Regjeringen sier nei til å føre olje i land i Finnmark

Det blir ingen oljebase på Veidnes i Nordkapp kommune, om Stortinget følger rådet til olje- og energiminister Tina Bru (H). I statsbudsjettet fraråder hun Stortinget å gå videre med prosjektet.

NEI TIL OLJE I LAND: Olje- og energiminister Tine Bru sier at oljeterminalen på Veidnes ikke blir lønnsom. Hun fraråder Stortinget å gå videre med planen.

Frode Hansen
  • Alf Bjarne Johnsen
Publisert:

– Vi klarer ikke å regne det hjem. Det er verken politisk, økonomisk eller juridisk løsbart, sier Tina Bru til VG.

Men Arbeiderpartiet vil ikke gi opp kampen for presisjeprosjektet de har investert betydelig politisk kapital i:

– Jeg har sjelden vært så oppgitt og forbannet som jeg er akkurat nå, sier Ap-nestleder Bjørnar Skjæran til VG.

Før sommeren ba Stortinget om at regjeringen måtte finne en løsning for å sikre føring av olje til land i Finnmark fra det store oljefunnet på Johan Castberg-feltet utenfor kysten av Finnmark.

Ap og Sp presset hardt på for å få en oljebase på Veidnes inn i det nye oljeskatteregimet som gjelder nå under corona-krisen, for å holde oljeaktiviteten oppe.

Før sommeren fikk de regjeringspartiene med på at Veidnes skulle være en del av forliket om olje-krisepakken: Regjeringen ble pålagt av Stortinget å «legge fram et lovforslag om en løsning for å sikre ilandføringsterminalen på Veidnes som er knyttet til de midlertidige endringene i petroleumsskatteloven eller andre tilsvarende virkemidler».

Basen er kostnadsberegnet til 2–3 milliarder kroner, og ville gitt 30 til 50 arbeidsplasser på land.

Ber Erna stanse Støres oljeplaner: – Det er fullstendig meningsløst

Ikke lønnsomt

Men ifølge olje- og energiministeren er det totalt ulønnsomt. Negativ samfunnsmessig kostnad er beregnet til 3.6 milliarder kroner.

– Det er rett og slett ikke lønnsomt. Eierne sa nei til ilandføring i 2019. En eventuell løsning ville da vært at staten tok et direkte ansvar, men det ville være å regne som ren statsstøtte og ESA ville neppe si ja til det, sier Tina Bru.

– Alle var enige om at oljekrisepakken ikke skulle stimulere fram ulønnsomme prosjekter. Dersom man hadde gått videre med denne oljebasen, ville man gjort nettopp det, legger hun til.

SV ut mot Ap og Sps oljeskryt i Finnmark: – De har ført lokalbefolkningen bak lyset

Ap: Regjeringen er bundet

I juni var Ap-nestleder Hadia Tajik krystallklar om at Veidnes i Nordkapp kommune nå skulle få en oljeterminal:

– Nå har vi fått bundet regjeringen og Frp til masten på at oljen fra Barentshavet skal i land, sa Tajik til E24.

– Det er uheldig at det er skapt forventninger som ikke kan innfris. Det må flere ta ansvaret for. I denne siste runden er det Ap og Sp som må ta det ansvaret, sier Bru.

Men Ap har ikke tenkt å gi opp ilandføring av olje i Finnmark:

– Det handler om politisk vilje, sier Bjørnar Skjæran.

– Regjeringen har ikke lagt to pinner i kors for å skape ringvirkninger i nord fra ressursene som hentes ut i nord. Regjeringspartiene var med på vedtaket, men allerede dagen etter sådde de tvil om viljen til å gjennomføre. Vi kommer ikke til å gi oss før Finnmark får ta del i rikdommen som hentes opp av Barentshavet, legger Ap-nestlederen til.

Har lurt folk i Finnmark

– Ap, Sp og FrP har helt bevisst lurt folk i Finnmark til å tro de skal få arbeidsplasser og ilandføring av olje fra utbyggingen av Johan Castberg, skriver Kari Elisabeth Kaski, SVs finanspolitiske talsperson, i en epost til VG.

– Alle disse tre partiene stemte mot å pålegge Equinor å ilandføre da det fortsatt var mulig å komme med et slikt krav i 2018 da utbyggingen ble behandlet i Stortinget, legger hun til.

Frederic Hauge i Bellona jubler over beslutningen. Han sendte tirsdag et brev til statsminister Erna Solberg (H) og ba henne stoppe planene om oljeterminal på Veidnes:

– Det gir meg litt håp for at politikken fungerer, sier Hauge til VG onsdag morgen.

Bellona argumenterte med at at dette må være «tidenes mest meningsløse politiske olje-vedtak».

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Finnmark
  2. Nordkapp
  3. Tina Bru

Flere artikler

  1. Ber Erna stanse Støres oljeplaner: – Det er fullstendig meningsløst

  2. Krever oljeterminal i Finnmark: Oljeministeren presses av sine egne i nord

  3. Bellona med varselbrev til statsråden: Frykter skandale på Castberg-feltet

  4. Stiller spørsmål om Castberg-problemene: Frykter et nytt Goliat

  5. Castberg-saken: – Equinor skylder på pandemien