komme situasjoner der det vil være naturlig å gå videre med en konsekvensutredning og da er primærstandpunkt viktig, sier Søviknes.

– Det er derfor jeg kritiserer Arbeiderpartiet, fordi de sklir i sin primærpolitikk, fortsetter han.

I Arbeiderpartiet er det nå full splid om hva partiet skal mene om saken. Mens Trøndelag Arbeiderparti i våres stemte for varig vern av hele området, har Harstad-ordfører Marianne Bremnes fra samme parti mildt sagt en annen holdning:

– Arbeiderpartiet må selvsagt holde på å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja. Ellers får vi en skikkelig bumerang i den nordnorske industrien. Vi som står her nå må sørge for at vårt parti ikke snur, sa Bremnes under en paneldebatt på ONS tirsdag.

Les også

E24-podden på ONS: Her tror letesjefene fremtidens fat finnes på norsk sokkel

Partiets energipolitiske talsmann, Espen Barth-Eide, er åpen på at det pågår en debatt, selv om landsmøtevedtaket fra i fjor står inntil videre.

Han lovet også at Arbeiderpartiet står fast på oljepolitikken ellers, og viste til at de blant annet har støttet utbyggingen av Johan Castberg.

– Vel å merke hvis operatørene er flinke til å skape lokale ringvirkninger, la han til.

E24s sjefredaktør kommenterer: Slaget om Nord-Norge er ikke over. Det er nå kampen starter

Olje- og energiminister Terje Søviknes (t.v.) i opptak til E24-podden sammen med Arbeiderpartiets Espen Barth-Eide (t.h.). Programleder Marius Lorentzen

Foto: Olje- og energidepartementet
Les også

– Kan bidra til at man får ned kostnadene

Les også

Tror Sætre må betale mer til leverandørene

Les også

– Jeg har ikke sett en slik prosjektportefølje på 20 år

Her kan du lese mer om

 1. ONS
 2. Terje Søviknes
 3. Lofoten
 4. Politikk
 5. Arbeiderpartiet (Ap)
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Ap-lederen freder leterefusjonsordningen

 2. Betalt innhold

  Gir opp kampen om oljeutvinning

 3. Betalt innhold

  Oljekompromiss kan stå for fall på Ap-landsmøtet

 4. Annonsørinnhold

 5. Oljeministeren: – Et svik mot 170.000 ansatte i oljenæringen

 6. Betalt innhold

  Nordland Ap snur om oljeboring i Lofoten – sier nei