Strømprisene

Sendte strøm til britene for første gang: – En stor norsk ingeniørbragd

Fredag ble norsk strøm for første gang sendt over Nordsjøen til Storbritannia, gjennom verdens lengste undersjøiske strømkabel.

Dette bildet er fra leggingen av North Sea Link på britisk side av Nordsjøen.
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Den første strømmen gjennom kabelen North Sea Link ble sendt fra Norge til Storbritannia like etter klokken 12 fredag.

Det opplyser nettoperatøren Statnett til E24.

– I dag skriver vi historie. Jeg er veldig fornøyd med at vi i dag har sendt den aller første strømmen direkte mellom Norge og England, og jeg er stolt av en stor norsk ingeniørbragd, sier konsernsjef Hilde Tonne i Statnett til E24.

Kabelen ble skjøtet sammen på et kabelskip tidligere denne uken.

I den aller første testen av kabelen blir det først sendt 30 megawatt fra Norge til England, og deretter skal det sendes 30 megawatt fra England til Norge.

– Sammen med den nylig åpnede forbindelsen til Tyskland og våre eksisterende ledninger og kabler til andre land, forsterker dette Norges rolle som en europeisk energihub. Det er et viktig bidrag på veien til et utslippsfritt energisystem, sier Tonne.

Kabelen vil ha en effekt på 1.400 megawatt når den er i full drift. Det er mer enn Norges største vannkraftverk. Kabelen kan dermed sende inntil 12,3 terawattimer (TWh) kraft frem og tilbake mellom landene per år.

Verdens lengste

720 kilometer lange North Sea Link er verdens lengste undersjøiske strømkabel, en rekord den norsk-tyske kabelen Nordlink hadde tidligere. Nordlink ble offisielt åpnet av Erna Solberg og Tysklands kansler Angela Merkel i mai.

Statnett dekker halve kostnaden på den norsk-britiske kabelen til 1,5–2 milliarder euro, mens resten dekkes av britiske National Grid.

Medregnet de to nye strømkablene har Norge nå totalt 17 strømforbindelser med utlandet, ifølge Statnett.

Av disse er det syv utenlandskabler, inkludert fire til Danmark, én til Nederland (Norned), én til Tyskland (Nordlink) og én til Storbritannia (North Sea Link).

På land har det norske sentralnettet (det øverste nivået i kraftnettet) én ledning som kobler Norge til Russland, én til Finland, og åtte linjer til Sverige.

Her skjøtes de to endene av North Sea Link sammen. Onsdag sendes det for første gang strøm gjennom kabelen mellom Norge og Storbritannia.
Les også

Åpner norsk-tysk kraftkabel: – Dette er en stor dag

Tester kabelen i sommer

North Sea Link skal være klar for tre måneders prøvedrift fra oktober av.

Men først må kabelen testes. I løpet av sommeren skal Statnett teste alle IT- og markedssystemene sine og sikre at de fungerer.

Statnett skal nå sikre seg at kommunikasjonen fungerer på alle nivåer, fra kraftbørsen og helt ned til omformerstasjonene.

«De riktige meldingene skal komme fram, og de skal utløse de riktige responsene og riktig mengde strøm blir sendt i riktig retning», skriver de.

Skjøtet sammen på to uker

Mandag ble de to delene av den britisk-norske strømkabelen skjøtet sammen på et skip 150 kilometer utenfor Tananger i Rogaland, ifølge en melding fra Statnett.

– Kabellengdene fra Norge og England ble hentet opp fra havbunnen og inn på dekk. Der ble sammenkoblingen utført manuelt av spesialister, og det tok rundt to uker å fullføre arbeidet, sier prosjektdirektør Thor Anders Nummedal i Statnett.

Kabelen ble deretter plassert på havbunnen, og der vil den bli gravet ned slik at den skal være beskyttet mot ytre påvirkning.

Les også

Kan åpne for lønnsom havvind tidligere: Sør-Norge kan få svært dyr strøm

Britene kobler seg på

Storbritannia og Frankrike ble knyttet sammen med kraftkabelen IFA i 1986, og britene bygger for tiden en rekke nye kraftkabler (se kart).

I 2011 bygde de ut Britned på 260 kilometer til Nederland, og i 2019 kom Nemo Link til Belgia på plass. I 2020 kom IFA2-kabelen til Frankrike, og nå i 2021 kommer North Sea Link til Norge.

I 2023 kommer kabelen Viking Link, en 760 kilometer lang forbindelse som knytter Storbritannia til Danmark. På sikt har britene planer om å knytte seg til Tyskland med kabelen Neuconnect.

Britiske National Grid jobber også med en flerbrukskabel til Belgia, kalt Nautilus. Denne skal ha mulighet til å koble på flere havvindanlegg, slik at kraften kan sendes til både britene og belgierne.

Dette er en del av kablene som planlegges til og fra Storbritannia for å sikre utveksling av strøm i et mer fornybart system.

Større utveksling

Statnett opplyste i tirsdagens melding at utvekslingen av kraft med Storbritannia bidrar til økt forsyningssikkerhet, og at Norge kan importere strøm til en rimeligere pris i perioder med stram kraftsituasjon i Norge.

I tillegg gir kabelen økt verdiskaping for Norge, siden kraftprodusentene får mer penger for kraften når det er overskudd av den.

– Når det blåser i England og vindkraftproduksjonen er høy, kan vi i Norge kjøpe rimelig kraft fra britene og la vannet ligge i magasinene våre. Når det er lite vind og større behov for kraft i England kan de så kjøpe vannkraft fra oss, sa Nummedal i Statnett ifølge meldingen tirsdag.

Statnett fikk for øvrig betydelig økte inntekter fra kraftlinjene sine mellom Norge og utlandet og mellom de ulike prisområdene i Norge i fjor. Selskapet fikk inn 2,4 milliarder kroner i såkalte «flaskehalsinntekter», ifølge NVE-myndigheten RME.

Disse inntektene går til å senke nettleien for norske strømkunder. I fjor var inntektene uvanlig høye på grunn av svært lave priser i Norge og store prisforskjeller mot utlandet, ifølge RME.

Flaskehalsinntekter er inntekter Statnett har på kraftlinjene sine mellom Norge og utlandet og mellom de ulike prisområdene i Norge, og går til å senke nettleien. I fjor var inntektene uvanlig høye grunnet store prisforskjeller mot utlandet. Tallene er i euro.
Les også

Dyreste mai-strøm på ti år: Fortsatt solid rabatt for nordlendinger

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Strømprisene
 2. Statnett
 3. Strøm
 4. Kabler
 5. Norge
 6. Storbritannia

Flere artikler

 1. Trapper opp kapasiteten på englandskabelen

 2. Rekordhøye britiske strømpriser før norsk kabel startes opp: – Vil dra opp prisene

 3. Åpner norsk-tysk kraftkabel: – Dette er en stor dag

 4. Fredag startet strømutvekslingen med britene: – En viktig milepæl

 5. Inngår strømavtale med britene: – Styrker samarbeidet