Oljeanalytikere overrasket over prisfallet: – Det har gått raskere ned enn jeg hadde ventet

De siste tre månedene har oljeprisen sunket 26 prosent. I morgentimene er den på ytterligere god vei ned.

TIDLIG UTE: Allerede i 2012 spådde oljeanalytiker Torbjørn Kjus at tiden for høye oljepriser var over - for alltid.
Publisert:

DNB Markets har for lengst satt ned forventningene til prisen per fat Nordsjø-olje til 80 dollar fatet i 2015.

At prisen skulle krype ned til 77 dollar, slik den allerede har gjort i morgentimene fredag, er likevel en overraskelse, forteller oljeanalytiker Thorbjørn Kjus i DNB Markets.

– Jeg hadde lagt opp til at det skulle komme på disse nivåene i første halvår av 2015. Så dette har gått raskere enn det jeg har ventet, sier han.

Vi må tilbake til 2010 for å finne oljepris tilsvarende dagens nivå. Til sammenligning var prisen for et fat nordsjøolje for nøyaktig ett år siden 107,9 dollar.

Også Thina Saltvedt er overrasket over utviklingen.

– Ja, at det faller så mye er en overraskelse. Den store overraskelsen er at Opec, det vil si i realiteten Saudi-Arabia, har endret «gamet», og er ikke lenger like villige til å kutte produksjonen for å holde prisen på rundt 100 dollar fatet, sier analytikeren i Nordea Markets.

Analytiker Thina M. Saltvedt i Nordea Markets

Kjus utdyper:

– Dette handler om å finne ut hvor smertegrensen for den amerikanske oljeindustrien. Dette er et testmodus, og vi får ikke svar før langt ut i 2015.

Aksjelive:Følg utviklingen i oljeprisen i E24s aksjelive

Opec-kutt
Fallet skyldes at markedet ikke har tro på at Opec klarer å stenge kranen tilstrekkelig. Det kan nemlig bli svært vanskelig når land som Iran og Libya allerede har måttet redusere produksjonen av lite frivillige årsaker.

– Det eneste som kan dytte prisen opp nå, er en større geopolitisk smell eller et veldig stort kutt fra Opec. Det er det ingen som tror på. Opec skal nok kutte, men det kommer ikke til å bli stort nok, forteller Kjus videre.

Allerede i 2012 spådde Kjus at tidene med høye oljepriser var på vei over og ut – for alltid. Årsaken er den økende produksjonen av oljesand i USA.

– Med en oljepris på 70-tallet, kan dette få konsekvenser for oljesandutvinningen i USA?

– Det er helt klart at vi ikke får noen nye investeringer i oljesandinvesteringer med disse prisene her. Det samme gjelder ultra dypvannsutvinningen. Skal vi ligge på 70-tallet, er det mye som faller bort, sier Kjus.

Utviklingen frem mot jul:

Det er forventet at det kuttes en del i investeringene fra neste år, men det er først i 2016 at det vil komme større konsekvenser, ettersom mye allerede er avtalefestet.

Saltvedt forteller at mye hviler på hva som kommer ut av neste Opec-møte, 27. november. Hittil har Saudi-Arabia stått for en stor del av produksjonskuttene, nå handler spillet om å få de andre landene med på samme linje.

– Om det kommer et kutt, selv om det ikke nødvendigvis vil være så stort, så vil det være et viktig signal til markedet, sier hun, og understreker at samtidig er så mye olje i markedet fra blant annet Russland og USA at prisene uansett ikke vil skyte til de store høydene igjen.

– Kan oljepriser på over 80-dollar være i siktet?

– Ja, enn så lenge jeg fortsatt tror at det kommer kutt fra Opec, så tror jeg prisene skal opp på 80-tallet, sier hun.

Les også:

Han snakker oljeprisen nedOljegiganter vurderer å fusjonere i USAProfessor om konsekvensen av lavere oljepris: - De som kan bytte til olje, gjør det

Publisert:
Gå til e24.no