E24-podden: Norske verft omstiller seg, men de trenger fortsatt oljen

Kværner Stord er nå i gang med byggingen av det nye Johan Castberg-feltet, i tillegg til flere andre prosjekter. Samtidig forsøker det tradisjonsrike verftet å finne ut hvordan de skal tjene penger i helt nye segmenter i fremtiden. Hør mer i ukens episode av E24-podden!

Njord A-plattformen til Equinor ligger inne til totalrenovering hos Kværner Stord. Bildet er tatt fra helikopterdekket til den nye boligplattformen som Kværner har bygget for Johan Sverdrup-feltet.
Publisert:

STORD/OSLO (E24): I sin over 100 år lange historie har Kværners verft på Stord eksistert, men som konserndirektør Steinar Røgenes påpekte under en omvisning denne uken, det var en tid før oljen:

– Vi har vært i oljen siden før den var fossil.

Han refererte til at verftets historie strekker seg tilbake til starten som en sildoljefabrikk. Siden den gang var verftet en periode et skipsverft som bygget enorme oljetankere. Fra 70-tallet og utover har det stort sett gått i oljeplattformer, rigger og flytende produksjonsenheter for olje- og gassnæringen.

Tirsdag startet selskapet kuttingen av den første stålplaten til plattformdekket på det nye produksjonsskipet til Johan Castberg-feltet i Barentshavet.

Kontrakten med Equinor er på 3,8 milliarder kroner og vil sysselsette Kværner, deres leverandører og mange tusen folk i fire år frem til feltet skal i produksjon i 2022.

I ukens episode får du høre mer om dette prosjektet, alle de andre store prosjektene som man holder på med på verftet og ikke minst: Hvilke planer man har for fremtiden.

Store deler av norsk leverandørindustri jobber nå med å finne nye inntektsmuligheter i fremtiden. Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg fikk æren av å starte stålkuttingen tirsdag, men han er ikke pessimistisk når han blir spurt om det går an å fylle tomrommet som en gang vil komme etter oljen:

– Stord er et godt eksempel på dette, og vi går jo på tomten som en gang i tiden var en sildoljefabrikk. Så bruker man kompetansen til å utvikle nye forretningsområder. Det vil vi klare i fremtiden også, men olje- og gassnæringen er ekstremt viktig for å gi den knoppskytingen vi ser, sier Freiberg og peker på hvordan oljekompetansen brukes til å designe offshore oppdrettsanlegg nå.

– Men la det ikke være noen tvil: Aktiviteten på sokkelen vil og skal være høy. Det skal i hvert fall vi legge til rette for, legger oljeministeren til.

Hør ukens utgave av E24-podden fra Stord: Norske verft omstiller seg, men de trenger fortsatt oljen

Les også

Kværner har kuttet den første stålplaten: Nå er byggingen av Johan Castberg i gang

– Tror det finnes gode muligheter

Kværner bygger nå på kaianlegget sitt for 370 millioner for å bli mer konkurransedyktige:

– Vi gjør det for Castberg-prosjektet, men vi posisjonerer oss for fremtiden og FPSOer, som vi blant annet tror det kommer en del av i Barentshavet. Denne kaien vil være skreddersydd for denne typen prosjekter, sier konserndirektør Steinar Røgenes.

Konsernsjef Karl-Petter Løken sier at de også sikter seg inn mot jobber utenfor Norge:

– Vi vil også se etter prosjekter internasjonalt, sier Løken.

Han sier at ambisjonen om å øke omsetningen fra drøye 7 milliarder i år til over 10 milliarder i årene fremover, både kommer av prosjekter de ser er på vei ut mot anbudsprosesser, og at prosjektaktiviteten hos olje- og gasselskapene er høyere nå enn før:

– Om prosjektene sanksjoneres allerede neste år er litt tidlig å si, og det er ikke vi som avgjør. Men det er en kombinasjon av de eksisterende segmentene og de nye vekstområdene der vi ser vi kan vokse, sier Løken.

Konsernsjef Karl-Petter Løken i Kværner på vei fra Stord tirsdag ettermiddag. I bakgrunnen skimtes olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg, som skulle på samme fly

Analysesjef Frederik Lunde i Carnegie sier i E24-podden at han tror det finnes gode muligheter for at Kværner skal nå målet sitt om å bikke 10 milliarder i omsetning igjen:

– Det jobbes nå med flere store prosjekter som kan gå Kværners vei, inkludert OMVs Wisting, Lundins Alta/Gohta, Bay du Nord i Canada og Aker Energys prosjekt i Ghana, sier han og fortsetter:

– Det blir veldig spennende hvis man nå bygger FPSOer (flytende produksjonsskip, journ.anm.) for det afrikanske markedet på Stord, men det er ikke utenkelig at man bygger videre på erfaringen fra Johan Castberg.

Lunde tror man vil trenge en base av olje- og gassprosjekter i bunn og at havvind eller andre satsingsområder ikke kan erstatte oljen på kort og mellomlang sikt:

– HAvvind-satsingen handler om å så noen korn som kanskje kan gi noe stort på sikt, men på kort og mellomlangt er man avhengig av olje og gass for å få de volumene de snakker om, sier Lunde.

Hør ukens utgave av E24-podden fra Stord: Norske verft omstiller seg, men de trenger fortsatt oljen

NORD-EUROPAS STØRSTE: Kranen på Kværner Stord er regelrett gigantisk og synes fra lang avstand. Nå utvider selskapet kaianlegget og skinnegangen til kranen for å få mer arbeidsrom. På bildet ser du også boligplattformen til Johan Sverdrup-feltet som er ferdig og er under testing.
Tirsdag 21. november 2018 satte Kværner i gang kuttingen av den første stålplaten til plattformdekket på det nye Johan Castberg-feltet. Stålplaten er badet i vann for å gi kjøling under den automatiserte kuttingen
Les også

Vil bruke 42 til 84 millioner årlig på å hindre avskoging

Les også

Skal bygge sitt fjerde Sverdrup-understell for 900 mill.

Les også

Aker BP overtar Equinors andel i gassfunn: Kjøper for to milliarder

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om