Oljeeksperter om norsk sokkel:
– Med dagens priser vil investeringene stoppe helt opp

Oljeprisen må stige minst 30 dollar og holde seg der i minst et halvt år før investorene vil trekke tilbake til Norge, mener oljeanalytiker.

SMÅ MARGINER: Lav oljeprisen gjør at flere prosjekter på norsk sokkel vil slite med lønnsomheten fremover. Investeringene kan bli stående stille selv med 30 dollar mer per fat.

Marit Hommedal
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert: Publisert:

– Jeg hadde ikke trodd vi skulle se 30-tallet på oljeprisen, og det er klart at for Norge er dette veldig negativt.

Det sa oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets da oljeprisen fredag kveld skled ned til sitt laveste nivå siden 2008. Klokken 19.30 var oljeprisen ned 3,82 prosent til 38,05 dollar per fat.

– Med dagens prisnivå vil oljeinvesteringene stoppe helt opp, og de vil ikke starte igjen før oljeprisen har ligget rundt 70 dollar per fat i minst et halvt år. Ingen vil ønske å investere før det fordi det vil være stor usikkerhet knyttet markedet og lønnsomheten, sier Kjus.

Han legger til at dagens priser kan det stilles spørsmål til om selv Johan Sverdrup-feltet vil bli lønnsomt.

Sjekk lønnsomheten til norske oljefelt i E24s oljekart her.

Det kraftige prisfallet i oljeprisen kom etter at den internasjonale energibyrået publiserte en rapport hvor de tar ned sine forventninger for oljemarkedet det neste året.

Les også

Aksjemegler om blytung uke på Børsen: – Dette er en brutal periode

TROR PÅ LAV PRIS: Professor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger.

UiS

Håpet er borte

– Årsaken til de lave prisene nå tror jeg er ren psykologi og sentiment. Vi er inne i en depressiv periode, som minner veldig om desember 2008, sier Kjus.

Han er langt ifra alene om å ha et mørkt syn på oljemarkedet nå. Professor Klaus Mohn ved Universitetet i Stavanger peker på at dagens prisfall kan ha endret hvordan oljeselskapene ser på fremtiden.

– Nyhetene fra oljemarkedet de siste ukene har ført til at prisene har falt veldig, og oljeselskapene begynner nå å innse at vi kan få lavere priser lenger.

– Frem til nå har det vært et lite håp om at prisene ville stige over nyttår, men nå begynner det håpet å svinne. Dette betyr ytterligere kutt i investeringene, sier Mohn.

Han legger til at den lave oljeprisen fører til mindre inntekt for selskapene, og lavere kontantstrøm som er svært viktig for selskapenes investeringsnivå.

– Det betyr at vi vil se en ny runde med kutt fra selskapene. På lang sikt tror jeg prisen skal opp, fordi den lave prisen vil stimulere etterspørselen og dempe tilbudet, sier Mohn til E24.

Les også

DNB om norsk økonomi: Spår negativ lønnsvekst neste år

20 dollar betyr lite

– Hvor stor forskjell tror du det er på konsekvensene for norsk sokkel med en pris på dagens nivå og en pris på 60 dollar per fat?

– Jeg tror ikke de 20 dollarene vil ha veldig mye å si for investeringene. Oljeselskapene måtte kutte allerede da oljeprisen lå på 110 dollar per fat. Kostnadene hadde vokst over det som var holdbart og selskapene måtte låne og selge aktiva for å betale utbytte, sier Kjus.

– Selv om kostnadene faller 30 prosent og oljeprisen hopper opp til 70 dollar er ikke selskapene i en god situasjon, vi får fortsatt en stillestående bransje.

SER LANGVARIG NEDGANG: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

intern dnb-fotograf

Han legger til at en stabilisering ved 70 dollar per fat ikke vil ha mye å si dersom kuttene vi har sett fra bransjen er sykliske, og at selskapene nok en gang vil overby hverandre.

– Jeg tror ikke det er tilfellet og at kuttene er strukturelle, sier Kjus.

Les også

Fersk Nordea-rapport: Kan klare oss med en oljepris på 50 dollar

Får ikke hjelp

Forrige uke besluttet oljekartellet OPEC å holde produksjonen oppe, dermed er det få faktorer som kan presse prisene ned på kort sikt.

Kjus tror det er lite sannsynlig at OPEC vil bidra til høyere priser, og at han vil se nærmere på sine estimater for neste år etter jul.

– Det er usikkerhet knyttet til om prisene i det hele tatt vil komme opp i 70 dollar per fat igjen. Jeg tror vi vil se mellom 60–80 dollar per fat i løpet av de neste to årene, fordi den lave prisen vil begynne å virke på etterspørselen, sier oljeanalytikeren til E24.

Allerede i sommer sa flere eksperter at oljeprisen kunne nå 30-tallet. Storbanken Goldman Sachs har også spådd at prisene kan nå helt ned til 20 dollar per fat. Vi må helt tilbake til starten av 2000-tallet for å finne oljepriser under 30 dollar per fat. Siden toppen i 2014 har oljeprisen stupt over 60 prosent.

Les også

Eksperter om 40 dollar fatet: – Blir truffet når vi allerede ligger nede

Bør ikke stige for mye

En av årsakene til den lave oljeprisen har lenge er at amerikanske skiferoljeprodusenter har drevet tilbudet av olje kraftig opp. Denne uken falt 21 amerikanske rigger fra, og det er nå litt over 500 aktive rigger i USA, ifølge nye tall fra oljeservice selskapet Baker Hughes.

Professor Klaus Mohn mener det ikke vil gagne oljebransjen om prisen stiger tilbake til toppnivået fra 2014, fordi dette nivået ikke vil være bærekraftig.

– Jeg tror det beste for markedet er en pris som vil være bærekraftig over tid, altså mellom 60–80 dollar per fat, sier han til E24.

Les også

DNB med fersk rapport: Spår ledighet nær seks prosent

– Høyere priser enn dette vil føre til at de amerikanske skiferoljeprodusentene kommer inn på markedet igjen og skaper overtilbud. Jeg tror stabilitet er viktigst for bransjen nå, understreker Mohn.

Han vil ikke spekulere på hvor mange av prosjektene på norsk sokkel som vil bli lønnsomme om prisene holder seg på et slikt nivå.

Les også

Økonomer ser kraftige svakhetstegn i russisk økonomi:
– Dette skaper en farlig miks

Les også

Kostnadskutt «redder» lønnsomheten på kjempefeltet

Les også

– Markedene har lengtet etter dette

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Oljeprisen vil stige tross ubesluttsomt Opec

 2. Opec vurderer nytt møte med «fienden»

 3. Fra krappe svinger til «uvanlig» stabil oljepris: – Et midlertidig fenomen

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  – Oljeprisen skyter fart først mot sommeren

 6. – Dette er helt nye toner