Ny blåmandag for veddemålet som senket Einar Aas: – Vanvittig endring bare siden fredag

Forskjellen mellom kraftprisene i Tyskland og Norden har økt videre til nytt rekordnivå siden Einar Aas måtte kaste inn håndkleet.

MER VANN: Bare siden fredag har magasinfyllingen økt voldsomt, ifølge analytiker – og bidratt til rekordhøyt sprik mellom nordiske og tyske kraftpriser. Her er Hunderfossen kraftstasjon i Gudbrandsdalslågen avbildet i en tidligere anledning.

Foto: Paul Kleiven NTB scanpix
  • Karl Wig
Publisert:

– Dette bare fortsetter. Og det er dramatisk for hele troverdigheten til markedet, sier kraftanalytiker og analysesjef Tor Reier Lilleholt i Wattsight til E24.

Det er noen dager siden krafttrader Einar Aas meldte om milliardtapet som setter ham på konkursens rand.

Aas veddet på at kraftprisene i Norden og Tyskland skulle nærme seg hverandre. Men forrige mandag kom overraskende værmeldinger som sendte prisene i motsatt retning.

I løpet av den skjebnesvangre dagen økte prisforskjellen til over 15 euro per megawattime, et uvanlig stort sprik.

Les på E24+

Kommentar: Aas' milliardfall må ikke bortforklares med svarte svaner

Rekordsprik

Denne mandagen har de voldsomme bevegelsene fortsatt: Prisspriket har økt med ytterligere fire euro til rekordhøye 19 euro.

– Det er veldig spesielt. Differansen har aldri vært så høy som nå, sier kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Thomson Reuters til E24.

Den tidligere rekorden ligger på rundt 15 euro prisforskjell mellom de to markedene. Det skjedde i desember 2011, opplyser Djupskås – og altså forrige mandag.

Aas fikk selv sin posisjon tvangssolgt av Nasdaq torsdag. Men for andre som har veddet på samme måte som krafttraderen fra Grimstad, og fortsatt ikke solgt sine posisjoner, har situasjonen altså blitt betydelig verre.

REKORDSTORT SPRIK: Grafen viser utviklingen i prisforskjell for 2019-kontrakter mellom det nordiske og tyske kraftmarkedet så langt i år. Siden spriket endte på 15 euro forrige mandag, har det nå økt ytterligere til over 19 euro.

Kilde: Wattsight

– Dramatikken er ikke over. Det sier seg selv. Noen har overtatt posisjonen til Einar Aas, kanskje med rabatt. I tillegg kommer andre aktører med slike posisjoner, sier Lilleholt.

– Disse må nå enten spytte inn mer penger, eller selge seg ut, fortsetter kraftanalytikeren.

Les på E24+

Dette er kraftmarkedet som felte Einar Aas

– Vanvittig endring

Flere har spurt seg hvilke prisbevegelser Aas' selv satte i gang da hans gigantposisjon ble solgt unna i forrige uke. Lilleholm tror effekten dels kan forklare de store endringene man ser nå.

– Det er ikke en naturlig bevegelse vi ser i dag, mener han.

Mer uvær – og desto bedre vannfylling i magasinene – er likevel med på å forklare hvorfor spriket har økt ytterligere over helgen, ifølge kraftanalytikerne.

– I dag stiger kullprisene og CO₂-prisene videre, mens været er kliss bløtt, med flere tropiske orkaner som gir ytterligere prisnedgang i Norden, forklarer Lilleholm.

Djupskås beskriver en total værforandring på kort tid:

– I sommer var det knusktørt, og rundt 36 terawattimer lavere magasinfylling enn normalt. Fredag var mye av vannmangelen tatt igjen, og underskuddet var på 14 terawattimer. Men nå mangler vannmagasinene kun syv terawattimer i forhold til normalen, sier Djupskås.

– Det er en vanvittig endring bare siden fredag, sier han.

Les også

– Følger situasjonen svært tett

Les også

Nasdaq varsler grep for å redusere risiko etter Aas feilslåtte spekulering

Her kan du lese mer om

  1. Strømpriser
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Eksperter ribber Nasdaqs sorte svane

  2. Nettsted: Einar Aas’ portefølje solgt til tysk kraftkjempe

  3. Tysk kullgrep kan øke norsk strømpris

  4. Annonsørinnhold

  5. Kraftig hopp i strømprisen: – Overrasket, sier kraftanalytiker

  6. – Kan være et forvarsel på hva vi kan vente til vinteren