Ytterligere tiltak i Venezuelas kraftkrise

Venezuelanske myndigheter opplyste tirsdag om at de kutter arbeidsuken til folk i offentlig sektor med tre dager i uken i et forsøk på å få bukt med kraftkrisen i landet.

SETTER INN NYE TILTAK: En jente gjør leksene sine under flammen til et stearinlys. Venezuelanske myndigheter kutter strømmen fire timer hver dag i et forsøk på å få bukt med kraftkrisen i landet.

Foto: Carlos Eduardo Ramirez Reuters
  • NTB
  • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

– Det blir ikke noe jobbing i offentlig sektor onsdager, torsdager og fredager, med unntak av grunnleggende og nødvendige oppgaver, sa visepresident Aristobulo Isturiz i en TV-sendt kunngjøring.

Det er den siste i rekken av drastiske tiltak fra regjeringen, som også sliter med en økonomisk krise.

President Nicolas Maduros regjering har fra før kuttet arbeidsdagen i offentlig sektor til seks timer og innført betalt avspasering på fredager fram til 6. juni.

Fra og med nå vil barne- og ungdomsskoler også holde stengt fredager. Dessuten er det innført strømforbud fire timer hver dag i åtte regioner i landet. I forrige uke flyttet regjeringen tidssonen 30 minutter fram for å få mer dagslys.

– Jeg skal modifisere tidssonen i Venezuela fra 1. mai for å bidra til å spare elektrisitet, sa Maduro i en nasjonal uttalelse tidligere denne måneden, ifølge Bloomberg.

Les også

Slik er Venezuelas utradisjonelle krisegrep

Skylder på værfenomen

Ifølge Venezuelas regjering er det værfenomenet El Niño som står bak landets energikrise. De siste årene har fenomenet ført til kraftig tørke, og en innskrumping av Venezuelas innsjøer.

– Problemet er at de får nesten 70 prosent av energiforbruket dekket av én stor dam. Etter å ha blitt rammet av tre år med sammenhengene tørke, ifølge myndighetenes beregninger den mest omfattende tørken på 60–70 år, har vannreservoarene blitt kritisk lave, fortalte Iselin Åsedotter Strønen, førsteamanuensis i sosialantropologi ved Universitetet i Bergen E24 for to dager siden.

Dammen det er snakk om heter Guri, og forskeren tror Venezuelas myndigheter har gjort seg ekstra sårbare ved å ikke bygge ut andre energikilder.

REDDE FOR Å MISTE JOBBER: En demonstrant utenfor en fabrikk i Caracas i Venezuela holder en plakat med ordene: Vi krever å jobbe. Råmateriale nå!

Foto: Ariana Cubillos Ap

Økonomisk krise

Venezuela er det landet som er blitt truffet hardest av de lave oljeprisene, og president Maduros har flere ganger kalt situasjonen i landet katastrofal. Årsaken til at landet sliter kraftig er at størsteparten av landets inntekter i flere år har kommet fra olje, og at myndighetene i motsetning til for eksempel Norge kun har brukt pengene og ikke spart opp i et oljefond.

Dermed ble landets inntekter kraftig redusert da oljeprisen begynte å falle i 2014.

Lønningene i landet har allerede stupt, og flere har problemer med å skaffe seg enkle varer som toalettpapir og matolje. Dette er fordi landet ikke lenger har råd til å importere de nødvendige varene. I aprilutgaven av sin rapport World Economic Outlook anslår Det internasjonale pengefondet at Venezuelas økonomiske vekst vil falle 8 prosent i løpet av 2016, og at sannsynlighetene for at landet kommer seg ut av denne resesjonen er liten.

Det er videre ventet at inflasjonen vil stige med over 480 prosent i år, og ekstreme 1.642 prosent neste år. Ledigheten er ventet å bikke 20 prosent i 2017.

Les også

Nå importerer Venezuela olje for å eksportere olje

Fikk ikke gjennomslag

Venezuela er blant landene som virkelig trengte at oljelandene skulle bli enige om produksjonsfrys under toppmøtet i Qatar for to uker siden. Målet var at produksjonsfrysen skulle presse oljeprisene oppover, og med det landets inntekter.

I etterkant av møtet beskyldte Venezuelas oljeminister Eulogio De Pino USA for problemene landet nå står overfor.

– USA sto bak presset. De har et problem med Venezuela, Russland ... De gjør dette av politiske årsaker og ignorerer at sine egne folk lider. Spør et hvilket som helst oljeselskap i USA – de er alle veldig skuffet over det som har skjedd, smalt oljeminister Eulogio De Pino, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Den politiske uroen i landet har vært økende de siste to årene og mange tror at Venezuelas myndigheter til slutt kan bli tvunget til å trekke seg.

Les også

National Oilwell Varco kutter 520 ansatte

Les også

Nå importerer verdens mest oljerike land olje

Les også

Oljeminister frykter oljepris på 20-tallet

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela
  2. Økonomi
  3. Olje og gass

Flere artikler

  1. Flytter tiden for å spare strøm

  2. Venezuela har ikke råd til penger

  3. Venezuela drar på «oljeturné» for å øke sjansene for produksjonskutt

  4. Venezuela før oljefrysmøte: Tilbudet må ned 10 prosent

  5. Slik endte Venezuela i dyp krise