Etterlengtet kontrakt til Aker Solutions: Skal finne ut hvordan Åsgard-skipet skal ta imot mer olje og gass

En av utbyggingene på norsk sokkel som ble utsatt, blir nå etter all sannsynlighet realisert. Nå har Aker Solutions sikret seg ettertraktede ordremillioner i prosjektet.

MER Å GJØRE: Produksjonsskipet på Åsgard A-feltet til Statoil skal ta i mot olje og gass fra Trestakk-utbyggingen fra 2018, hvis alt går som planlagt. Aker Solutions kan få kontrakten for å modifisere skipet for å få dette til.

Øyvind Hagen Statoil
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Saken er oppdatert mandag 25. januar med uttalelser fra Aker Solutions' Norgessjef.

Den 13. januar i år ble det kjent at det nå var blåst nytt liv i utbyggingen av Trestakk-feltet i Norskehavet.

Ni måneder etter at Statoil og partnerne ExxonMobil og Eni la prosjektet på is, annonserte man den 13. januar i år at man hadde fattet konseptvalget for feltet.

Prosjektet ble utsatt for å få ned kostnadene, og etter å ha utsatt beslutningsprosessen for å gå tilbake til «tegnebrettet» har man nå klart å kutte utbyggingskostnadene med rundt 30 prosent.

Ifølge en uttalelse fra olje- og energiminister Tord Lien (Frp) vil prosjektet nå koste rundt ni milliarder kroner.

Går alt etter planen, vil de omtrent 65 millioner fatene oljeekvivalenter med olje og gass, hvorav 50 millioner er olje, bli utvunnet fra 2018.

Statoil og partnerne har fortsatt ikke fattet den endelige investeringsbeslutningen, som er ventet en gang i løpet av året, og det er dermed ikke klart hvem som faktisk skal stå for utbyggingen.

Aker Solutions har imidlertid sikret seg et par kontrakter for forhåndsarbeidet som skal gjøres før utbyggingen kommer i gang. I tillegg har selskapet fått opsjoner på å muligens få stå for deler av utbyggingsarbeidet.

Det kommer frem i en melding som selskapet la ut på intranettet sitt fredag.

– Vi er svært fornøyde med å ha sikret ordrene for dette store olje- og gassfeltet, som vil hjelpe oss med å sikre jobber i vår MMO-virksomhet i Norge, sier Per Harald Kongelf, leder for Aker Solutions i Norge, i en uttalelse mandag.

Aker Solutions vil ikke opplyse størrelsen på kontraktene overfor E24, men dette er utvilsomt etterlengtede millioninntekter for selskapets MMO-virksomhet (vedlikehold og modifikasjon) som har måttet nedbemanne og kutte kraftig i kjølvannet av oljeprisfallet. Selskapet fikk blant annet ikke fornyet en viktig rammeavtale innen MMO med Statoil før jul.

E24 får opplyst at det særlig er Trondheims-kontoret til Aker Solutions' MMO-virksomhet som skal gjøre mye av arbeidet i de nye kontraktene.

Les om de tøffe tidene i Aker Solutions: Legger ned i Tromsø – utelukker ikke flere kutt

Utnytter gammel traver

Trestakk-feltet vil bli bygget ut som et rent undervannsfelt (subsea) som kobles til Åsgard-feltet.

Dermed får Statoil utnyttet produksjonsskipet som har vært i drift på Åsgard A siden mai 1999 til å ta imot oljen og gassen fra Trestakk.

Her er en oversikt over avtalene Aker Solutions nå har fått:

 • Den første er en såkalt FEED-kontrakt (forhåndsingeniør- og designarbeid) for tilkoblingen av Trestakk-utbyggingen tilbake til Åsgard A-feltet, inkludert hvilke modifikasjoner som må gjøres på produksjonsskipet på Åsgard A.
 • I tillegg har de fått en opsjon på å utføre ombyggingen av dekket (topside) på produksjonsskipet på Åsgard A, slik at det kan ta imot produksjonen fra Trestakk.
 • Den andre avtalen innebærer at Aker Solutions skal gjennomføre en konseptstudie for fremtidig produksjon på Åsgard A med lavere brønntrykk (Low Well Production Project). Dette vil kunne legge til rette for videre produksjon på Åsgard.

Ifølge Aker Solutions starter både FEED-arbeidet og konseptstudien med en gang, og arbeidet vil pågå utover vinteren og våren.

Hvis Statoil innløser opsjonene i kontrakten, vil Aker Solutions arbeide med begge de to prosjektene frem til endelig ferdigstillelse i 2019, ifølge selskapet selv.

Statoil opplyser til E24 at det ikke er tildelt noen ytterligere kontrakter til Aker Solutions eller andre så langt.

I tillegg til kontraktene som nå er utlyst skal det gjennomføres studier (FEED) og etter hvert utbygging av selve subsea-anlegget på Trestakk, men her er kontraktene altså ikke tildelt per dags dato.

Les også: Lundin-sjefen roser Statoils milliardkutt – men kjører solo på nabofeltet

Les også

Slik halverte de regningen

Les også

Helge Lund: – For tidlig å felle dom over oljeoppkjøp

Les også

– Et eller annet sted har det rent ut penger

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Aker Solutions
 3. Olje og gass
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  FMC Technologies og Technip får arbeid på nytt oljefelt

 2. Statoil deler ut Trestakk-kontrakter

 3. Utsatt felt blir trolig bygget ut likevel

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Åsgard-dobbel sikrer 40 jobber i Aker Solutions

 6. Betalt innhold

  FMC, Technip og Aker Solutions tildelt store Trestakk-avtaler