Oljeekspert om priskrigen: – Kan se et nærmest ubegrenset fall

Oljepriskollapsen er bare en forsmak på hva som kan komme dersom Opec og Russland ikke blir enige om en ny kuttavtale. Kombinert med virusfrykt og oljelagre som fylles opp, kan det ligge an til ytterligere prisras, frykter analytikere.

Oljeanalytikerne understreker at priskrigen mellom Opec og Russland kommer på verst tenkelige tidspunkt, med etterspørselsfall og usikkerhet rundt coronaviruset.
 • Camilla Knudsen
Publisert: Publisert:

Oljeprisen stupte 30 prosent på det meste da oljemarkedet åpnet søndag kveld, etter at Saudi-Arabia varslet massive priskutt på oljeleveranser, noe ekspertene tolker som begynnelsen på priskrig i oljemarkedet.

Det skjedde etter at Opecs forhandlinger med Russland om en produksjonsavtale kollapset.

– Det er jo fortsatt et svakt håp om en avtale før utgangen av mars når den nåværende avtalen går ut, men den blir nok uansett ikke like bra som det som ble foreslått før helgen, sier SEBs oljeanalytiker Bjarne Schieldrop til E24.

Han tror det kan være duket for en oljepris helt ned i 20 dollar. Det er nesten 50 dollar lavere enn ved starten av året. I skrivende stund ligger prisen på rett under 36 dollar.

Opec-landene hadde i utgangspunktet ønsket å redusere produksjonen av olje på grunn av en dramatisk lavere etterspørsel, som følge av coronaviruset.

Når dagens avtale går ut i slutten av mars, står de oljeproduserende landene i teorien fritt til å pumpe så mye olje de vil.

Fritt fall

– Hvis det ikke blir noen avtale, og man bare kjører på videre i april, kan vi se et nærmest ubegrenset fall i oljeprisen, sier SEB-analytikeren.

Han peker på at oljeetterspørselen nå faller følge av coronaviruset, samtidig som vi står overfor økt produksjon. Det er det som fører til oljepriskollapsen.

– Man kan se Saudi-Arabias utspill om brannsalg av olje som et forhandlingsutspill – kom tilbake til bordet, ellers er det dette dere får. Men det er vanskelig å se for seg at Russland vil bøye seg for denne typen hevnaktige reaksjon og hardball-taktikk.

Les på E24+

Derfor er det blåmandag på Børsen

Satte fyr på oljepriskrigen

DNB Markets kutter mandag sine snittestimater for oljeprisen til 43 dollar i år og 56 dollar neste år, fra henholdsvis 64 og 68 dollar.

– Etter de massive priskuttene i helgen har Saudi-Arabia aldri solgt oljen sin så rabattert noen gang, og det har virkelig satt fyr på oljepriskrigen, sier DNB Markets-analytiker, Helge André Martinsen, til E24.

Han mener det nå er naturlig å anta at oljeprisen vil holde seg på 30-tallet frem til Opecs neste møte i juni, selv om det er umulig å si noe sikkert med coronaviruset.

– En nødløsning kan være om Opec samler seg på nytt, og får til en avtale. Det er ikke vårt hovedscenario, men det beste man kan håpe på i det korte bildet.

Han understreker at verden er så usikker for tiden at alle estimater kommer med høy grad av usikkerhet og at det er stort utfallsrom både på opp- og nedsiden.

– Den store frykten ved dagens nivå er hvis man begynner å stange mot taket i globale oljelagre på grunn av for høyt tilbudsoverskudd. En slik situasjon kan føre til ytterligere prisfall.

Les også

Russland: Kan tåle oljepris mellom 25 og 30 dollar

– Ekstremt dramatisk

Paretos oljeanalytiker, Nadia Wiggen, betegner kombinasjonen av etterspørselsfall grunnet coronaviruset og økt oljeproduksjon som ekstremt dramatisk.

– Hvor lenge dette varer avhenger av hvor lenge Saudi-Arabia kan leve med det lave prisnivået, for Russland kan trolig holde ut lenger, sier hun til E24.

Wiggen mener det nå er umulig å si når oljeprisen kommer tilbake.

– Jeg vet ikke om bunnen er nådd. Håpet er at short-selgerne snart snur, slik at vi kan få et lite prishopp igjen. Det vil uansett være svært volatilt den nærmeste tiden.

Konsekvensene for norske selskaper avhenger i stor grad av hvor langvarig oljeprisfallet blir.

– Selv om dette ikke er positivt for norske oljeselskaper, så er de i hvert fall i en bedre posisjon enn ved det forrige oljeprisfallet, og de har en bedre kontantbeholdning. Det store spørsmålet er hvor lenge dette oljeprisfallet varer, det er det som blir avgjørende.

Les på E24+

Derfor er tankaksjer vinnerne på oljekollapsen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. Coronaviruset
 3. Saudi-Arabia
 4. Russland
 5. Oljeprisen
 6. Oljeproduksjon
 7. Bjarne Schieldrop

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Derfor kan oljeprisfallet bli kortvarig

 2. Historisk kuttavtale fortsatt i spill: – Markedet forventet ikke at det skulle bli så vanskelig

 3. Oljeprisen under 30 dollar: «Vi drukner i olje de neste månedene»

 4. Opec+ enige om historisk oljekutt

 5. Priskrig, kollaps og den lange veien tilbake: Dette preget oljemarkedet i året som gikk