IEA: Manglende Opec-produksjon kan presse oljeprisen videre opp

Det internasjonale energibyrået peker på at produksjon under målene hos landene i Opec+ kan gi mer volatilitet i oljemarkedet og enda høyere priser.

Oljeprisen har steget kraftig den siste tiden. IEA peker blant annet på Opec+ og økt geopolitisk spenning.
 • Truls Lier
Publisert:

Energibyrået venter at etterspørselen etter olje skal stige med 3,2 millioner fat per dag i 2022, ifølge den månedlige oljemarkedsrapport. Dermed regner byrået med at oljeetterspørselen vil passere 100 millioner fat per dag i år, parallelt med at det lettes på coronarestriksjonene.

Produksjonsnivåene til oljegrupperingen Opec+, med Saudi Arabia og Russland i spissen, trekkes frem i rapporten.

En av to sentrale grunner til at oljeprisen har klatret i det siste er ifølge IEA at oljeproduksjonen fra gruppen konsekvent har ligget under målene som er satt. Dette har fjernet 300 millioner fat olje fra markedet siden starten av 2021, skriver energibyrået. De globale oljelagrene er nå på sitt laveste på flere år.

Oljeprisen har steget kraftig siden nyttår. Fredag formiddag ligger prisen på nordsjøolje (brent spot) rundt 92 dollar fatet.

Den andre viktige grunnen til den stigende oljeprisen er økende geopolitisk uro, skriver IEA. Det har man blant annet sett med situasjonen knyttet til Ukraina og i Kasakhstan.

I januar var det land utenfor Opec+ som drev opp tilbudet av olje, og IEA venter at det vil øke ytterligere fremover. Tross høyere etterspørsel og gjentakende mangel på produksjon fra Opec+ mener IEA at markedet er på vei mot overskudd i 2022. Tilbudet av olje kan totalt øke med 6,3 millioner fat per dag dersom kuttene fra Opec+ fjernes helt.

Behovet for å fylle opp oljelagrene, som i OECD-landene er på det laveste på sju år, betyr likevel at det ikke er noen umiddelbar frykt for overproduksjon.

– Vi ser det ikke som noe stort overskudd som vil henge over markedet, sier Toril Bosoni, leder av IEAs oljeavdeling, ifølge Reuters.

Dersom gapet mellom produksjonsmålene og den faktiske produksjonen hos Opec+ vedvarer, kan det derimot øke sannsynligheten for svingninger og presse oljeprisen høyere, ifølge IEA.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aksjelive
 2. IEA
 3. Olje
 4. Oljeprisen

Flere artikler

 1. DNB: Spår enda høyere oljepriser i andre halvår

 2. Betalt innhold

  Se analytikernes dramatiske spådommer: Kan få oljepris på 200–300 dollar

 3. Oljeprisen mot laveste nivå siden invasjonen av Ukraina

 4. Oljeprisoppgangen fortsetter for fullt

 5. Bred forventning om oljegrep fra Opec: – God politisk ting å gjøre