Ser vekstmulighet i sol og vind: – Kan ikke ignoreres

Flere oljegiganter vil trolig følge i Statoils fotspor og satse mer på vind- og solenergi, mener analysefirmaet Wood Mackenzie, som ser store vekstmuligheter.

TAR AV: Flere oljeselskaper vil trolig vurdere å flytte penger fra noen av de olje- og gassprosjektene som har svakest økonomi til raskt voksende sektorer som sol og vind, tror Wood Mackenzie. Dette er danske Dong Energys havvindpark Horns Rev 2.

Foto: Dong Energy
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Noen ble kanskje overrasket da Statoil i februar lanserte nye mål for fornybar energi, særlig havvind.

Vel å merke har oljegiganten bygget ut havvind før, og selskapet har mye ekspertise innen å drive store prosjekt til havs. Men Statoils nye mål for 2030 var nok mer ambisiøst enn mange hadde ventet.

Konsernsjef Eldar Sætre gikk nemlig på scenen på et konferansesenter i London og erklærte at han kan komme til å bruke hele 15-20 prosent av selskapets årlige investeringer på nye energiløsninger som vindkraft til havs og karbonrensing.

Les mer: Statoil kan bruke 12 mrd. per år på vindkraft

Nå sier det Edinburgh-baserte analytikerfirmaet Wood Mackenzie at dette kan komme til å bli en trend for mange av de store oljeselskapene: at mer kapital flyttes fra olje til sol- og vindenergi.

– Vekstmuligheten i fornybar energi kan ikke ignoreres, sier Tom Ellacott, direktør for bedriftsanalyse i Wood Mackenzie.

– Fornybar energi vil bare levere 1 prosent av verdens energibehov i 2017, men vil ha tatt en langt større bit av det globale energimarkedet ved midten av neste tiår, sier han.

Les mer: Sol vokser mye mer enn ventet

STERK VEKST: Slik ser Wood Mackenzie for seg veksten (compound annual growth rate, eller gjennomsnittlig årlig vekst) for fornybart, gass og olje på venstre figur, og på høyre figur veksten i kraftproduksjon fra sol og vind. Den stiplede linjen er i et ekstra klimavennlig scenario.

Foto: Wood Mackenzie

– Må forberede seg

Verden er i ferd med å omstille seg og ta i bruk mer fornybar energi, og oljeselskapene må forberede seg, skriver Wood Mackenzie i rapporten «Could renewables be the Majors’ next big thing?»

Les også

Sol vokser mye mer enn ventet

«Omstillingen til ny energi vil bli den største endringen i strategisk retning på en generasjon. Oljegigantene har bare begynt å så frøene til de radikale endringene som ligger foran oss,» skriver selskapet.

«Det er fortsatt spørsmålstegn ved skalaen. Men vind og sol vil i økende grad bli viktige strategiske vekstområder som man ikke har råd til å overse når de store oljeselskapene planlegger mot 2035 og tiden etter dette,» legger Wood Mackenzie til.

For de mest aktive oljeselskapene kan fornybar energi komme til å utgjøre mer enn en femtedel av totale investeringer etter 2030, skriver Wood Mackenzie i rapporten.

Les mer: Lavkarbondiett er trendy i oljebransjen

Les også

Fersk IEA-rapport: Kan nå nullutslipp i 2060

Venter voldsom vekst

Firmaet venter en årlig vekst på seks prosent for vind og 11 prosent for solkraft de neste 20 årene.

Oljeetterspørselen skal derimot bare vokse med 0,5 prosent i året, og hvis verden lykkes i å nå sine klimamål vil oljen nå en topp i 2030, sier Wood Mackenzie.

Statoil anslår omtrent det samme i en fersk rapport, men sier oljetoppen kan komme tidligere hvis klimapolitikken strammes til. Bare i en dyster verden med strid mellom nasjonene vil oljen fortsette å øke til 2050, ifølge Statoil.

Les mer: Statoils klimascenario spår oljefall før 2025

Les også

Lavkarbon-diett er trendy i oljebransjen

Har skjedd før

Dette er ikke første gang at oljeselskaper interesserer seg for fornybar energi. Blant annet kjørte BP en kampanje kalt «beyond petroleum» – etter petroleum, og fikk kritikk for å legge den bak seg.

– Jeg tror det er annerledes nå. Oppfatningen av hvor vi står i endringen er helt annerledes enn for fem eller syv år siden. Det at de er interessert i dette viser hvor fort skiftet går, sier Anders Bjartnes, redaktør og daglig leder i Energi og Klima.

– Hvilken rolle har Statoil inntatt i dette?

– Jeg oppfatter at Statoil er blant de oljeselskapene som har kommet lengst i å erkjenne at dette skiftet er ustoppelig, sier Bjartnes.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Fornybar energi
 2. Vindkraft
 3. Solenergi
 4. Olje og gass
 5. Klima
 6. Energi
 7. Oljebransjen

Flere artikler

 1. – Energiomstilling er det heteste temaet i industrien nå

 2. Tror lykken snur for oljeselskapene i 2018: – De store kuttene er over

 3. Rekordvekst for vindturbiner

 4. Annonsørinnhold

 5. Nordsjøen er tilbake: Venter boreboom i Norge

 6. Spesialfondene har inntatt Nordsjøen: Okea blir en lakmustest