Analytikerne tror på oljeprishopp i 2016:
– Med dagens priser vil oljeselskapene og oljelandene gå dukken

De største oljeprodusentene vil kutte produksjonen og drive prisene oppover i løpet av året, mener analytikerne. Samtidig når Russland sin høyeste produksjon noensinne.

LYS I ENDEN AV ÅRET: Oljeprisen vil nesten doble seg i løpet av året, mener DNB-analytiker Torbjørn Kjus.

Tore Meek NTB scanpix
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Utviklingen i oljeprisen har fått analytikerne til å klø seg i hodet det siste året. Nå er imidlertid alle enige: Prisen skal opp nærmere 50 prosent det neste året, viser en ny undersøkelse fra Bloomberg.

Nordsjøoljen vil handles for 48 dollar per fat ved utgangen av 2016, altså hele 16 dollar mer enn den ligger på i skrivende stund, ifølge Bloombergs analytikere. De mener at vil WTI handles for 46 dollar per fat ved utgangen av året.

Etter å ha falt ned på 20-tallet tidlig på året, har oljeprisene - både nordsjøolje og amerikansk lettolje (WTI) - fått en minirekyl opp til 30-tallet. Nordsjøoljen (brent spot) handles fredag morgen litt over 34 dollar fatet. WTI spot går til 31,8 dollar fatet.

Følg utviklingen i oljeprisen i E24s aksjelive!

– Det globale overtilbudet av olje, som har ført til den laveste prisen på 12 år, vil snu til underskudd ettersom amerikanske skiferoljeprodusenters produksjon faller, skriver storbanken Goldman Sachs i en rapport.

Siden januar 2015 har 924 amerikanske rigger måttet legge ned produksjonen, ifølge oljeserviceselskapet Baker Hughes riggtelling. I løpet av forrige uke la 18 rigger i USA ned driften.

Les også

Oljeselskapenes kostnadskutt bekymrer Petroleumstilsynet

Skal over 60 dollar

I Norge er optimismen til vekst enda høyere enn blant Bloombergs analytikere.

– Jeg tror også prisene skal opp i løpet av året, og jeg har valgt å legge meg over konsensus på over 60 dollar per fat. Årsaken til det er at fokuset i markedet vil skifte over på investeringskuttene vi ser i markedet. Akkurat når dette vil skje, er vanskelig å si, men det er bare et spørsmål om tid, sier oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB.

OPTIMIST: Oljeanalytiker Torbjørn Kjus i DNB Markets.

Thomas Winje Øijord NTB scanpix

Han legger til at dette blir første gang siden 80-tallet at de store selskapene foretar investeringskutt to år på rad.

– Vi ser allerede at hele stater ber om kriselån og de store selskapene fortsetter å kutte. At prisene holder seg på dagens nivå er lite sannsynlig. Vi ser hva som skjer med de store selskapene og oljeproduserende land - de går dukken, sier Kjus.

Les også

Nå tømmes verdens oljefond

Oljeanalytikeren understreker at han tror prisene vil komme opp på dette nivået uavhengig om Opec og andre store oljeland kutter i produksjonen eller ikke, nettopp fordi dagens situasjon er svært uholdbar.

– Jeg tror fortsatt at sannsynligheten for et koordinert produksjonskutt fra Opec og andre oljeproduserende land er svært liten. Men etter uttalelsene fra Russland i forrige uke er sannsynligheten økt fra null prosent til mellom 20- og 30 prosent. Det vil si at det fortsatt er stor sannsynlighet for at dette ikke vil skje, men prisene vil stige uavhengig av dette, sier Kjus.

Han legger til at markedet trolig kan vente flere forvirrende uttalelser fra ulike representanter fra oljelandene i månedene fremover. Forrige uke steg prisene kraftig etter at den russiske energiministeren uttalte at Russland ønsket å koordinere et produksjonskutt med Saudi-Arabia. Dette viste seg å ikke være helt i tråd med realiteten.

Les også

NAV-sjef etter at BP kutter 210 av 988 ansatte: – Det var utenkelig at de skulle miste jobben

Uklare signaler

Tirsdag ettermiddag annonserte administrerende direktør Igor Setsjin i Russlands største oljeprodusent Rosneft at han hadde møtt Venezuelas oljeminister Eulogio Del Pino i samtaler om stabilisering av oljeprisene.

Russlands oljeproduksjon var på sitt høyeste noensinne i januar, skriver Reuters.

– Jeg tviler sterkt på at de vil lykkes i koordinere et kutt, det er ingen konsensus innad i Opec, sier senioranalytiker Alexander Kornilov i russiske Aton til Reuters onsdag morgen.

Tidligere har Saudi-Arabia, som er Opecs sterkeste stat, sagt at de ikke vil vurdere kutt i produksjonen uten at Russland gjør det samme. Samtidig har Opec-landet Iran annonsert at de i løpet av de neste månedene vil øke sin produksjon, mens Venezuela innstendig har bedt de andre Opec-landene kutte slik at prisene stabiliserer seg.

Les også

Tungvektere kutter i oljeprisprognosene

Må gi opp

– Vi er nødt til å se at tilbudssiden gir opp, og kutter. Jeg tror alt dette vil komme fra USA. Det er fortsatt et stort overskudd av olje, sier sjef for råvareanalyser Dominic Schneider i UBS til Bloomberg.

Flere av analytikerne nyhetsbyrået har vært i kontakt med, tror størsteparten av kuttene vil komme fra amerikanske skiferprodusenter. Til nå har produksjonen i USA falt mye tregere enn hva en på forhånd hadde ventet.

Siden toppen sommeren 2014 har prisen på Nordsjøolje stupt 71,10 prosent, mens prisen på amerikansk lettolje har falt 71,57 prosent.

– Mot slutten av året vil vi se høyere oljepriser ettersom tilbudet faller og etterspørselen stiger i andre halvdel av året. I første halvdel vil markedet fortsatt vært tøft og ustabilt, ettersom det fortsatt produseres et overskudd på én million fat per dag, sier administrerende direktør Bob Dudley i BP til Bloomberg.

Les også

Lagerangsten rammer oljeprisen igjen

Les også

Oljesmellen tvinger Putin til å vurdere privatisering

Les også

– Kvalmende følelse

Her kan du lese mer om

 1. Olje og gass
 2. Opec

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Det er liten grunn til å frykte at oljeprisen skal falle mer

 2. Betalt innhold

  Mener det er liten grunn til å frykte at oljeprisen skal falle mer

 3. Oljeprisen stiger: Tror på enighet om produksjonskutt

 4. Annonsørinnhold

 5. – Et veldig politisk press

 6. Oljeprisen nådde årsbeste: – Spekulantene er skremt vekk