Oljeprisutslagene

Historisk oljeprishopp etter angrepet i Saudi-Arabia

Droneangrepene som har rammet over fem prosent av verdens oljeproduksjon har gitt større bevegelser i oljeprisen enn noen gang tidligere.

 • André Haugen
Publisert:

5,7 millioner fat i daglig oljeproduksjon er satt ut av spill etter at ti droner med eksplosiver angrep saudiarabiske oljeinstallasjoner natt til lørdag.

Dermed er over fem prosent av verdens oljeproduksjon slått ut.

Det har gitt en kraftig oppgang i oljeprisen mandag morgen. Ifølge Bloomberg hoppet futures-prisen på nordsjøoljen Brent nesten 12 dollar til en topp på over 71 dollar fatet da handelen startet.

Det er de kraftigste hoppet siden lanseringen i 1988, skriver nyhetsbyrået.

I timene som har fulgt har riktignok prisen falt noe tilbake, og like etter klokken 06.00 er prisen i spotmarkedet 66,14 dollar fatet, ti prosent høyere enn da handelen stengte fredag.

Ifølge Reuters falt prisen tilbake da Donald Trump sa han godkjente bruk av strategiske amerikanske oljereserver dersom det blir behov.

....sufficient to keep the markets well-supplied. I have also informed all appropriate agencies to expedite approva… https://t.co/3D2rYAkkiZ

Usikker oppstart

Wall Street Journal siterte søndag myndighetskilder på at Saudi-Arabias statseide oljekjempe Saudi Aramco tar sikte på å gjenoppta en tredjedel av produksjonen innen utgangen av mandag.

Men det råder fremdeles usikkerhet, og Reuters viser til kilder som sier det vil ta uker – ikke dager – før oljeproduksjonen er tilbake til normalt.

– Angrepet har betydelige konsekvenser for oljemarkedet, ettersom et tap på fem millioner fat per dag i forsyningen fra Saudi-Arabia ikke kan bli møtt av eksisterende lagre og den begrensede kapasiteten til andre medlemmer av Opec+ i lang tid, sier Wood Mackenzies Alan Gelder i en kommentar.

Les på E24+

Problemet innen olje er ikke at Bolton går, men at Trump blir

Ser 100 dollar fatet

Råvareanalytiker Bjarne Schieldrop i SEB mener nøkkelspørsmålet for oljeprisen nå er hvor lenge produksjonen vil være rammet.

– Hvis det viser seg at det globale oljemarkedet vil miste fem millioner fat per dag i to hele måneder, så snakker vi om et stort hopp i oljeprisen opp mot 100 dollar fatet. Hvis på den andre siden snakker om et par millioner fat per dag i et par uker, så snakker vi om et mye mer dempet hopp, sier han.

Angrepene natt til lørdag rammet et prosesseringsanlegg i Buqyaq og oljefeltet Khurais.

«Locked and loaded»

USAs utenriksminister har allerede sagt at Iran står bak angrepene på Saudi Aramcos installasjoner, til tross for at Houthi-opprørere i Jemen har tatt på seg ansvaret for droneangrepene.

Iran har avvist USAs anklager.

Les på E24+

Irans «spøkelsesskip» er oljemarkedets største mysterium

– Slike nytteløse og blinde beskyldninger og uttalelser er uforståelige og meningsløse, sa talsmann Abbas Mousavi for Irans utenriksdepartement søndag.

Samtidig har Trump, uten å nevne Iran spesifikt, varslet at USA er klare til å svare.

– Saudi-Arabias oljeproduksjon ble angrepet. Vi har grunn til å tro vi vet hvem den skyldige er, og er «locked and loaded» til å svare når det er bekreftet, men vi venter på å høre fra kongedømmet om hvem de tror sto bak angrepet og hvordan vi da skal gå videre, skriver Trump på Twitter.

Saudi Arabia oil supply was attacked. There is reason to believe that we know the culprit, are locked and loaded de… https://t.co/KIcQ6LdQ90OIjeprisen har aldri hoppet mer (for abonnenter)Kan ta uker før produksjonen er tilbake til normalt

Les også:

Les også

Droneangrep mot oljeanlegg i Saudi-Arabia

Kilder: Deler av produksjonen kan gjenopptas mandagTrump etter angrepet på Saudi-Arabias oljeproduksjon: Vi er «locked and loaded» til å svare
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljeprisutslagene
 2. Oljepris
 3. Nordsjøolje
 4. Saudi-Arabia
 5. Saudi Aramco
 6. Oljeproduksjon
 7. USA

Flere artikler

 1. Analysesjef om oljeangrepet: – Har snudd markedet på hodet

 2. Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia

 3. Stort oljeprisfall: På samme nivå som før angrepet mot Saudi-Arabia

 4. NTNU-professor om droneangrepet: – Dette rammer verdensøkonomien

 5. Betalt innhold

  Blaff eller boom? Oljeprishoppet kan bli langvarig