USA sanksjonerer Venezuelas statlige oljeselskap

Venezuelas oljeproduksjon er i fritt fall som følge av vannstyret i landet. Nå sanksjonerer USA landets statlige oljeselskap som et tiltak mot «president Maduros kriminelle familie».

The corporate logo of the Venezuelan state-owned oil company PDVSA is seen at a gas station in Cupira, Venezuela December 16, 2018. REUTERS/Marco Bello

Foto: Marco Bello Reuters
  • Sindre Hopland
Publisert: Publisert:

Det planlegges sanksjoner mot PDVSA, Venezuelas statlige oljeselskap, skriver Axios som melder at sanksjonene kan annonseres allerede i ettermiddag.

Nyhetsstedet siterer to kilder tett på finansdepartementet, og CNBC skriver at også senator Marco Rubio skriver mandag at pengene PDVSA tjener nå vil gis tilbake til folket, og ikke til «president Maduros kriminelle familie».

Like etter klokken 22.00 norsk tid, bekrefter det amerikanske finansdepartementet sanksjonene mot regimet i landet.

Departementet skriver at alle transaksjoner mellom amerikanske selskaper og PDVSA vil bli blokkert fra og med mandag.

Kutter kontantstrømmen

Årsaken er anklager om at Maduro har brukt inntektene fra oljeselskapet til å betale landets militære ledere for støtte, og til å berike seg selv og sin familie.

Eksperter Axios har snakket med, mener dette betyr trøbbel for Maduros kontantstrøm, ettersom det er utfordrende å finne andre raffinerier for landets olje.

PDSVA er en av Venezuelas største kilder til inntekt i utenlandsk valuta.

Finansdepartementet skriver i en pressemelding at selskapet lenge har vært en direkte årsak til at korrupsjon kan fortsette å blomstre i Venezuela.

Departementet peker på to ulike tilfeller hvor de mener landets myndigheter underslo 1,2 milliarder dollar av selskapets inntekter.

Også alle som jobber i oljebransjen i Venezuela kan bli utsatt for sanksjoner, meldes det.

Vil bruke alle våpen

Trump uttalte nylig at de ikke vil sky noen midler i kampen mot Maduro, noe myndighetene igjen sier i mandagens sanksjonsmelding.

Samtidig ytres det nok en gang støtte for opposisjonens presidentkandidat Juan Guaidó.

– USA vil holde til ansvar de som har sørget for Venezuelas tragiske utvikling, og vil fortsette å bruke vårt fulle arsenal av diplomatiske og økonomiske verktøy, skriver finansminister Steven Mnuchin.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela
  2. USA
  3. Olje og gass

Flere artikler

  1. PDVSA krever svar – Equinor fortsetter i Venezuela

  2. Venter halvering av Venezuelas oljeproduksjon

  3. Ber Storbritannia nekte Maduro tilgang til gullreservene

  4. USAs strupetak kan kvele Venezuelas økonomi

  5. USA med nye sanksjoner mot Venezuela