Nordisk vindkraft-topp forstår den norske utbyggings-uroen

RES Groups Norden-sjef sier at Norge har blitt rammet av en «ketchupeffekt».

NTB scanpix/RES Group
Publisert:

– Ikke alle vil like vindkraft, men mange kan bli gjort tryggere på at utbyggingen skjer på en riktig og god måte, sier Matilda Afzelius, administrerende direktør for RES Group i Norden.

Det globale selskapet har jobbet med fornybar energi i over 30 år, og er blant de utenlandske selskapene som har investert i norske vindkraftutbyggingsprosjekt.

Gjennom datterselskapet Nordisk Vindkraft er selskapet på eiersiden i Buheii vindkraftverk i Vest-Agder og Vardafjell vindkraftverk i Rogaland.

Les også

NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging

Motstand

De håper å kunne begynne byggingen av Buheii til neste år. Nå venter de på godkjenning av Miljø-, transport- og anleggsplanen.

– Norge er et fantastisk land for fornybar energi, ikke bare vindkraft, men også vannkraft. Og vindkraften gjør seg best sammen med vannkraft, sier Afzelius.

Som i flere andre kommuner, har det også vært motstand mot vindkraftutbyggingen i Rogaland.

Tidligere denne måneden sendte blant annet rådmannen inn en klage på flere av vedtaksprosessene NVE har hatt i forbindelse med godkjenningen av utbyggingen.

– Jeg tror det er viktig å nå forstå protestene, og hvorfor de kommer. Og så tror jeg det trengs bedre kommunikasjon i alle ledd, sier hun.

Les på E24+ (for abonnenter)

Bloomberg-kommentar: Vi er ett feilsteg unna en global resesjon

Mer kunnskap

Afzelius sier at hun forstå at det er lokal uro flere steder i landet.

– Det er store prosjekter som bygges ut i hele Norge, og det er mye på en gang. Det er positivt er at det har skapt debatt, som igjen har gjort at mange nå har langt mer kunnskap om vindkraft, sier Afzelius, som har jobbet med vindkraft i om lag 20 år.

Hun forteller at det også var uro i Sverige rundt vindkraften da utbyggingen begynte for rundt ti år siden.

– Men i Sverige har utbyggingstakten vært lavere, og turbinene var mindre den gang. I Norge har det vært en ketchupeffekt. Her har mye kommet på en gang, og turbinene er større nå, sier Afzelius, og legger til at det kanskje også er lettere å forklare behovet for mer fornybar energi i Sverige, der kjernekraft har vært en stor elektrisitetskilde.

I Norge fins det allerede mange store vannkraftverk, som sørger for en stor andel fornybar energi.

Les også

Store pengestrømmer flyter mot bærekraft: – Har skjedd utrolig fort

Forutsigbarhet

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg har fortalt at regjeringen også ønsker å se på konsesjonsprosessen, blant annet på involveringen av kommunene.

Afzelius tror dette er riktig vei å gå.

– Vi kan også sørge for bedre kommunikasjon og involvering på eget initiativ, men vi ser frem til at myndighetene også skal se hvordan dette kan bli gjort bedre. Det er bra å kunne ha mer forutsigbarhet for alle parter, sier Afzelius.

Tidligere denne uken ble det også kjent at den omstridte nasjonale rammen for vindkraft, der NVE pekte ut 13 egnede områder, ble forkastet.

– Det kan godt være riktig å legge bort den nasjonale rammen, det viktige er all kunnskapen dette arbeidet har gitt NVE, sier Afzelius.

Oppdraget NVE fikk besto av to deler, et oppdatert kunnskapsgrunnlag om virkninger av vindkraft, og et kart over de mest egnede områdene for vindkraft. Det er kartet som er forkastet.

Kunnskapsgrunnlaget består av en hovedrapport og 21 temarapporter.

Hun sier at RES skal fortsette å satse på vindkraft i Norge, og er trygge på at det er en fremtid for vindkraft, også på land.

– Dette er ikke enten vindmøller i have, på land eller solceller, vi trenger alle typene energiproduksjon, sier Afzelius.