SPEKULANTENE PRESSER OLJEPRISEN: - Kan nå 100 dollar denne uken

Det er ikke mye som skal til før oljeprisen når 100 dollar.

Publisert: Publisert:

Oljeprisen har 100 dollar innen rekkevidde, men samtidig kan den fort falle 10 dollar eller mer. Det sier oljemarkedsanalytiker Torbjørn Kjus i DnB Nor Markets til E24.

Mandag ettermiddag er oljeprisen 94,70 dollar per fat.*

Stadig flere spekulanter i oljemarkedet gjør at prisen kan bevege seg mye på kort tid.

Sitter lastet med olje

- Det at spekulantene er veldig lange i oljepapirer (eier oljekontrakter), er den store risikoen på kort sikt. Spekulanter er nå netto lange i oljepapirer på råvarebørsen i New York for over 220 millioner fat olje. Ved årsskiftet var deres posisjon omtrent netto null. Hvis det kommer nyheter som gjør at posisjonene reverseres, kan prisen fort falle 10 dollar eller mer, sier Kjus.

Hva betyr dette? Jo, at spekulantene har posisjonert seg for videre oppgang i oljeprisen i løpet av 2007, med betydelige summer.

De finansielle investorene i oljemarkedet, de som handler oljekontrakter, men som ikke fysisk besitter oljen, er en sterk bidragsyter til at oljeprisen ligger over 94 dollar per fat.

Slike spekulanter kan imidlertid raskt snu seg rundt og selge oljekontrakter, hvis stemningen i markedet snur.

Lave lagre

De seneste par ukene har de ukentlige oljelagertallene fra USA vist overraskende stor nedgang. Det betyr at amerikanerne bruker mer olje enn de får inn.

Forbruket har presset opp oljeprisen, og med tilsvarende nedgang i lagrene førstkommende onsdag, utelukker ikke Kjus at oljeprisen for første gang kan nå 100 dollar.

- Hvis vi ligger der vi gjør nå, rundt 94-95 dollar, og det kommer en rapport som presser prisen opp, kan vi nå 100 dollar torsdag eller fredag, sier Kjus.

Oljeanalytikeren har undersøkt hvilke ukedager oljeprisen har en tendens til å stige. Fredag er klart den dagen oljeprisen stiger mest. Årsaken er at investorene ønsker å eie oljekontraktene inn i en helg. Kombineres dette med en lagerrapport som viser nedgang, er veien opp til tresifret oljepris kort.

- Markedet er utrolig spennende, men det er veldig høy risiko, sier Kjus.

Mexico-problemer

Det som skaper ekstra usikkerhet rundt onsdagens tall er produksjonsproblemene i Mexico forrige uke. En storm gjorde at en femtedel av Mexicos oljeproduksjon falt bort, og det kan slå ut i lagerfall i USA, ettersom Mexico eksporterer store deler av sin produksjon til USA.

- Men det er vanskelig å se for seg så lav import som vi har sett rapportert de to siste ukene, sier Kjus.

- Ypperlig kjøpsmulighet

Mandag morgen faller oljeprisen svakt tilbake. Kjus sier at forklaringen ligger i nyhetene knyttet til finansgruppen Citigroup, og avgangen til konsernsjef Charles Prince også preger oljemarkedet. Citigroup melder at det kan måtte komme til å ta tap på 11 milliarder dollar knyttet til subprime-markedet i USA.

- Dette smitter litt over på oljemarkedet ved at det skaper nervøsitet for den økonomiske veksten, og samtidig ser det ut til at det er litt roligere mellom Tyrkia og kurderne. Hvis vi får flere slike nyheter og statistikken onsdag viser oppgang i oljelagrene kan det utløse et salgsrush, som kan få oljeprisen til å falle med 10 dollar eller mer, sier Kjus.

- Når det er sagt, ville et slikt fall gitt en ypperlig kjøpsmulighet, ettersom den fundamentale i de kommende kvartaler ser veldig sterk ut.

Voldsom handel

De finansielle spekulantene har kjørt handelen i oljekontrakter i været. Den daglige handelen i de såkalte førsteposisjon-kontrakter i amerikansk lettolje (WTI) og nordsjøolje (brent) ligger nå rundt 12 ganger høyere enn den fysiske etterspørselen på 85 millioner fat hver dag.

En forklaring er at råvarebørsen i New York innførte elektronisk handel i fjor. Dette har bidratt til økt volum, selv om den mest aktive perioden fremdeles er når den fysiske handelen på gulvet på råvarebørsen er åpen 15.00-20.30 norsk tid.

Men oljen har også fått et løft som investeringsobjekt, sier Kjus.

For det første er den langsiktige trenden at penger flyttes over fra aksjer til olje. Aksjemarkedet er enormt mye større enn oljemarkedet, og derfor skal det bare små bevegelser til for at det slår ut i oljeprisen.

Et annet punkt er at sammenhengen, eller korrelasjonen, mellom dollarkurs og oljepris har vært uvanlig sterk i år. Det betyr at investorer setter penger i olje for å sikre seg mot en stadig svakere dollar.

Samtidig ligger fremtidsprisen for olje lavere enn prisen i dag (backwardation). Det betyr at de finansielle investorene tjener penger på å ”rullere” kontraktene hver gang de går ut. Hvis prisbildet snur, og oljen blir dyrere langt frem i tid (contango), fungerer ikke en slik strategi.

Flere nyheter på E24.

* amerikansk lettolje, WTI, 13:45 mandag.

Publisert:
Gå til e24.no