Søviknes svarer på lisenskritikken: – Å hevde at dette er udemokratisk er meningsløst

Naturvernforbundet anklager oljeministeren for å «sniktildele» blokker til oljenæringen. Helt feil, kontrer oljeministeren, som mener han følger faglige råd.

KRITISERES: Olje- og energiminister Terje Søviknes reagerer på kritikken fra Naturvernforbundet.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

– Det Naturvernforbundet og enkelte andre forsøker å få dette til å fremstå som, at TFO-ordningen er en slags snarvei til lisenstildeling, er ikke tilfellet, sier olje- og energiminister Terje Søviknes til E24.

Onsdag utlyste han og departementet TFO 2018, den årlige lisenstildelingen på norsk sokkel. Der foreslås TFO-området utvidet med 103 blokker til i Barentshavet og Norskehavet, mens man i fjor utvidet med 87 blokker.

Utlysningen fikk krass kritikk av Naturvernforbundet onsdag, slik de fleste lisenstildelingene til regjeringen også har fått tidligere fra miljøbevegelsen.

– En skamfull måte å sniktildele verdifulle og kontroversielle blokker, sa forbundsleder Silje Ask Lundberg, som reagerer særlig på at TFO-området utvides i Barentshavet.

Dette har fått Søviknes ut på banen. Han peker på at TFO-rundene er én av to ordninger der blokker tildeles oljeselskapene på norsk sokkel.

Det er to likestilte konsesjonsrunder på norsk sokkel. TFO-rundene holdes årlig, og inkluderer de mest modne områdene. Den andre ordningen er de nummererte konsesjonsrundene, som omhandle områder som tidligere er lite utforsket. Arealene i både TFO-rundene og de nummererte rundene er tidligere formelt åpnet for petroleumsvirksomhet av Stortinget.

– Den eneste forskjellen mellom ordningene er at selskapene selv får nominere blokker i konsesjonsrundene, det får de ikke i TFO. Gjennomføringen er ellers helt lik, det er høring og vi tar hensyn til både miljø- og fiskerihensyn, sier Søviknes.

Les også

Miljøvernere kritiserer utdeling av nye oljeblokker: – En skamfull måte å sniktildele verdifulle og kontroversielle blokker

– Faglige råd

At oljenæringen får tilgang til areal gjennom TFO i Barentshavet som ikke tidligere var med i TFO-området, har fått Naturvernforbundet til å steile. Forbundet mener næringen får tilgang til «sårbare områder ved en ekspressbehandling», noe de mener er «udemokratisk».

– Å hevde at dette er udemokratisk er meningsløst, sier Søviknes.

– De 103 blokkene vi utvider TFO-området med, er etter forslag fra Oljedirektoratet. Deres anbefaling har en petroleumsfaglig begrunnelse, og vi har fulgt deres anbefaling 100 prosent, fortsetter han.

– Så det er direktoratet som har foreslått alle 103?

– Ja, og det gjør de basert på retningslinjer som er satt av Stortinget, for eksempel at det må være blokker som er i tilknytning til eksisterende TFO-området, at det brukes kjente letemodeller, eller at det ligger nær eksisterende eller planlagt infrastruktur, sier Søviknes og legger til at dette gjelder alle blokkene som er utlyst, både i Norskehavet og Barentshavet.

– Dere anklages for åpne områder som ikke er undersøkt av miljømyndighetene?

– Det er feil. Dette er områder som er åpnet formelt av Stortinget gjennom forvaltningsplaner og konsekvensutredninger. I tillegg tar vi hensyn til eventuell ny kunnskap gjennom høringene, men hverken Miljødirektoratet eller Havforskningsinstituttet har kommet med noen nye momenter eller forslag om å trekke noen blokker ut, sier Søviknes.

– Ingen overlapp med gyteområder

Det Miljødirektoratet har påpekt er at de forventer å få mer kunnskap om sjøfugl på åpent hav i de aktuelle områdene de kommende årene, og de ber om at det tas flere forholdsregler, blant annet i svømmetrekket for fugl fra Bjørnøya og over Barentshavet.

Havforskningsinstituttet viser til sine tidligere uttalelser, men skriver også at «ingen av de nye foreslåtte blokkene i TFO 2018» overlapper med gyteområder til viktige arter, som instituttet lister opp.

Les også

Fagforeningstopper i oljen roper varsku: Frykter flere oljeselskaper vil vende Norge ryggen

Oljenæringen, med blant annet Aker BP og Statoil i spissen, støttet TFO-forslaget for 2018 og påpekt viktigheten av at man får jevn tilgang til areal for å sikre aktiviteten på norsk sokkel.

Andre aktører har også kommet med høringssvar. Blant dem er Vågan kommune i Nordland, som har uttrykt bekymring for seismikkskyting og faren for oljeutslipp, og de ber om at den lokale fiskerinæringen blir involvert i prosessen og beredskap.

Norges Fiskarlag skriver blant annet at de er bekymret «for den stadig økende aktiviteten» til oljenæringen i Barentshavet.

– Jeg ser ingen grunn til å slakke av gassen

Oljeministeren selv har ved tidligere lisensrunder uttalt til E24 at «vi må kjøre litt på» for å sikre en høy aktivitet i oljenæringen.

– For utenforstående, som ikke kjenner til utøvelsen av oljepolitikken, kan det kanskje fremstå som dere ekspanderer ganske aggressivt, når området utvides med over 100 blokker og dere får denne kritikken fra miljøbevegelsen?

– Vi jobber i henhold til faglige råd, men dette er også en bevisst satsing. Både Oljedirektoratet og vi er tydelige på at vi må være offensive på leting siden vi er i en situasjon der det så å si ikke er noen store funn å bygge ut fra midten av 2020-tallet, etter at Johan Castberg, Alta og Wisting er bygget ut, sier Søviknes om de tre kommende feltene i Barentshavet.

– Den store interessen vi så i TFO 2017 i fjor vil bidra til høyere leteaktivitet, men den må videre opp. Det er avgjørende for fremtiden til norsk sokkel og jeg ser ingen grunn til å slakke av gassen, avslutter oljeministeren.

Les også

– Oljeselskapene sier at investeringene vil snu seg vekk fra Norge

Les også

Vil ikke bli mindre oljeavhengig - ennå

Les også

– Vi tror dette skal la seg gjøre

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Terje Søviknes
 2. Solberg-regjeringen
 3. Oljedirektoratet
 4. Barentshavet

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Miljøbevegelsen refser utlysning av nye leteområder

 2. – En skamfull måte å sniktildele verdifulle og kontroversielle blokker

 3. Regjeringen åpner for oljeleting i 90 nye blokker

 4. – Vi legger til rette for utforskning av større deler av norsk sokkel

 5. Betalt innhold

  Disse 11 selskapene får utvinningstillatelser