Statoil kjøper ut Total fra skandale-feltet Martin Linge

Statoil blar opp snaue 12 milliarder kroner til franske Total for å sikre seg Martin Linge-feltet, Garantiana-funnet og en skattefordel verdt over 8,0 milliard kroner.

ELEKTRIFISERT: Martin Linge-feltet vil få en forsinket start i 2019. Denne illustrasjonen fra ABB viser hvordan feltet skal få strøm fra land med verdens lengste vekselstrømkabel på 160 kilometer. Strømforsyningen vil redusere CO2-utslippene med 200.000 tonn per år, ifølge Statoil.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Denne transaksjonen gir oss ytterligere konkurransedyktige vekstprosjekter på norsk sokkel. Martin Linge-feltet bygges ut med innovative løsninger for økt sikkerhet, verdiskaping og reduserte utslipp. Dette er i tråd med vår strategi, sier Arne Sigve Nylund, Statoils konserndirektør for norsk sokkel, i en uttalelse.

Nylund har nå signert en avtale med den franske oljegiganten Total som innebærer at Statoil overtar operatørskapet og Totals eierandel på 51 prosent i Martin Linge-feltet.

Dermed øker Statoil eierandelen fra 19 til 70 prosent. Petoro eier de resterende 30 prosentene. Feltet er kraftig forsinket og har så langt blitt 12,1 milliarder dyrere enn planlagt.

SKAL RYDDE OPP: Statoils Arne Sigve Nylund, konserndirektør for norsk sokkel (DPN) tar nå over operatørskapet på Martin Linge.

I tillegg til Martin Linge, har Statoil også inngått en avtale om å overta Totals eierandel på 40 prosent i Garantiana-funnet, som ligger nord for Visund.

Ifølge Oljedirektoratet skal Garantiana-funnet fra 2012 kobles opp mot Knarr-produksjonsskipet eller Gullfaks B-plattformen, og utbyggingsplanen skal være klar i 2018. De andre eierne i Garantiana er Point Resources (HitecVision) og Aker BP med 30 prosent hver.

Mens Martin Linge inneholder rundt 300 millioner fat olje og gass med muligheter for flere funn, inneholder Garantiana et sted mellom 50 og 70 millioner fat oljeekvivalenter.

Salget av Martin Linge gjør at Total vil ende opp som et rent eie- og partnerselskap i Norge, uten egenopererte felt.

– Ser ut som en god deal

– Ved å benytte Statoils driftserfaring og våre eksisterende kontrakter kan vi realisere ytterligere muligheter og synergier fra disse eiendelene, sier Arne Sigve Nylund i Statoil.

Statoil-analytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets skriver i en oppdatering til sine kunder at avtalen ved første øyekast «ser ut som en god deal». Han peker på at Statoil impliserer at Statoil skaffer seg totalt 177 millioner fat olje og gass med nye ressurser, hvis man justerer for eierandelene.

– Ved første øyekast ser oppkjøpt gunstig ut for Statoil av to årsaker: Verdsettelsen (EV/GAV 0,85x) indikerer at ressursbasen er kjøpt til rabatt, og oppkjøpet er trolig gjort på et attraktivt tidspunkt i olje- og gassyklusen, skriver Sveen-Nilsen.

Statoil betaler 1,45 milliarder dollar (11,8 milliarder kroner) til Total for eiendelene, men sikrer seg også en skattefordel som har en nominell verdi på en drøy milliard dollar 8,2 milliarder kroner) etter skatt.

Avtalen innebærer at de ansatte det gjelder overføres fra Total til Statoil.

Selve transaksjonen vil gjennomføres i 2018, gitt at myndighetene godkjenner den. Vederlaget er basert på en effektiv dato 1. januar 2017.

Les også

Salget blir møtt med sjokk og skuffelse hos fagforening

Milliardoverskridelser

Martin Linge-feltet er et olje- og gassfelt under utbygging vest for Oseberg-feltet i Nordsjøen som inneholder rundt 300 millioner fat oljeekvivalenter og med forventet levetid godt ut på 2030-tallet.

Mens Kværner har levert stålunderstellet på plattformen som bestilt for flere år siden (understellet står ute i havet klar til bruk), har byggingen av selve plattformdekket på Samsung-verftet i Korea vært alt annet enn en suksesshistorie.

I budsjettdokumentene fra Olje- og energidepartementet som ble lagt frem i oktober kom det frem at overskridelsen på Martin Linge-utbyggingen nå er oppe i totalt 12,1 milliarder. Gitt at feltet egentlig skulle koste anslagsvis 29,2 milliarder ifølge utbyggingsplanen (PUD) er kostnadssmellen på 42 prosent.

Feltet skulle egentlig vært i produksjon i 2016, men ble så forsinket til 2018 på grunn av en rekke forhold. På toppen av problemene med byggingen skjedde det en tragisk dødsulykke på Samsung-verftet i våres, som førte til at oppstarten ble forsinket til første halvår 2019.

– Begrensede muligheter

I en egen pressemelding påpeker Total at de er i ferd med å ta over Maersk Oils portefølje, som også inkluderer eierandeler i det attraktive Johan Sverdrup-feltet. Avtalen med Maersk vil gjøre Total til den nest største operatøren i Nordsjøen (norsk og britisk side) samlet sett.

– Dette har ført oss til en gjennomgang av porteføljen i området for fokusere på eierandeler der Total kan skape synergier og senke break even-priser (balansepriser, journ.anm.). Gitt at Martin Linge er Totals eneste selvopererte felt i Norge er det begrensede muligheter for å optimalisere driften, mens Statoils ledende posisjon på norsk sokkel gir dem en bedre posisjon til å optimalisere feltet på vegne av alle aktører, sier Arnaud Breuillac, lete- og driftssjef i Total, i meldingen.

– Vi er derfor fornøyd med avtalen med Statoil, fortsetter han.

Total-direktøren sier videre at Norge fortsatt er et «strategisk land» for Total som en av de største bidragsyterne til konsernets produksjon.

– Vi har selvfølgelig fortsatt som hensikt å bidra med vår ekspertise i Norge og vil spesielt fokusere på ikke-opererte felt som Ekofisk, Snøhvit og Johan Sverdrup, sier Breuillac videre.

Les også

Så dyr blir Statoils milliardvindpark

Les også

Første milliardkontrakt på Johan Castberg er klar

Les også

Blir operatør for «Brasils Johan Sverdrup»: – Dette er stort

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
 2. Total
 3. Oljebransjen

Flere artikler

 1. Setter inn egne toppfolk for å lose skandalefeltet Martin Linge i havn

 2. Betalt innhold

  Statoil-sjefen lot seg overbevise til å kjøpe verkebyllen Martin Linge

 3. Betalt innhold

  Statoil overtar som operatør og eier for Martin Linge-feltet

 4. Martin Linge satt i gang: Jakter mer olje i nabolaget

 5. Betalt innhold

  Kostnadssmellen på Martin Linge øker ytterligere etter Equinor tok over