Vil utvinne kryptovaluta i Ballangen: Dette er kanadiernes plan

Hive Blockchain ga nær 100 millioner kroner for et planlagt datasenter i Ballangen, og skal utvinne kryptovaluta. Nå forteller det kanadiske selskapet mer om planene.

TIL NORGE: - Vi vil gjerne få noe i gang på stedet i år, sier konsernsjef Harry Pokrandt i Hive Blockchain til E24. Det kandiske selskapet har kjøpt datasenterselskapet Kolos, og har planer om å bygge et datasenter i norske Ballangen for å utvinne kryptovaluta.

Foto: Hive Blockchain
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

I slutten av mars kom nyheten om at kanadiske Hive Blockchain hadde kjøpt selskapet Kolos i Ballangen for 77,5 millioner kroner i kontanter pluss verdipapirer i Hive Blockchain.

Dermed fikk selskapet tilgang til en betydelig eiendom og planer om det som ifølge pressemeldingene etter hvert vil kunne bli ett av verdens største datasenter med en kapasitet på opptil 1.000 megawatt.

Selskapets sjef utdyper planene i et intervju med E24.

– Vi vil gjerne få noe i gang på stedet i år, sier administrerende direktør Harry Pokrandt i Hive Blockchain.

– Vi må vente på at snøen forsvinner, og vi må tenke på hvordan bygningen skal se ut og hvor mye kraft vi kan få til stedet, sier han.

Vil møte lokale krefter

Nå ønsker selskapet å ha møter med Ballangen kommune, kraft- og nettselskaper og reguleringsmyndigheter for å avklare hvor mye og hvor raskt datasenteret kan bygges.

Siden det kanadiske selskapet gikk på børs i Toronto i september, har det hentet inn flere hundre millioner dollar i markedet.

NYTT SENTER: Slik har selskapet Kolos sett for seg datasenteret i Ballangen i en tidligere illustrasjon. Men planene er ikke klare helt ennå, ifølge Hive Blockchain som har kjøpt selskapet.

Foto: Kolos

Mye av dette har gått til utbygginger i Sverige. Når disse utbyggingene er klare til høsten vil selskapet ha en total datasenterkapasitet på over 44 megawatt.

Pokrandt sier han ønsker å fortsette å øke kapasiteten.

– Jeg vil gjerne komme over 100 megawatt i løpet av et års tid, sier han.

Kan kreve én terawattime strøm

I første omgang vil Hive Blockchain bygge en kapasitet på 30 megawatt i Ballangen, men Pokrandt håper å kunne oppskalere til 120 megawatt i løpet av et års tid.

Skulle kapasiteten blir på 120 megawatt, vil datasenteret kreve rundt én terawattime strøm i året, noe som tilsvarer 0,75 prosent av Norges årlige kraftforbruk på rundt 132 terawattimer.

– Det fine med Kolos er at vi kan designe et prosjekt som kan utvides over tid, og vi kan utvide det i et fornuftig tempo. Marginene i virksomheten er veldig volatile, så det er vanskelig å legge en veldig langsiktig plan, sier Pokrandt.

Utvider i Sverige

Det kanadiske selskapet driver med utvinning av kryptovaluta, særlig ethereum og bitcoin, og eier flere islandske og svenske datasentre.

Utbyggingene deres skjer i samarbeid med Genesis Mining, som driver med utleie av datakapasitet til utvinning av kryptovaluta, og som også eier 26 prosent av Hive Blockchain.

Hive Blockchain bygger ut flere grafikkort-baserte datasentre, som kan brukes til å utvinne flere typer kryptovaluta. De bygger også sentre basert på integrerte kretser som er utviklet til bruk til ett bestemt formål (Application Specific Integrated Circuit, eller ASIC). Denne typen sentre brukes ofte til å utvinne bitcoin, noe som krever tunge regneoperasjoner.

Flere måneder med forhandling

Hive har jobbet i flere måneder med å få kjøpe Kolos. Ifølge avisen Fremover var det noe uenighet mellom de tidligere aksjonærene om salget.

– Jeg skal ikke kommentere på det, men det tok en stund før alt var i orden. Vi har jobbet med dette siden lenge før jul, og det tok en stund å komme dit, sier Pokrandt.

Nå vil han ha møter i Norge for å finne ut hva som skal til for å sikre strøm og nødvendige tillatelser til datasenteret. Det er kraftoverskudd i Nordland, og lokale kraft- og nettselskaper har vært svært positive til ny kraftkrevende industri.

– Vi trenger mer informasjon før vi vet hvordan dette vil se ut. Jeg håper å ha en mye mer definert utbyggingsplan i løpet av en måned eller to, når vi har snakket med kommunen om tillatelser og funnet ut av hvordan vi skal sikre oss kraft til anlegget, sier Pokrandt.

Her kan du lese mer om

 1. Digital valuta
 2. Bitcoin
 3. IT-sikkerhet
 4. Valuta
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Krever dyr opprusting av kraftnettet: Datasentre skaper hodebry

 2. Rådmann om regjeringens elavgift-planer: – Trist nyhet for Ballangen

 3. Etter Skattedirektoratets vurdering: Ønsker full avgift for kryptosentre

 4. Annonsørinnhold

 5. Skattedirektoratet: Kan fjerne kryptorabatt

 6. Ber Skattedirektoratet vurdere kryptoselskapenes kraftrabatt