Hammerfest skal skinne

Ordfører Alf E. Jakobsen takker Snøhvit og Statoil for at en nedslitt by får nytt liv, og at folketallet og optimismen øker.

SNØHVIT OG GOLIAT POSITIVT FOR HAMMERFEST OG NORD-NORGE

Ole Magnus Rapp
 • Ole Magnus OLE MAGNUS RAPP
Publisert:,

Les flere nyheter på E24

Hammerfest er nærmest en ny by. Kommunen får årlig 154 millioner kroner i eiendomsskatt fra gassanlegget Snøhvit, og for tiden investeres det ca. 1,2 milliarder i skoler, barnehager, eldresenter, nytt rådhus og andre fellesgoder.

Storgata gjennom byen graves opp, og alle rør skiftes ut. Den nye gaten skal ha varmekabler, med skiferlagte fortau og en helt spesiell belysning.

– Vi opplever at høyt utdannede ungdommer flytter hjem til Hammerfest. Også fiskerinæringen utvikler seg svært positivt, sier Jakobsen. Byen vil oppleve ny vekst når gassanlegget blir utvidet. Samtidig skal oljefeltet Goliat utbygges, og oljeselskap og leverandører er i ferd med å etablere seg i Hammerfest.

Olje- og energiminister Terje Riis Johansen vil bruke både pisk og gulrot for at oljeselskapene skal spre positive ringvirkninger over større deler av landet.


På Barentshav-konferansen i Hammerfest var Riis Johansen sterk og klar i sin tale: Han vil at rikdommene under havbunnen også skal føre til arbeidsplasser og vil om nødvendig bruke makt for at olje- og gassindustrien skal bygge opp lokal kompetanse og bruke lokale leverandører.


– Det er en merverdi for oljeselskapene selv å ha et lokalt leverandørnettverk, så de slipper å hente deler fra Korea, sa statsråden.
– Jeg vil at Goliat skal bli et pluss for hele Nord-Norge. Vi vil stille strengere krav til oljeselskapene om bruk av lokale ressurser, og kan påvirke dette gjennom tillatelsene til drift, sier han i det moderne lokalet i Hammerfests nye kulturhus.
I nabokommunen Hasvik er situasjonen ikke like strålende. De har ikke merket noen positive ringvirkninger av Snøhvit, men håper at Goliat skal gi styrke til Hasvik.
– Jeg er glad for at oljeministeren er tydelig på at godene skal spres til flere. Nå må han passe på at det skjer når Goliat bygges ut, sier ordfører Eva Husby. Hun er glad på vegne av Hammerfest, og har nå innledet samarbeid med andre nabokommuner for å få ringvirkninger av det som skjer i havet like utenfor.
– Vi forventer drahjelp fra Hammerfest. Til nå har effekten for oss vært at dyktige ungdommer forlater Hasvik, og får seg jobb i Hammerfest, sier hun.


Oljeselskapet ENI etablerer seg nå i Hammerfest, og forbereder seg på å bygge ut oljefunnet Goliat. Aker Solutions har fått kontrakt på undervannsinstallasjoner, verd 2,3 milliarder kroner.
– For oss er det best å finne gode leverandører lokalt, dermed får vi kompetanse vi også kan benytte senere, sier ENIs industrikoordinator Bjørn Bjørgve. Han påpeker at ENI trenger alt fra hotell, via helikopter til transport, mat og drikke. De savner et stort industriserviceselskap med kapasitet og kompetanse.
Produksjonsdirektør Knut Henrik Dalland sier at Statoil Melkøya gjør en stor del av innkjøpene lokalt.
– For oss er kortreiste leveranser ofte de beste, sier Dalland.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Karbonader, kjærlighet og karbon i Nord-Norges klondyke

 2. Betalt innhold

  Oljebransjen endret Hammerfest for alltid

 3. Erstatter Findus med Barents-olje

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Skrugard øker optimismen i Hammerfest

 6. Goliat-feltet gir jobb til 1.212 i Norge hvert år