Oljeskam

Mener oljebransjen selv står bak «oljeskam»

SV-politiker Kari Elisabeth Kaski mener oljebransjen tjener på en mer polarisert debatt om klimautfordringene. Det betviler bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass.

REAGERER: SV-politiker og medlem av finanskomiteen på Stortinget Kari Elisabeth Kaski.

Varfjell, Fredrik / NTB scanpix
 • Ingvild Sagmoen
Publisert: Publisert:

– Jeg opplever at det er en oppkonstruert debatt, sier SV-politiker Kari Elisabeth Kaski til E24.

– Det har jo blitt moderne nå å snakke om skam i alle mulige sammenhenger. Oljeskam er et begrep som i stor grad har blitt skapt av oljebransjen selv, og det er synd, for det skaper en mye mer polarisert debatt enn normalt, sier hun.

– Og det er det oljedirektørene som tjener på.

Kaski er selv miljøverner og har blant annet vært medlem av Natur og ungdom. Hun sier hun aldri har opplevd at miljøbevegelsen har brukt begrepet oljeskam, eller snakket om at oljearbeiderne skal skamme seg.

– Vi har tvert om hatt stor respekt for det de som jobber i oljeindustrien bidrar med, og et ønske om å strekke ut en hånd til dem, for vi trenger å ha dem med oss for å lykkes med omstillingen, sier hun.

Å ha en debatt om oljenæringens fremtid, og å snakke om at oljearbeidere skal skamme seg, er to helt forskjellige ting, påpeker hun:

– Det at vi har en debatt om Norges største næring skulle bare mangle, uavhengig av klimasaken. Det er naturlig at den diskuteres i samfunnsdebatten – særlig i lys av klimaendringene. Men det å diskutere dette er noe helt annet enn å mene at oljearbeidere skal skamme seg, sier hun.

Les også

FN-ekspert ber Norge slutte å lete etter mer olje

– Det har ikke kommet fra oss

«I løpet av den siste måneden har vi plutselig kunnet lese at begrepet «oljeskam» har blitt flittig brukt det siste året i tilknytning til klimadebatten. Problemet er bare at det ikke stemmer,» skrev Naturvernforbundets leder Silje Ask Lundberg i et innlegg i iTromsø mandag.

Lundberg synes det er vanskelig å forstå bruken av begrepet oljeskam, sier hun til E24. Også hun mener begrepet er oppkonstruert:

– I noen artikler man leser kan det virke som det er miljøorganisasjonene som bruker det, men det gjør vi ikke. Begrepet er oppkonstruert av mediene, for det har ikke kommet fra oss, sier hun.

I flere tilfeller den siste måneden er det oljebransjen selv som advarer mot oljeskam som blir påført norske oljearbeidere, påpeker Lundberg i iTromsø-innlegget. 

«Ikke én gang er det noen som har bedt norske oljearbeidere om å føle på skam for jobben de gjør,» skriver hun.

Les også

– Det føles urettferdig. Jeg bryr meg også om klimaet

STUSSER: Leder Silje Ask Lundberg i Naturvernforbundet.

Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Må kunne diskutere oljepolitikk

Lundberg mener man må kunne skille mellom å diskutere oljepolitikken som føres og å pålegge oljearbeiderne skam. Det siste er det ingen av miljøorganisasjonene som ønsker, understreker hun.

– Det er ikke sånn at oljearbeiderne skal føle på skam. Det er mye takket være dem at norsk oljehistorie er så god som den er, med så få store, alvorlige ulykker, sier Lundberg.

– Men det betyr ikke at man ikke skal jobbe for politiske endringer. Man kan ikke la være å jobbe for å endre oljepolitikken fordi det jobber mennesker i norsk oljeindustri, sier hun, og legger til:

– En dag vil det ta slutt og da er spørsmålet hvordan man skal sikre trygge jobber for oljearbeiderne – skal det være en styrt og rettferdig utvikling, eller skal man la det gå slik man så da oljeprisen falt og mange mistet jobber og ble permittert. Jeg tenker at vi ikke ønsker det siste.

Les også

– Det er helt klart en anti-olje og gass-atmosfære nå

Synes vi skal slutte å bruke begrepet

Norsk olje og gass tror ikke det er riktig at det er oljebransjen som har funnet på begrepet.

Det er også feil at oljebransjen tjener på en polarisert debatt, sier direktør for næringspolitikk og kommunikasjon Tommy Hansen i interesseorganisasjonen.

– Vi har lyst på en debatt som kan bidra med løsninger på klimautfordringene. Vi jobber hver eneste dag med å prøve og redusere utslippene fra vår næring, og har flinke folk som jobber med blant annet karbonfangst og lagring. Da tror jeg vi gjør lurt i å heie på de folkene, fremfor å vise finger, sier han.

Les på E24+

Kruttønnen som kan skape kaos i oljemarkedet

– Så er det noe med at hvis debatten blir veldig polarisert, så kan det fremstå som at svaret på klimautfordringene er veldig enkelt, og at det bare er å stenge ned norsk olje- og gassproduksjon. Men det kommer ikke til å hjelpe.

Hansen sier han ikke aner hvem som kan ha funnet på «oljeskam», og at han ikke synes det er noe godt begrep.

– Det er flere eksempler i historien på at det å bruke skam som virkemiddel ikke fører til noe bra. Jeg synes det å sende folk i skammekroken er en foreldet teknikk, og har mer tro på at vi må prøve finne løsninger, sier han.

– Jeg synes vi skal slutte å bruke det begrepet og heller begynne å snakke om viktigere ting, som hvordan vi skal løse klimautfordringene og hvordan vi skal sørge for at det er nok energi i verden.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oljeskam
 2. Oljepolitikk
 3. Samfunnsdebatt
 4. Omstilling
 5. Oljebransjen
 6. Klimaendringer
 7. Norsk olje og gass

Flere artikler

 1. – Jeg skjønner ikke hvor oljeskammen kommer fra

 2. – Det føles urettferdig. Jeg bryr meg også om klimaet

 3. Betalt innhold

  Oljearbeidere står sammen mot «oljeskam» på Facebook

 4. Betalt innhold

  Sosialismens nye wonder woman

 5. Bransjepris til kvinnen bak «oljeskam»-debatten