E24-podden på ONS: Har oljenæringen tapt kampen om Lofoten?

Frp og Arbeiderpartiet vil egentlig konsekvensutrede Lofoten for oljeaktivitet, men ingen av dem har så langt fått det til. I E24-podden svarer oljeministeren og Aps energipolitiske talsmann hva næringen har i vente.

DISKUTERER LOFOTEN: Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) og nestleder i energi- og miljøkomiteen Espen Barth-Eide fra Arbeiderpartiet, avbildet etter opptak til E24-podden under ONS 2018

Foto: Marius Lorentzen E24
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

ONS, STAVANGER (E24): – Vi trenger arealene utenfor Lofoten, sier olje- og energiminister Terje Søviknes i et opptak til E24-podden på oljemessen ONS.

Han møtte Arbeiderpartiets energipolitiske talsmann Espen Barth-Eide til debatt om hva oljenæringen kan forvente av norske politikere fremover. I podcasten rekker vi også å diskutere hva oljenæringen kan forvente når det gjelder oljeskatt og leterefusjon i fremtiden.

Hverken dagens regjering eller den forrige Ap-ledede regjeringen fikk gjennomslag for å starte en konsekvensutredning av Lofoten, Vesterålen og Senja. I fjor vedtok landsmøte i Arbeiderpartiet et kompromiss der de vil konsekvensutrede blokken kalt Nordland VI, mens resten skal fredes fra oljenæringen:

– Hvis Søviknes legger frem et forslag om konsekvensutredning av Nordland VI i Stortinget på mandag, vil vi stemme for det, sier Barth-Eide, som samtidig kom med en edruelig spådom til oljenæringen:

– Men jeg ser vanskelig for meg at det er noen regjeringskonstellasjon i nærmeste fremtid som kommer til å gå inn for en konsekvensutredning.

Hør E24-podden: Er oljedrømmen om Lofoten knust?

Selv om dagens regjering også har låst seg til et midlertidig vern av Lofoten, er oljeministeren klar på hva han egentlig mener:

– Det blir ganske kritisk utover på 2020-tallet hvis ikke vi gjør noen nye funn. Det ligger ingen flere store utbygginger i pipeline etter Johan Castberg, sier Søviknes.

– Har du og oljenæringen tapt kampen om Lofoten?

– Nei, det mener jeg vi absolutt ikke har. Vi må skape nye muligheter for olje- og gassnæringen og da er tilgang til areal helt avgjørende, sier Søviknes.

– De største ressursene ligger i nord, legger han til.

Hør også denne episoden av E24-podden fra ONS: Dette tror letesjefene finnes i Lofoten

Les også

Equinor må finne mer olje: Skal bore 3.000 brønner

Vil ha Arbeiderpartiet klare

Mens miljøvernere og Havforskningsinstituttet advarer mot oljeleting i Lofoten på den ene siden, så etterlyser flere i oljenæringen og fagbevegelsen handling for å konsekvensutrede området.

Olje- og energiministeren sier at han har innfunnet seg med at ingenting skjer i denne regjeringsperioden, samtidig mener han det er viktig at ikke Arbeiderpartiet endrer standpunkt nå.

– Spiller det noen rolle når dere uansett har forhandlet Lofoten bort i to regjeringsperioder?

– Ja, primærstandpunktene til partiene spiller en rolle. Basert på det parlamentariske grunnlaget i Stortinget vil det kunne komme situasjoner der det vil være naturlig å gå videre med en konsekvensutredning og da er primærstandpunkt viktig, sier Søviknes.

– Det er derfor jeg kritiserer Arbeiderpartiet, fordi de sklir i sin primærpolitikk, fortsetter han.

I Arbeiderpartiet er det nå full splid om hva partiet skal mene om saken. Mens Trøndelag Arbeiderparti i våres stemte for varig vern av hele området, har Harstad-ordfører Marianne Bremnes fra samme parti mildt sagt en annen holdning:

– Arbeiderpartiet må selvsagt holde på å konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja. Ellers får vi en skikkelig bumerang i den nordnorske industrien. Vi som står her nå må sørge for at vårt parti ikke snur, sa Bremnes under en paneldebatt på ONS tirsdag.

Les også

E24-podden på ONS: Her tror letesjefene fremtidens fat finnes på norsk sokkel

Partiets energipolitiske talsmann, Espen Barth-Eide, er åpen på at det pågår en debatt, selv om landsmøtevedtaket fra i fjor står inntil videre.

Han lovet også at Arbeiderpartiet står fast på oljepolitikken ellers, og viste til at de blant annet har støttet utbyggingen av Johan Castberg.

– Vel å merke hvis operatørene er flinke til å skape lokale ringvirkninger, la han til.

E24s sjefredaktør kommenterer: Slaget om Nord-Norge er ikke over. Det er nå kampen starter

Olje- og energiminister Terje Søviknes (t.v.) i opptak til E24-podden sammen med Arbeiderpartiets Espen Barth-Eide (t.h.). Programleder Marius Lorentzen

Foto: Olje- og energidepartementet
Les også

– Kan bidra til at man får ned kostnadene

Les også

Tror Sætre må betale mer til leverandørene

Les også

– Jeg har ikke sett en slik prosjektportefølje på 20 år

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. ONS
 2. Terje Søviknes
 3. Lofoten
 4. Politikk
 5. Arbeiderpartiet (Ap)

Flere artikler

 1. Ap-lederen freder leterefusjonsordningen

 2. Betalt innhold

  Gir opp kampen om oljeutvinning

 3. Betalt innhold

  Nordland Ap snur om oljeboring i Lofoten – sier nei

 4. Oljeministeren: – Et svik mot 170.000 ansatte i oljenæringen

 5. Støre: Det peker mot nei til oljeutvinning i LoVeSe