Equinor søker om gigantutvidelse av Troll-feltet

Gassgiganten på norsk sokkel, Troll-feltet, skal nå utvides i et multimilliarders prosjekt i regi av Equinor. Tirsdag overleverer selskapet søknaden til olje- og energiministeren.

MILLIARDINVESTERING: Bildet viser Troll A plattformen.
  • Marius Lorentzen
  • John Thomas Aarø
Publisert:

Selve grunnfjellet i norsk gassproduksjon, Troll-feltet, skal nå utvides.

I en melding fra Equinor tirsdag morgen kommer det frem at den norske oljekjempen skal investere 7,8 milliarder på videreutviklingen av Troll-feltet.

– Dette er trolig et av de mest lønnsomme og robuste prosjektet vi har hatt i selskapets historie, sier Margareth Øvrum, konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i Equinor, i en kommentar.

Oljeselskapet varsler videre at det tirsdag signerer kontrakter for en estimert verdi av 750 millioner kroner med Allseas, Nexans og Deep Ocean for marine installasjoner og undervannsutstyr.

Equinor har allerede tildelt en kjempekontrakt i prosjektet. Det skjedde 16. mai da konsernsjef Eldar Sætre hadde invitert til navnebytte-fest for å markere overgangen fra Statoil- til Equinor-navnet ute på Troll-feltet.

Kontrakten på en milliard kroner gikk til Aker Solutions, som skal levere en ny prosessmodul på 1.200 tonn som skal installeres i 2020 før Troll Future skal i produksjon i 2021.

Modulen skal bistå Statoil med å hente ut ytterligere 2,2 milliarder oljeekvivalenter med olje og gass, og prosjektet har en såkalt break-even (lønnsomhetspris) på under 10 dollar per fat, ifølge Equinor.

Forventet fremtidig kontantstrøm fra Troll er anslått til 1.650 milliarder kroner, skriver Equinor i pressemeldingen. .

Les også

Microsoft inngår milliardavtale med Equinor: Bygger sine første norske datasentre

Nesten halvparten av all norsk gass

Størrelsen på Troll-feltet, som ble funnet i 1979 og som kom i produksjon i 1995, er gigantisk. Feltet inneholder alene rundt 40 prosent av alle gassreservene på norsk sokkel, og er i tillegg en av de største oljefeltene vi har funnet her i landet.

– Troll er et olje- og gassfelt i særklasse i verden. Det at vi i dag leverer plan for utbygging og drift for neste fase i Troll-utviklingen, er svært viktig både for fremtidig verdiskaping til det norske samfunnet, men også for å sikre fremtidige gassleveranser til Europa, sier Øvrum.

Margareth Øvrum i Equinor

Feltet er bygget ut i faser og man startet med Troll A-plattformen, som med sin totale høyde på 472 meter er den største flyttbare menneskeskapte konstruksjonen i verden. Plattformen drives med strøm fra land.

Etter det fulgte blant annet utbyggingen av Troll B- og C-plattformene.

Utbyggingsplanen som nå overleveres er for utvinning av gassreservene i det som kalles Troll Vest, og dette er den tredje utbyggingsfasen.

Det meste av oljen er hentet opp, men det gjenstår masse gass. Equinor regner med at man kan utvinne i minst 70 år.

Ifølge Oljedirektoratet gjensto det ved utgangen av 2017 rundt 127 millioner fat av de opprinnelige 1,79 milliarder fatene med olje som ble funnet i feltet.

Når det gjelder gassen er det derimot nesten 5,2 milliarder fat oljeekvivalenter av de opprinnelige 9,0 milliarder fat oljeekvivalenter. Gassen sendes til land for behandling på anlegget på Kollsnes før den etter hvert sendes i rør til Belgia. Oljen blir sendt i rør til Mongstad.

Equinor (da Statoil) overtok operatørskapet for Troll Gass i 1996 fra Shell, og eier i dag 30,6 prosent. Staten eier mest gjennom Petoro og deres eierandel på 56 prosent. Shell, Total og ConocoPhillips eier henholdsvis 8,1, 3,7 og 1,6 prosent.

Det var Hydro som i sin tid var operatør for oljeutvinningen på Troll, og etter at de fusjonerte med Statoil ble altså operatørskapet innlemmet i det som i dag er Equinor.

Venter flere søknader

I januar sikret Aker Solutions seg også milliardkontrakten for å levere subsea-produksjonssystemet og subsea-tjenester til Troll Future.

Utbyggingsplanen for Troll Future er den andre som leveres så langt i år, etter at Wintershall den 16. mai overleverte søknaden for Nova-feltet. Olje- og energiminister Terje Søviknes har tidligere uttalt at han forventer mellom fem og ti søknader før nyttår.

På listen over søknader som etter all sannsynlighet kommer er andre fase av Johan Sverdrup-utbyggingen. I tillegg kan Garantiana-prosjektet, Lundin Norways Luno II og Brasse-prosjektet også komme, men det er langt fra sikkert om de blir klar før eller nyttår.

Les også

– De største kontraktene vi har tildelt noen gang

Les også

Equinor skal spare milliarder med ny teknologi

Les også

Tildeler nye lisenser i 24. konsesjonsrunde

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Equinor
  2. Oljebransjen

Flere artikler

  1. – Har ingen planer om å forlate norsk sokkel

  2. Vil elektrifisere mer av Troll-feltet: Investerer nesten åtte milliarder

  3. Vår Energi har oljeplanene klare: Ruster opp Balder og Ringhorne for 19 milliarder

  4. Wintershall klar med årets første utbyggingsplan

  5. Martin Linge blir enda dyrere og utsatt – igjen