Saudi-Arabias oljeminister lover enda større kutt etter historisk oljeavtale

Løftene om produksjonskutt kommer på løpende bånd fra oljestormakten.

KUTTLØFTER: Saudi-Arabia's energiminister Khalid al-Falih lover redusert oljeproduksjon. Her ved Opec-møtet i Wien, Østerrike, 30. november. REUTERS/Heinz-Peter Bader
Publisert: Publisert:

Oljekartellet Opecs produksjonskuttavtale ble i helgen fulgt opp med en kuttavtale med produsenter utenfor kartellet, den første avtalen i sitt slag siden 2001.

Etter at det i årene etter oljepriskollapsen i 2014 tilsynelatende satt langt inn å komme til enighet har dermed to avtaler som skal stagge oljeoverfloden blitt inngått den siste tiden.

Lover enda større kutt

Fra det dominerende Opec-medlemmet Saudi-Arabia kommer nå i tillegg signaler om enda større produksjonsreduksjon, ifølge Bloomberg,

Mens Opec-avtalen inngått i 30. november skisserte opp en nedgang i lendets produksjon til 10,06 millioner fat om dagen, fra nær 10,7 millioner fat per dag i juli, lover Saudi-Arabias oljeminister Khalid al-Falih enda mer etter at avtalen med landene utenfor kartellet er i boks, ifølge Bloomberg.

– Jeg kan si med absolutt sikkerhet at med effekt fra 1. januar kommer vi til å kutte betydelig under det nivået vi forpliktet oss til 30. november, sier Falih etter lørdagens møte.

Les også

IEA-sjefen på Norgesbesøk: Verden trenger norsk olje

Der forpliktet land utenfor OPEC seg til en reduksjon i den daglige produksjonen på rundt 600.000 fat.

– Det viser forpliktelsen til Riyadh om å rebalansere markedet og burde sette en stopper for bekymringene om at OPEC klarer å levere på avtalen, sier oljeanalytiker Amrita Sen i konsulentbyrået Energy Aspects til Bloomberg.

Avtalen med land i og utenfor OPEC omfatter nå 60 prosent av verdens oljeproduksjon.

Mens Russland lover produksjonskutt på 300.000 per dag fra neste år, fra det høyeste produksjonsnivået på 30 år er også flere mindre produsenter med.

Det kommer på toppen av Opec-landenes løfter, der disse seks medlemslandene ofrer mest av sin egen produksjon.

Oljerally på kuttplaner

Oljelandenes kuttiver har satt fart i oljeprisen.

Siden oljeavtalen i slutten av november har nordsjøoljen blitt sendt opp nesten 15 prosent til 54,3 dollar per fat.

Det er fortsatt rundt halvparten av hva oljeprisen lå på før kollapsen i 2014.

Årene med høy oljepris la grunnlaget for en voldsom vekst i produksjonen av skiferolje i USA.

Les også

Opecs oljefest fortsetter: Statoil verdt 40 milliarder mer

Da oljeprisen startet å falle i 2014 valgte OPEC med Saudi-Arabia i spissen heller å åpne oljekranene enn å kutte for å styre oljeprisen oppover igjen. Slik ville de skvise ut høykostprodusentene og kapre markedsandeler.

Med økt produksjon også fra OPEC har markedet nærmest svømt i olje, noe som sendte prisene ned til under 30 dollar fatet på det laveste.

Men lave priser i lang tid har smertet for Opec-landene, som nå forsøker å øke prisene igjen.

Forsøkene på å begrense tilbudssiden som gjøres er ikke uten risiko for at produksjonen igjen øker, skulle prisene komme høyt opp. Fra analytikerhold har det blitt påpekt at den fleksible amerikanske produksjonen kan legge et lokk på hvor høyt prisene kan stige.

Les også

Dette er et norsk eksporteventyr

Les også

– De lager mer og mer røyk. Til slutt kommer eksplosjonen

Les også

Lav appetitt for karbonfangst

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om